Želite jesti zdravo i fino, ali nemate vremena? Ne dajte se obeshrabriti – postoji puno recepata koji zadovoljavaju sve vaše uvjete. Ovaj recept je upravo takav, a ima još jednu prednost – pogodan je za vegane. Buddha bowl je brz i hranjiv recept prilagodljiv svačijem ukusu koji u jednoj zdjelici sadrži sve što vam je potrebno za balansiran obrok. Vrijeme koje ćete trebati izdvojiti za kuhanje i pripremu je oko 15 minuta, a pojest ćete ga još brže od toga! Što više možete tražiti od jela?
Veganski Buddha bowl
Sastojci (za dvije porcije)
- 1 puna šalica kuhane kvinoje
- 1 avokado
- ¼ šalice nasjeckanog svježeg krastavca
- ⅓ šalice tanko nasjeckanog crvenog kupusa
- ½ tikvice – nasjeckane ili naribane
- ½ šalice edamame mahuna (mlade mahune soje)
- 1 šaka lisnatog povrća (matovilac, rikula, radič…)
Za dressing
- maslinovo ulje
- jabučni ocat
- senf
- češnjak sitno nasjeckan
- paprika u prahu – slatka ili ljuta po izboru
- sol
Priprema:
Kako biste se riješili gorčine, isperite kvinoju prije kuhanja. Kuhajte je u kipućoj vodi oko 12 minuta, a nakon kuhanja ju možete pustiti da se ocijedi par minuta kako biste se riješili viška vode. Dok se kvinoja kuha, narežite preostale sastojke.
Nasjeckajte krastavac na ploške ili štapiće, ogulite i nasjeckajte avokado, usitnite listove povrća po izboru ako su preveliki. Ako imate spiralni rezač povrća, poznat i kao spiralizator, sad je vrijeme da ga iskoristite i napravite duge i fine špagete od tikvica. Ako ne, poslužit će i dobar stari ribež, ili ih jednostavno nasjeckajte. Isto napravite i s kupusom. Edamame mahune operite i ocijedite od viška vode.
Kada ste gotovi sa sjeckanjem, pomiješajte povrće, edamame mahune i kvinoju u jednoj velikoj zdjeli. Sastojke za dressing vilicom pomiješajte zajedno u odvojenoj posudi i prelijte preko mješavine u velikoj posudi. I vaš Buddha bowl je gotov!
Ako imate viška vremena…
Za bolji okus tostirajte kvinoju prije ispiranja! Tostirajte ju na srednje jakoj temperaturi dok ne zamiriše i dok ne postane zlatne boje. Ovaj korak traje otprilike 5 minuta. Iz praktičnih razloga uštede vremena ovaj recept se služi svježim edamame mahunama ili onima iz konzerve, ali mogu se koristiti i one zaleđene. Možete ih izvaditi iz frižidera i ostaviti da se odmrznu same, ili ih zagrijavati na pari 3-5 minuta dok ne omekšaju.
Ako vam se jako žuri…
Planiranje i priprema su pola posla, a vrlina Budine zdjelice je to što se većina pripreme može odraditi ranije. Nasjeckano povrće vam može u frižideru izdržati par dana, a kuhana kvinoja čak puni tjedan ako se čuva u zrako nepropusnim spremnicima. Kada znate da vam predstoji užurban i ispunjen dan, učinite si uslugu i olakšajte si pristup zdravom obroku. Dobar tek!