Pesto je aromatični umak podrijetlom iz Ligurije, regije u Italiji čija je kuhinja i poznata po tradicionalnom pestu alla genovese. Ovaj je umak uvijek korisno imati u blizini jer može u trenu oplemeniti razna jela, a najčešće se kombinira s tjesteninom. No, ako vam je dosadila obična tjestenina i želite neki laganiji prilog, zamijenite klasičnu tjesteninu špagetima od tikvica.
Tikvice mogu biti savršena zdrava tjestenina s niskim udjelom ugljikohidrata, a dobra vijest je – potrebna je samo minuta kuhanja, tijekom koje mogu apsorbirati okus svih aromata koje ubacite u tavu. Ovakve špagete možete pripremati i od ostalog povrća, kao što su mrkva, poriluk, bundeva, slatki krumpir ili kombinacija svih njih.
Najbolji način pripreme špageta od povrća jest da ih nakratko sotirate u tavi na srednje jakoj vatri s malo maslinovog ulja dok ne omekšaju, inače se pretvore u vodu. Također možete dodati žlicu pesto umaka i šaku baby špinata kako biste dodatno oživjeli okus i boju.
Pesto
– 60 g bosiljka, nasjeckanog
– 60 g peršina, nasjeckanog
– 1 češanj češnjaka, ugrubo narezan
– 2 žlice prženih oraha, nasjeckanih
– 2 žlice parmezana, naribanog
– 1/2 žlice limunovog soka
– 60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
– sol i papar, prema ukusu
Ubacite sastojke za pesto u blender i miksajte 1 minutu dok ne postane glatka. Dodajte sol i papar prema potrebi. Ako nemate blender, suhe sastojke sitno nasjeckajte, pomiješajte ih u mužaru s maslinovim uljem, limunom i češnjakom te fino usitnite, baš kao što to rade u Genovi.
Špagete od tikvica
– 800 g tikvica
– 2 šake baby špinata
– 2 žlice pesto umaka (vidi recept iznad)
– 60 g cherry rajčica
Narežite tikvice na rezance. Upotrijebite spiralizator ili julienne gulilicu za povrće, ili velikim kuhinjskim nožem narežite tikvice na tanke trakice. Zagrijte 1 žlicu ulja u velikoj tavi. Dodajte tikvice, pesto umak i špinat. Kratko sotirajte oko 1-2 minute, dok tikvice ne postanu meke. Maknite ih s tave i stavite u zdjelu, dodajte pesto umak i nježno promiješajte.
Zagrijte 1 žlicu ulja u istoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte rajčice, začinite solju i paprom. Kuhajte, često protresajući tavu, sve dok rajčice ne omekšaju i počnu pucati, oko 5 do 10 minuta. Dodajte 3 do 4 žlice vode kako biste pokupili usitnjene dijelove rajčice s dna posude.
Dodajte rajčice špagetima od tikvica, po želji pospite parmezanom.