Postoji li išta bolje od mirisa jabuke i cimeta? Za sve ljubitelje ove aromatične kombinacije, slijedi dekadentan (a jednostavan) recept za bezglutenski doručak koji će svojim mirisom ispuniti svaki kutak vašeg doma!
Bezglutenska supernamirnica sljubljena s jabukama i cimetom
Kvinoja je namirnica izrazito bogata nutrijentima, a usto je jedini izvor ugljikohidrata koji sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. Sadrži pregršt minerala, uključujući željezo, fosfor, mangan i bakar, a zbog visokog udjela vlakana dobar je izbor ako želite skinuti pokoji kilogram viška. Osim toga, ne sadrži gluten, pa u kvinoji mogu uživati i osobe s dijagnosticiranom celijakijom i preosjetljivosti na gluten.
Osim što se koristi kao prilog jelima i u raznim salatama, kvinoja se može koristiti umjesto zobene kaše kako biste dobili topli niskokalorični doručak od žitarica u koji umiješate sušeno voće i malo orašastih plodova.
Poslužena za doručak, kvinoja s cimetom i jabukom predstavlja zdravu i bezglutensku opciju za početak dana, a vlakna i bjelančevine pobrinut će se da se osjećate sito i zadovoljno cijelo jutro.
Sastojci:
- 1/2 šalice kvinoje
- 1 i pol šalice vode
- 2 velike jabuke
- 2 čajne žličice cimeta
- med
Priprema:
Ogulite jabuke, narežite ih na komade veličine zalogaja.
Kvinoju dobro isperite i stavite ju u zdjelu s vodom i jabukama. Pustite da zakipi, pokrijte i kuhajte na laganoj vatri 20 – 25 minuta. Jabuke će biti mekane, a kvinoja će upiti vodu.
Promiješajte i dodajte cimet, a zatim poslužite u dvije zdjelice.
Pospite medom, uz još malo cimeta (po želji).
Dobar tek!
Pročitaj i ovo:
- Kvinoja: Sedam razloga zašto na jelovnik dodati ovu supernamirnicu
- Vedrana Orlović: Bezglutenski crumble s jabukama
- Ukusno i bez glutena: 3 doručka koja ćete pripremati sa zadovoljstvom