Postoji li išta bolje od mirisa jabuka i cimeta? Za sve ljubitelje ove aromatične kombinacije, slijedi dekadentan (a jednostavan) recept za doručak koji će svojim mirisom ispuniti svaki kutak vašeg doma – kvinoja u kombinaciji s jabukama i cimetom.
Kvinoja je namirnica izrazito bogata nutrijentima, a usto je jedini izvor ugljikohidrata koji sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. Sadrži pregršt minerala, uključujući željezo, fosfor, mangan i bakar, a zbog visokog udjela vlakana dobar je izbor ako želite skinuti pokoji kilogram viška. Osim toga, ne sadrži gluten pa u kvinoji mogu uživati i osobe s dijagnosticiranom celijakijom i preosjetljivosti na gluten.
Osim što se koristi kao prilog jelima i u raznim salatama, kvinoja se može koristiti umjesto zobene kaše kako biste dobili topli niskokalorični doručak od žitarica u koji umiješate sušeno voće i malo orašastih plodova. Poslužena za doručak, kvinoja s cimetom i jabukom predstavlja zdravu i bezglutensku opciju za početak dana, a vlakna i bjelančevine pobrinut će se da se osjećate sito i zadovoljno cijelo jutro.
Sastojci
– 1/2 šalice kvinoje
– 1 i pol šalice vode
– 2 velike jabuke
– 2 čajne žličice cimeta
– med
Priprema
Ogulite jabuke, narežite ih na komade veličine zalogaja.
Dobro isperite kvinoju. Stavite kvinoju u zdjelu s vodom i jabukama. Pustite da zakipi, pokrijte i kuhajte na laganoj vatri 20 – 25 minuta. Jabuke će biti mekane, a kvinoja će upiti vodu.
Promiješajte i dodajte cimet, a zatim poslužite u dvije zdjelice.
Pospite medom, uz još malo cimeta (po želji).
Pročitaj i ovo:
• VIDEO: Topla salata od kvinoje i gljiva
• Napravi ukusni bezglutenski kruh od kvinoje i chia sjemenki
• Kvinoja – idealna za dijabetičare, ali i za mršavljenje