Zamislite neodoljivu jesensku poslasticu koja se priprema brzo i jednostavno, bez dugotrajnog i kompliciranog kuhanja. Upravo je to ovaj bezglutenski crumble s jabukama, koji predstavlja savršen spoj mekanih pečenih jabuka, toplih začina i hrskavih mrvica od heljdinih pahuljica!
Uživajte u omiljenim okusima jeseni – sočnoj jabuci, aromatičnom cimetu, slatkom medu i bogatom smeđem šećeru – savršeno izbalansiranima u svakom zalogaju. Najbolje od svega? Hrskava mješavina heljdinih pahuljica i badema pruža nevjerojatnu teksturu koja će oduševiti svako nepce, a pritom nitko neće vjerovati da je ova poslastica bez glutena!
U ovoj bezglutenskoj poslastici zamijenili smo klasično brašno izazovnom kombinacijom bademovog brašna i heljdinih pahuljica, dodajući divnu teksturu i ukusan orašasti okus. Ako nemate bademovo brašno pri ruci, lako ga možete zamijeniti cijelim bademima koje ćete jednostavno samljeti u finu teksturu.
Sastojci i koraci pripreme:
Za nadjev:
- oko 600 g narezanih jabuka na “kockice” veličine oko 1,5 cm
- sok ½ limuna
- 40 g šećera šećerne trske
- 50 ml meda
- 1 čajna žlica začina za medenjake i kolače
- 1 i ½ jušna žlica brašna od tapioke
- 1 čajna žlica cimeta u prahu
Za posipanje:
- 40 g šećera šećerne trske
- 70 g maslaca
- 90 g heljdinih pahuljica
- 50 g brašna od badema ili sitno mljevenih badema
- 1 čajna žlica cimeta u prahu
- na vrh žličice soli
- 1/3 šalice otopljenog neslanog maslaca
Koraci pripreme:
- Zagrijte pećnicu na 175°C.
- Namastite malo s maslacem kalup za pečenje. Ja sam koristila okruglu posudu veličine 20 cm u promjeru.
- Prvo napravite nadjev na način da u zdjelu dodajte sve sastojke za nadjev. Sve dobro izmiješajte i pazite da su jabuke ravnomjerno prekrivene. Ravnomjerno rasporedite smjesu u pripremljeni kalup. Stavite sa strane i napravite smjesu za posipanje.
- U srednje veliku posudu dodajte sve sastojke za posipanje pa miješajte na laganoj vatri dok se sve ne poveže.
- Posipajte smjesu preko smjese s jabukama.
- Pecite 35 minuta ili dok nadjev ne prokuha, jabuke ne omekšaju malo, a posipanje ne dobije smeđu boju. Pustite da se ohladi 5–10 minuta prije posluživanja.
- Poslužite s bobičastim voćem ili s kuglicom najdržeg sladoleda ili kao ja ovaj put, s maslacem od badema.
- Ostatke (ako ih ostane ????) čuvajte u hladnjaku do 5 dana.
Pročitaj i ovo:
- Vedrana Orlović: Bezglutenska galetta s rajčicom
- Ukusno i bez glutena: 3 doručka koja ćete pripremati sa zadovoljstvom
- Vedrana Orlović: Jednostavni keksići bez glutena sa zobenim pahuljicama