Kruh i drugi pekarski proizvodi se podrazumijevaju kao sastavan dio doručka, pa planiranje bezglutenskog doručka zahtijeva kreativnost i razmišljanje van uobičajenih okvira. Donosimo vam ideje za tri brza i ukusna bezglutenska doručka koji će sigurno završiti na vašoj listi omiljenih recepata.
Paprike i jaja iz pećnice
Sastojci:
- 4 paprike
- 1 šalica naribanog cheddar sira ili sira po izboru
- 4 komada slanine, skuhana i nasjeckana
- sol
- 4 velika jaja
- crni papar
- za ukras: svježi peršin, usitnjen
Priprema
- Uključite pećnicu da se zagrije na 200 stupnjeva. Operite paprike, skinite im vrh s peteljkom i očistite od sjemenki. Svaku papriku napunite sirom i slaninom. Razbijte jaje i stavite ga na sir i slaninu te začinite solju i paprom.
- Pecite paprike u pećnici dok se bjelanjci ne skuhaju, odnosno dok ne postanu bijeli.
- Pospite peršinom za ukras.
- Ovaj recept ostavlja puno prostora za improvizaciju u kuhinji – za dodatnu dimenziju okusa možete nasjeckati malo luka, češnjaka ili poriluka i ubaciti ih u smjesu u paprici.
- Također, možete i staviti paprike ranije peći da dobiju na boji i teksturi, pa potom ubaciti ostatak smjese i jaja. Jaja možete dodati bez miješanja, ili ih možete istući i od smjese napraviti kajganu. Opcije su beskonačne!
Muffini od cvjetače
Usitnjena cvjetača zbog svoje teksture može poslužiti kao zamjena za brašno.
Sastojci:
- 1 velika cvjetača, odnosno 3 šalice očišćene i usitnjene cvjetače
- ¾ šalice nasjeckane šunke
- ½ šalice baby špinata
- ½ šalice sitno nasjeckanog luka
- 5 jaja, istučenih
- ½ čajne žličice češnjaka u prahu
- 1 šalica naribanog cheddar sira
- sol
- kajenski papar
- crni papar
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Usitnite cvjetaču u blenderu, multipraktiku ili nekim drugim kuhinjskim alatom. Možete ju i naribati ribežom.
- Nakon što je usitnite, ocijedite ju tako što ćete usitnjenu cvjetaču zamotati u gazu i istisnuti višak vode.
- U velikoj zdjeli pomiješajte cvjetaču, jaja i češnjak u prahu i miješajte dok se sve ne poveže. Dodajte sir, šunku, špinat i luk i ponovno sve dobro promiješajte.
- Uspite smjesu u kalup za muffine koji ste prethodno namastili sprejem za kuhanje ili uljem.
- Napunite svaku pojedinačnu košaricu za muffin do otprilike dvije trećine – važno je u kalupu ostaviti prostoru za rast i širenje smjese za vrijeme pečenja.
- Pecite dok smjesa ne postane zlatna, što je u pravilu oko 20 do 25 minuta. Dobar tek!
Palačinke od krem sira
Nakon dva slana recepta, vrijeme je za jedan slatki! Evo što će vam biti potrebno za pripremu najlakših palačinki na svijetu…
Sastojci:
- 85 grama krem sira
- 2 velike žlice šećera
- 3 velika jaja
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
- maslac (za tavu)
- prijedlog za serviranje: jagode, šećer u prahu, javorov sirup
Priprema:
- U velikoj zdjeli mikserom pomiješajte krem sir i šećer. Kada nastane homogena smjesa, dodajte jaja, ekstrakt vanilije i prstohvat soli i miješajte mikserom dok se sve ne poveže.
- Smjesom za tijesto napunite jednu šalicu – ona će vam biti mjerilo za izradu palačinki.
- U tavi zagrijanoj na plamenu srednje temperature zagrijte i rastopite maslac. Ulijte ¼ šalice smjese za tijesto u tavu i pecite dok ne pozlati, otprilike 2 minute.
- Okrenite palačinku i pecite je na tavi još minutu.
- Kada potrošite cijelu smjesu, pospite palačinke šećerom u prahu i javorovim sirupom, te ih ukrasite jagodama izrezanim na ploške. Uživajte!