Ovaj jednostavni recept možete pripremiti za manje od pola sata, a rezultat je ukusni i pikantni bezglutenski kukuruzni kruh kojeg možete jesti i samog. Recept nudi i opciju bez mliječnih proizvoda ako ne podnosite laktozu. A ako vam ostane viška slobodno ga možete zamrznuti.
Sastojci:
- 226 grama grubo mljevenog bezglutenskog kukuruznog brašna
- 70 grama bezglutenskog brašna
- 28 grama šećera
- 1 žlica praška za pecivo
- 1/4 čajne žličice sode bikarbone
- 1/2 čajne žličice soli
- 170 mL mlijeka
- 2 velika jaja
- 66 mL ulja
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 220° Celzijusa. U velikoj posudi zajedno pomiješajte kukuruzno brašno, obično brašno bez glutena, sol, šećer, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Dodajte jaja, mlijeko i ulje te miješajte dok se ne sjedini. Smjesa mora biti glatka.
Izlijte smjesu u prethodno namašćeni okrugli kalup za kolače promjera 20 centimetara ili u okruglu tavu za pečenje od lijevanog željeza istih dimenzija. Pecite 15 minuta na 220°. Nakon 15 minuta izvadite kruh iz pećnice i pustite da odstoji 5 minuta, zatim ga izrežite na 6 kriški i poslužite.
Savjeti
- Za navedeni recept možete koristiti meko ili grubo mljeveno kukuruzno brašno, ovisno želite li mekšu ili hrskaviju teksturu.
- Izbjegavajte korištenje bademova ili kokosova brašna kao zamjene za obično brašno jer ćete dobiti jako težak, mastan i spužvast kruh.
- Šećer nije obavezan i recept će uspjeti i bez njega, ali šećer pospješuje slatkasti kukuruzni okus te daje lijepu smeđu boju vašem kruhu.
- Za ovaj recept slobodno se može koristiti bilo koja alternativa mlijeku ili mliječnim proizvodima općenito, kruh ostaje jednako ukusan.
- Ako želite čisti okus kukuruznog kruha izbjegavajte maslac i dodajte bilo koje ulje. Maslac daje posebnu bogatu aromu koja prekriva okus kukuruza.
- Ako imate, radije koristite tavu za pečenje od lijevanog željeza jer će dati posebnu boju i hrskavu koricu vašem kruhu. Nikako ne zaboravite prethodno zagrijati tavu u pećnici, najbolje je staviti ju unutra čim ste upalili pećnicu za zagrijavanje.
Pročitaj i ovo:
- Dr. Alenka Brozina: Biskvit bez jaja, laktoze i glutena
- Zdravija verzija omiljenog deserta: Prefine bezglutenske palačinke
- Bez glutena, molim: Neodoljive slastice u kojima mogu uživati svi
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili na digitalnu verziju na platformi Magzter i uživaj u sadržajima koji ispiriraju i mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!