Kada je u pitanju prehrana bez glutena, mnogima najviše nedostaju upravo jela s tjesteninom. No ako vam se kupovne tjestenine bez glutena baš i ne sviđaju, okušajte se u vlastitoj izradi. Donosimo vam jednostavan i brz recept za koji ćete trebati samo par sastojaka.
Sastojci:
- bezglutensko brašno (možete izabrati koje volite: kukuruzno, rižino, krumpirovo, mješavina)
- ksantan guma (daje elastičnost tijestu te pomaže da ne bi pucalo)
- jaja
Priprema:
- Lagano razmutite 3 jaja te dodajte smjesu brašna i ksantan gume dok ne dobijete pomalo ljepljivo tijesto.
- Tijesto prebacite na obilno pobrašnjenu površinu te mijesite nekoliko minuta.
- Miješanje će osigurati tijesto bez grudica.
- Izrežite tijesto na 4 komada iste veličine. Za preciznost ga možete i vagati.
- Omotajte 3 komada u prozirnu foliju da biste spriječili sušenje tijesta.
- Lagano spljoštite dio tijesta te ga dobro razvaljajte. Ovo možete raditi ručno, a možete se i služiti mašinom za tjesteninu. Tijesto bi trebalo biti debljine 1 mm.
- Kada ste izvaljali tijesto, na red dolazi oblikovanje tjestenine. Za početnike je najbolje raditi tagliatelle. Možete ih izrezati nožem ili mašinom za tjesteninu.
- Kada je oblikovana, tjesteninu možete odmah skuhati i poslužiti ili ju ostaviti da se osuši preko noći na toplom mjestu.
- Ponovite postupak za ostale dijelove tijesta.
I to je to! Rekli smo vam da je jednostavno. Nadamo se da ćete uživati u svojoj tjestenini. Dobar tek!
Pročitaj i ovo:
- Fino i bez glutena: 3 doručka koja ćete pripremati sa zadovoljstvom
- Cheesecake bez glutena i laktoze po receptu dr. Alenke Brozine
- Čokoladna torta bez glutena – slastica u kojoj će svi uživati