Jesen upravo traži warm & cozy ugođaj, a koji je bolji način da se osjećate toplo nego s utješnom zdjelicom juhe? Juha je jednostavna za pripremu, nježna prema probavnom sustavu i olakšava ispunjavanje kvote od pet porcija voća i povrća dnevno. Obogatite je, stoga, sezonskim povrćem i dobili ste savršen obrok za jesenske dane.
Juha od bundeve, kokosovog mlijeka i đumbira
Bundeva je jedno od zaštitnih znakova jeseni koja se odlično snalazi u različitim jelima, kao prilog, dodatak desertu ili krem juhi. Dodajte joj kokosovo mlijeko i đumbir i dobili ste juhu koja će vas pošteno zagrijati.
Sastojci:
- 1 buternutt tikva
- 1 šalica povrtnog ili pilećeg temeljca
- 1 šalica kokosovog mlijeka
- 1/2 čajne žličice svježe naribanog đumbira
- prstohvat cimeta
- sol i papar po ukusu
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijevih.
Bundevu prepolovite i očistite. (Za brže pečenje, narežite je na manje komade, iako kažu da ovako ostaje slađa).
Veliki lim za pečenje obložite papirom za pečenje i stavite tikvu, mesom prema dolje. Pecite oko sat vremena dok ne omekša. Ostavite da se ohladi.
Odvojite meso tikve od kože i stavite u blender. Miksajte do glatke i kremaste konzistencije.
Premjestite smjesu u lonac i umiješajte temeljac, kokosovo mlijeko, đumbir i cimet. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok se ne zagrije. Začinite solju i paprom.
Poslužite toplo, po želji uz krutone i malo kokosovog mlijeka pokapanog po vrhu.
Krem juha od cvjetače
Ovih dana možete pronaći rižu od cvjetače, pizzu, njoke i, naravno, juhu. Iako je cvjetača prilično dostupna tijekom cijele godine, zapravo je najhranjivija (i ukusnija) u jesen kada joj je sezona. Dakle, podebljajte zalihe cvjetače dok je jesen još uvijek tu.
Sastojci:
- 1 cvjetača, srednje veličine
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka
- 1 luk
- 4 šalice povrtnog temeljca
Priprema:
Cvjetaču nasjeckajte na komade, uklanite lišće i jezgru.
U lonac za juhu dodajte maslinovo ulje i zagrijte na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani češnjak i luk. Kuhajte dok luk ne postane mekan i proziran.
Zatim dodajte cvjetaču i temeljac te nastavite kuhati, a kad zakipi, smanjite vatru. Pokrijte lonac i kuhajte dok cvjetača ne omekša, oko 15-20 minuta.
Maknite s vatre. Izmiksajte juhu u blenderu ili pomoću štapnog miksera dok ne postigne željenju konzistenciju.
Dodajte sol i papar prema ukusu.
Jesenska povrtna juha
Topla i bogata, prepuna okusa, ova juha čini upravo ono što se od guste jesenske juhe i očekuje – pošteno vas ugrije. Skuhajte je malo više za one dane kad vam zaista nije do kuhanja, a želite nešto toplo!
Sastojci:
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 veći luk, nasjeckan
- 2 velike mrkve, oguljene i narezane na kockice
- 1 slatki krumpir, oguljen i na kockice
- 2-3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 velika konzerva nasjeckanih rajčica
- 1 konzerva slanutak
- ¼ šalice svježeg peršina
- 4 šalice pilećeg ili povrtnog temeljca
- 6 šalica vode
- sol i papar po ukusu
Priprema:
U velikom loncu zagrijte ulje na srednje jakoj vatri.
Dodajte luk i mrkvu. Promiješajte i nastavite kuhati na srednje jakoj vatri oko 10 minuta, povremeno miješajući, dok povrće malo ne omekša.
Dodajte preostale sastojke i dovedite do vrenja.
Jednom kad prokuha, smanjite plamen i pustite da se krčka, nepokriveno, oko pola sata ili dok povrće ne omekša i tekućina se ne zgusne. Ako je potrebno, dodajte još vode da juhu dovedete do željene gustoće.
Uživajte!
Pročitaj i ovo:
- Jesenski cheesecake: Neodoljiva kombinacija jabuka, oraha i cimeta
- Pita od bundeve: Jednostavan recept za pravi jesenski desert
- Tradicionalna zagorska juha od vrganja