Maja Matus ove nam je subote spremila zapečenu cvjetaču s kozicama i finim sirevima. Ostale Majine delicije možete pratiti na njenom blogu Dalmatiagourmande gdje će vas dočekati veliki broj slatkih i slanih recepata popraćenih prekrasnim umjetničkim fotografijama.
Zapečena cvjetača sa šparogama i kozicama
(za 4 kalupa, veličine 13 cm)
Potrebni sastojci:
• 2 manje glavice cvjetače, narezana na cvjetiće
• 2-3 žlice maslinovog ulja
• 2 cijela jaja
• 50 g sira (Paški, Pramenko, Gouda – po želji), nariban ili narezan na kockice
• 1 režanj češnjaka
• 2 žlice krušnih mrvica
• 50 g svježih kozica, po želji
• par komada sirovih divljih šparoga ili uzgojenih šparoga, po želji
• sol
Priprema:
• Cvjetaču narežite na cvjetove pa ih operite pod mlazom hladne vode. Ja iskoristim i unutarnje listove koje zajedno s cvjetićima skuham.
• U manjem loncu stavite kuhati cvjetaču s 1 žličicom soli. Neka kuha oko 15-20 minuta dok ne bude mekana. Kada je cvjetača skuhana, ocijedite ju od vode i vilicom propasirajte. Ja ne volim kada mi je skroz kašasto, volim kada ostane manjih komadića cvjetače pa ju propasiram samo u tri-četiri poteza vilicom.
• Dodajte jaja, maslinovo ulje, češnjak, krušne mrvice, sol, kozice, šparoge i sir. Sve promiješajte pa ostavite sa strane da odstoji najmanje 10 minuta.
• Zagrijte pećnicu na 200°C.
• Kuhanu cvjetaču rasporedite u kalupiće ili u jednu veliku keramičku ili vatrostalnu zdjelu.
• Pecite oko 30-35 minuta (ako su manji) ili oko 45 minuta (ako ste koristili veći kalup). Rubovi moraju biti zlatno smeđi, a na površini se mora stvoriti korica.
• Poslužite toplo.
Pripremila i fotografirala: Maja Matus
Blog Dalmatiagurmande