Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Green
  • Možemo li jesti ljuske jajeta? Odgovor će vas iznenaditi
    • Posted on 14. rujna 2023.14. rujna 2023.
    • Foto: pexels
  • Pet pitanja koja biste trebali postaviti na prvom spoju
    • Posted on 14. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: pexels
  • S uzbuđenjem čekamo 29. rujna i 8. listopada u Termama Olimia! Evo zašto…
    • Posted on 13. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: promo
  • The Rite Store – concept store koji transformira beauty ponudu u Hrvatskoj
    • Posted on 13. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: Sanja Jagatić, Danko Šimunović
  • Razgovarate li sa svojim tinejdžerima o seksu? Evo zašto biste trebali
    • Posted on 13. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: pexels, intimina
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Green
0
0
357

Početna stranica Zdravlje Vrganji, sunčanice, lisičarke: Neodoljivi jesenski recepti s gljivama

  • Zdravi recepti

Vrganji, sunčanice, lisičarke: Neodoljivi jesenski recepti s gljivama

Svaki će ljubitelj gljiva s nestrpljenjem krenuti u potragu za ovim šumskim plodovima. I baš kao što ih je gušt tražiti i brati, još je veći gušt spremiti ih po ovim receptima

  • Posted on 4. listopada 2022.4. listopada 2022.
  • 7 min
  • Autor: Naturala.hr
Total
4
Shares
2
0
2
Total
4
Shares
2
0
2

Vrganji, sunčanice, lisičarke, prosenjaci, blagve, crne trube… samo su neki od razloga zašto je tako lako voljeti jesen. Ne samo da sezona branja gljiva može unijeti novitete u vašu kuhinju, nego i djelovati kao opuštajući odmak od gradskog okruženja i rutine svakodnevice. U maniri pravog istraživača, možete zaviriti pod svaki grm ili panj i prijeći nekoliko kilometara, a da ne primijetite umor – sve to u ugodnom društvu obitelji ili prijatelja.

Ipak, pritom nemojte zaboraviti na oprez jer je određene vrste jestivih gljiva lako zamijeniti s njihovim otrovnim dvojnicima. Ako ste početnik u branju gljiva, ne upuštajte se sami u berbu, nego u društvu iskusnijih berača. Nipošto se nemojte ravnati samo prema opisu ili fotografiji gljive jer to nije dovoljno za njezinu sigurnu identifikaciju. S gljivama uvijek oprezno – ne kaže se uzalud kako su sve gljive jestive, ali na žalost, neke od njih samo jednom.

Vrganji, sunčanice, lisičarke: Neodoljivi jesenski recepti s gljivama

Tradicionalna zagorska juha od vrganja

Rijetko koja zagorska fešta ne završi tradicionalnom juhom od vrganja. Neki kažu da je nastala kao recept za triježnjenje, ali to ne mijenja činjenicu da se u jednoj žlici juhe nalaze sve namirnice tipične za zagorski kraj – špek, vratina, vrganji, vrhnje i vino.

Sastojci

– 300 g svježih (ili 50 g suhih vrganja, namočenih preko noći)
– 100 g suhe vratine
– 100 g špeka
– 1 mrkva
– 1 krumpir
– 1 glavica luka
– 2 režnja češnjaka
– 100 ml bijelog vina
– 100 ml kiselog vrhnja
– 1 žlica svinjske masti (ili maslinovo ulje)
– 1 ljuti feferon (po želji)
– crvena paprika
– sol, papar
– lovorov list
– glatko brašno

Priprema

Krumpir narežite na kockice i skuhajte u slanoj vodi. Narežite vratinu na kockice pa popržite na masti. Dodajte luk i propirjajte, zatim ubacite špek, češnjak, mrkvu, lovorov list, malo mljevene slatke crvene paprike te sol i papar po ukusu.

Nakon nekoliko minuta dodajte vrganje i feferon (ako koristite). Podlijte bijelim vinom i vodom te dodajte krumpir.
Napravite laganu zapršku od žlice brašna i malo masnoće pa dodajte u juhu. Za kraj ubacite kiselo vrhnje i ostavite krčkati još oko 10 minuta. Dobar tek!

Gulaš od vrganja i crnog vina

Osim u zagorskom receptu s bijelim vinom, vrganji dobro plivaju i u onom crnom. Gulaš od vrganja i crnog vina dolazi s pikantnom aromom, a za tradicionalni štih poslužite ga uz palentu.

Sastojci

– 500 g vrganja
– 1 luk
– 1 češanj češnjaka
– 1 dl crnog vina
– 1/2 žličice mljevene slatke crvene paprike
– 1/4 žličice čilija
– 1/2 žličice mažurana
– 1/2 žličice peršina
– sol, papar

Priprema

Vrganje očistite i narežite na deblje ploške. Luk nasjeckajte i pirjajte u tavi dok ne omekša, a zatim dodajte protisnuti češnjak i kratko propirjajte dok ne zamiriši.
Dodajte vrganje i propirjajte. Podlijte vinom i s malo vode i dodajte začine, sol i papar prema potrebi.
Poslužite uz kuhanu, pa prženu palentu.

Vrganji, sunčanice, lisičarke: Neodoljivi jesenski recepti s gljivama

Vrganji u staklenci

Da biste mogli u gljivama uživati što dulje, osim sušenja, na raspolaganju vam stoji još jedna metoda – njihovo kiseljenje. Navedeni se postupak može primijeniti za sve vrste gljiva koje su pogodne za kiseljenje.

Sastojci

– 1,5 kg očišćenih vrganja
– 2 l vode
– 50 ml octene kiseline
– 1 žlica balzamskog octa – 1 žlica soli
– 3 žlice šećera
– 1 glavica luka
– nekoliko listića lovora
– papar u zrnu
– ružmarin
– maslinovo ulje

Priprema

Gljive očistite i narežite, ubacite u slanu vrelu vodu i kuhajte 3 – 4 minute. Isperite pod mlazom hladne vode, ocijedite i pustite da se prosuše.

Za tekućinu za kiseljenje prokuhajte vodu u koju ste dodali octenu kiselinu, balzamski ocat, šećer, sol, lovor, papar u zrnu i luk narezan na kolutiće.

Ohlađene vrganje posložite u čiste i prethodno sterilizirane staklenke. Na vrh svake stavite ružmarin i lovorov list. Kad marinada odstoji desetak minuta, prelijte vrganje. Staklenke protresite da izađe zrak, po potrebi dodajte još marinade. Kad se ohladi, na vrh ulijte maslinovo ulje i zatvorite staklenke.

Sunčanice na laganini

Sunčanice svojim oblikom podsjećaju na suncobran, a ubrajaju se među neke od najomiljenijih gljiva. Jede se samo klobuk jer su stručci prežilavi. Budući da je najjednostavniji način pripreme često i najukusniji, samo ih ubacite na tavu i popecite.

Sastojci

– 4 veća klobuka gljiva sunčanica
– maslinovo ulje
– 100 g mozzarelle, naribane
– 2 žlice pesta genovese
– parmezan (za posipanje)

Priprema

Gljive nježno očistite od prljavštine. Premažite klobuke (najbolje kistom) s malo maslinova ulja i pecite na jačoj vatri u grill-tavi nekoliko minuta s obje strane.
Kad se ispeku, stavite na njih mješavinu mozzarelle i pesta genovese, preklopite drugom sunčanicom, pospite parmezanom pa pustite da se kratko zapeku u pećnici.

Vrganji, sunčanice, lisičarke: Neodoljivi jesenski recepti s gljivama

Burgeri od sunčanica

Već znamo da ih možete sušiti, kiseliti, ubaciti u omlet ili fritatu, gulaš ili varivo, a što kažete na burgere? Sunčanice ovdje dolaze kao burgeri, koje po želji možete oplemeniti omiljenim sirom.

Sastojci

– 8 velikih sunčanica
– 1 srednji luk (bijeli ili ljubičasti)
– 2-3 jaja
– papar
– soja umak
– krušne mrvice
– maslinovo ulje
– pola male čili-papričice

Priprema

Gljive očistite pa ih zajedno s lukom usitnite u finu smjesu. Dodajte jaja, papar, soja umak i maslinovo ulje pa dobro izmiješajte sve sastojke. Dodajte krušne mrvice dok se smjesa ne stisne tako da je možete lako oblikovati u burgere.

Položite ih na papir za pečenje te pecite oko 30 minuta na 180° C.
Poslužite ih uz povrće, a prema želji u smjesu za burgere dodajte i omiljeni sir.

Aromatična juha od lisičarki

Lisičarka ili lisičica je jedna od najpoznatijih gljiva naših krajeva dojmljive blijedožute do izrazito žute boje. Topla juha od lisičarki, uz dodatak krumpira, mrkve i aromatičnog bilja, u trenu će vas okrijepiti i ugrijati.

Sastojci

– 450 g svježih lisičarki
– 200 g krumpira
– 1 mrkva
– 1 luk
– 1 češanj češnjaka
– 2 žlice maslaca
– 1/2 čajne žličice ružmarina
– 1/2 čajne žličice timijana
– 2 lista lovora
– 50 ml suhog bijelog vina
– 1 l povrtnog temeljca
– sol, papar

Priprema

Ogulite krumpir i narežite na kocke, mrkvu očistite i narežite. Očistite gljive i narežite na manje komade ako je potrebno. Luk i češnjak fino nasjeckajte.
Rastopite maslac na tavi pa popržite luk i češnjak. Dodajte gljive, krumpir i mrkvu i kratko propirjajte. Dodajte timijan, ružmarin i lovor pa ulijte vino i temeljac.

Začinite solju i paprom, pustite da zakipi pa kuhajte 15-20 minuta ili dok povrće ne omekša. Maknite s vatre i po želji kratko razradite štapnim mikserom, za gušću varijantu juhe.

Vrganji, sunčanice, lisičarke: Neodoljivi jesenski recepti s gljivama

Lisičarke, jaja i špinat u ljubavi

U ovom se obroku lisičarke sljubljuju s jajima, odličnim izvorom proteina, te špinatom, zelenim lisnatim povrćem koji tijelu donosi samo dobro. Zajedno čine brzinski ručak ili večeru, a ovakav jedan bogati doručak može biti dobar recept za početak dana.

Sastojci

– 400 g svježih lisičarki
– 300 g svježeg špinata
– 4 veća jaja
– 1 luk
– maslac
– sol, papar

Priprema

Gljive dobro očistite od zemlje, veće lisičarke prepolovite. Špinat operite i ugrubo narežite na veće komade.

U tavi zagrijte maslac, dodajte luk i popržite dok ne postane žućkast. Dodajte gljive, začinite solju i paprom te pirjajte oko 5 minuta. Ubacite špinat i kratko ga propirjajte.

Žlicom u smjesi napravite četiri jamice i u svaku stavite jaje. Poklopite i pustite da se jaja ispeku do željene konzistencije. Posolite i popaprite, poslužite toplo.

Toplo i na žlicu

Kad vam je potrebno nešto krepko, a na žlicu, baš onako toplo i jesenski, prva stvar koja pada na pamet je varivo. A ako su vam pri ruci još i svježe lisičarke, uobičajeno varivo s ječmom zadobiva neki sasvim novi okus.

Sastojci

– 1/4 šalice maslinova ulja
– 1 šalica nasjeckanog luka
– 1 šalica mrkve, narezane na kockice
– 1/2 šalice nasjeckanog celera
– 2 češnja češnjaka
– 450 g svježih gljiva (lisičarki)
– 6 šalica pilećeg temeljca
– 3/4 šalice ječma
– sol i papar prema ukusu

Priprema

Zagrijte ulje u velikom loncu za juhu. Dodajte luk, mrkve, celer i protisnuti češnjak; kuhajte i miješajte dok luk ne postane nježan i proziran. Dodajte gljive i nastavite kuhati nekoliko minuta. Zatim ulijte pileći temeljac te dodajte ječam.
Pustite da zavri, a zatim smanjite temperaturu. Pokrijte i kuhajte dok ječam ne bude gotov, oko 50 minuta. Začinite solju i paprom prije posluživanja.

Lisičarke u bijelom umaku

Ako volite tjesteninu, a izbjegavate gluten, tada ćete rezance od heljdina brašna rado vidjeti na svom tanjuru. A u ovoj kombinaciji s lisičarkama u bijelom umaku od zobenog vrhnja, ukusan obrok je zajamčen.

Sastojci

– 300 g lisičarki
– 200 ml zobenog vrhnja
– 2 žlice maslinova ulja
– 1 manja glavica luka
– peršin, grubo nasjeckani
– sol, papar
– tjestenina od heljdina brašna

Priprema

Tjesteninu skuhajte u slanoj vodi u koju ste dodali malo ulja.
Lisičarke očistite i narežite. U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk i kratko popržite dok ne omekša.

Dodajte nasjeckani peršin i promiješajte, ubacite lisičarke, sol i papar pa propirjajte dok ne omekšaju.
Ulijte vrhnje i pustite da se malo zgusne, zatim dodajte ocijeđenu tjesteninu i dobro promiješajte. Poslužite, a po želji pospite narezanim peršinom.
 

Pročitaj i ovo:

• Mali vodič za branje jestivih gljiva
• ABC gljivarenja: 7 najopasnijih gljiva
• Topla salata od kvinoje i gljiva

Total
4
Shares
2
0
2
Prethodni članak
  • Zdrave priče

Dr.sc. Anđela Jelić, magistra psihologije: “Kao posljedica stresa pojačava se proizvodnja hormona kortizola što izaziva brojne promjene u cijelom tijelu”

  • Posted on 12. rujna 2022.12. rujna 2022.
  • Autor: Promo PR
  • Foto: Bojan Zibar
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Prehrana

Život na vagi: Nutricionistica Martina Linarić donosi 7 dnevni jelovnik

  • Posted on 4. listopada 2022.4. listopada 2022.
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Hrskavo i zdravo: (Pre)jednostavan recept za čips od jabuke i banane

  • Posted on 10. rujna 2023.8. rujna 2023.
  • 2 min
  • Autor: naturala.hr
  • Foto: pexels
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Vedrana Orlović: Jednostavni keksići bez glutena sa zobenim pahuljicama

  • Posted on 29. kolovoza 2023.29. kolovoza 2023.
  • 2 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Ljetni smoothie od breskve dolazi uz tajni protuupalni sastojak

  • Posted on 4. kolovoza 2023.4. kolovoza 2023.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Canva, Pexels
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Ljetni užitci uz domaći ajvar: 7 savršenih kombinacija za prste polizati!

  • Posted on 26. srpnja 2023.26. srpnja 2023.
  • 4 min
  • Autor: Bakina Tajna native
  • Foto: Canva, Bakina Tajna
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Lubenica: Savršen sastojak za koktele koji će vam uljepšati ljeto

  • Posted on 14. srpnja 2023.14. srpnja 2023.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pixels
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Ajvar prema bakinom receptu – ovo je tajna najfinijeg namaza!

  • Posted on 10. srpnja 2023.7. srpnja 2023.
  • 4 min
  • Autor: Bakina Tajna native
  • Foto: Canva i Bakina tajna
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Torta od kokosa koja savršeno dočarava okus ljeta

  • Posted on 30. lipnja 2023.30. lipnja 2023.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Canva
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Energetske pločice od borovnica i zobenih pahuljica – gotove u tren oka

  • Posted on 3. lipnja 2023.2. lipnja 2023.
  • 1 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Canva
Bakina Tajna
Weekend Poduzetnički mindset
Yasenka Active Body Detoks
Poliklinika Sinteza
Bagatin Beauty
Najnovije
  • Najskuplji najam na Airbnbu – atraktivan apartman u centru Pariza

    • Posted on 12. rujna 2023.11. rujna 2023.
    • 2 min
    • Foto: Airbnb
    Pročitaj
  • 5 skandinavskih fashion influenserica koje ćete s veseljem pratiti

    • Posted on 12. rujna 2023.11. rujna 2023.
    • 2 min
    • Foto: Instagram Sophia Roe
    Pročitaj
  • Znanstvenici stvaraju materijal pet puta lakši i četiri puta jači od čelika

    • Posted on 11. rujna 2023.11. rujna 2023.
    • 3 min
    • Foto: pexels
    Pročitaj
  • Besplatni self-care rituali koji pozitivno djeluju na psihu

    • Posted on 11. rujna 2023.8. rujna 2023.
    • 3 min
    • Foto: pexels, unsplash
    Pročitaj
  • Hrskavo i zdravo: (Pre)jednostavan recept za čips od jabuke i banane

    • Posted on 10. rujna 2023.8. rujna 2023.
    • 2 min
    • Foto: pexels
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Možemo li jesti ljuske jajeta? Odgovor će vas iznenaditi
    • Posted on 14. rujna 2023.14. rujna 2023.
    • Foto: pexels
  • 2
    Pet pitanja koja biste trebali postaviti na prvom spoju
    • Posted on 14. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: pexels
  • 3
    S uzbuđenjem čekamo 29. rujna i 8. listopada u Termama Olimia! Evo zašto…
    • Posted on 13. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: promo
  • 4
    The Rite Store – concept store koji transformira beauty ponudu u Hrvatskoj
    • Posted on 13. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: Sanja Jagatić, Danko Šimunović
  • 5
    Razgovarate li sa svojim tinejdžerima o seksu? Evo zašto biste trebali
    • Posted on 13. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: pexels, intimina

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
0
0
357
Najnovije objave
  • Introvert, ekstrovert ili ambivert? Evo koje su temeljne razlike
    • Posted on 9. rujna 2023.8. rujna 2023.
    • Foto: pexels, unsplash
  • Ayurveda: Istočnjačka mudrost koja pomiruje tijelo i duh
    • Posted on 8. rujna 2023.8. rujna 2023.
    • Foto: promo
  • Cheesecake na japanski način za koji vam trebaju samo 3 sastojka
    • Posted on 8. rujna 2023.8. rujna 2023.
    • Foto: Unsplash, Pexels
  • Evo zašto nikad ne smijete istiskivati prištiće na nosu!
    • Posted on 8. rujna 2023.11. rujna 2023.
    • Foto: pexels
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Green
COPYRIGHTS © 2023 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.

Naturala.hr koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost web-stranice. Daljnjim korištenjem web stranice potvrđujete da ste suglasni s politikom kolačića. Slažem seKolačići