Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
  • Iskoristi, ne bacaj: Napravi ukusna i jednostavna jela od ostataka hrane
    • Posted on 18. siječnja 2021.18. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
  • Sve zamke Parkinsonovog zakona: Kako napraviti više u manje vremena?
    • Posted on 18. siječnja 2021.18. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
  • Drugačije, a izvrsno: Torta od batata s bijelom čokoladom
    • Posted on 18. siječnja 2021.18. siječnja 2021.
    • Foto: Vedrana Orlović
  • Vrijeme za mene: Ulja koja će masažu učiniti nezaboravnim iskustvom
    • Posted on 17. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
  • 4 jednostavna međuobroka koji vam mogu pomoći da bolje spavate
    • Posted on 16. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
43K
3K
117

Početna stranica Zdravlje Zdravi recepti Vrganji, sunčanice, lisičarke: Neodoljivi jesenski recepti s gljivama

  • Zdravi recepti

Vrganji, sunčanice, lisičarke: Neodoljivi jesenski recepti s gljivama

Svaki će ljubitelj gljiva s nestrpljenjem krenuti u potragu za ovim šumskim plodovima. I baš kao što ih je gušt tražiti i brati, još je veći gušt spremiti ih po ovim receptima

  • Posted on 12. studenoga 2018.7. listopada 2019.
  • 7 min
  • Autor: Naturala.hr
Total
1
Shares
0
0
1
Total
1
Shares
0
0
1
 

Vrganji, sunčanice, lisičarke, prosenjaci, blagve, crne trube… samo su neki od razloga zašto je tako lako voljeti jesen. Ne samo da sezona branja gljiva može unijeti novitete u vašu kuhinju, nego i djelovati kao opuštajući odmak od gradskog okruženja i rutine svakodnevice. U maniri pravog istraživača, možete zaviriti pod svaki grm ili panj i prijeći nekoliko kilometara, a da ne primijetite umor – sve to u ugodnom društvu obitelji ili prijatelja.

Ipak, pritom nemojte zaboraviti na oprez jer je određene vrste jestivih gljiva lako zamijeniti s njihovim otrovnim dvojnicima. Ako ste početnik u branju gljiva, ne upuštajte se sami u berbu, nego u društvu iskusnijih berača. Nipošto se nemojte ravnati samo prema opisu ili fotografiji gljive jer to nije dovoljno za njezinu sigurnu identifikaciju. S gljivama uvijek oprezno – ne kaže se uzalud kako su sve gljive jestive, ali na žalost, neke od njih samo jednom.

Vrganji, sunčanice, lisičarke: Neodoljivi jesenski recepti s gljivama

Tradicionalna zagorska juha od vrganja

Rijetko koja zagorska fešta ne završi tradicionalnom juhom od vrganja. Neki kažu da je nastala kao recept za triježnjenje, ali to ne mijenja činjenicu da se u jednoj žlici juhe nalaze sve namirnice tipične za zagorski kraj – špek, vratina, vrganji, vrhnje i vino.

Sastojci

– 300 g svježih (ili 50 g suhih vrganja, namočenih preko noći)
– 100 g suhe vratine
– 100 g špeka
– 1 mrkva
– 1 krumpir
– 1 glavica luka
– 2 režnja češnjaka
– 100 ml bijelog vina
– 100 ml kiselog vrhnja
– 1 žlica svinjske masti (ili maslinovo ulje)
– 1 ljuti feferon (po želji)
– crvena paprika
– sol, papar
– lovorov list
– glatko brašno

Priprema

Krumpir narežite na kockice i skuhajte u slanoj vodi. Narežite vratinu na kockice pa popržite na masti. Dodajte luk i propirjajte, zatim ubacite špek, češnjak, mrkvu, lovorov list, malo mljevene slatke crvene paprike te sol i papar po ukusu.

Nakon nekoliko minuta dodajte vrganje i feferon (ako koristite). Podlijte bijelim vinom i vodom te dodajte krumpir.
Napravite laganu zapršku od žlice brašna i malo masnoće pa dodajte u juhu. Za kraj ubacite kiselo vrhnje i ostavite krčkati još oko 10 minuta. Dobar tek!

Gulaš od vrganja i crnog vina

Osim u zagorskom receptu s bijelim vinom, vrganji dobro plivaju i u onom crnom. Gulaš od vrganja i crnog vina dolazi s pikantnom aromom, a za tradicionalni štih poslužite ga uz palentu.

Sastojci

– 500 g vrganja
– 1 luk
– 1 češanj češnjaka
– 1 dl crnog vina
– 1/2 žličice mljevene slatke crvene paprike
– 1/4 žličice čilija
– 1/2 žličice mažurana
– 1/2 žličice peršina
– sol, papar

Priprema

Vrganje očistite i narežite na deblje ploške. Luk nasjeckajte i pirjajte u tavi dok ne omekša, a zatim dodajte protisnuti češnjak i kratko propirjajte dok ne zamiriši.
Dodajte vrganje i propirjajte. Podlijte vinom i s malo vode i dodajte začine, sol i papar prema potrebi.
Poslužite uz kuhanu, pa prženu palentu.

Vrganji, sunčanice, lisičarke: Neodoljivi jesenski recepti s gljivama

Vrganji u staklenci

Da biste mogli u gljivama uživati što dulje, osim sušenja, na raspolaganju vam stoji još jedna metoda – njihovo kiseljenje. Navedeni se postupak može primijeniti za sve vrste gljiva koje su pogodne za kiseljenje.

Sastojci

– 1,5 kg očišćenih vrganja
– 2 l vode
– 50 ml octene kiseline
– 1 žlica balzamskog octa – 1 žlica soli
– 3 žlice šećera
– 1 glavica luka
– nekoliko listića lovora
– papar u zrnu
– ružmarin
– maslinovo ulje

Priprema

Gljive očistite i narežite, ubacite u slanu vrelu vodu i kuhajte 3 – 4 minute. Isperite pod mlazom hladne vode, ocijedite i pustite da se prosuše.

Za tekućinu za kiseljenje prokuhajte vodu u koju ste dodali octenu kiselinu, balzamski ocat, šećer, sol, lovor, papar u zrnu i luk narezan na kolutiće.

Ohlađene vrganje posložite u čiste i prethodno sterilizirane staklenke. Na vrh svake stavite ružmarin i lovorov list. Kad marinada odstoji desetak minuta, prelijte vrganje. Staklenke protresite da izađe zrak, po potrebi dodajte još marinade. Kad se ohladi, na vrh ulijte maslinovo ulje i zatvorite staklenke.

Sunčanice na laganini

Sunčanice svojim oblikom podsjećaju na suncobran, a ubrajaju se među neke od najomiljenijih gljiva. Jede se samo klobuk jer su stručci prežilavi. Budući da je najjednostavniji način pripreme često i najukusniji, samo ih ubacite na tavu i popecite.

Sastojci

– 4 veća klobuka gljiva sunčanica
– maslinovo ulje
– 100 g mozzarelle, naribane
– 2 žlice pesta genovese
– parmezan (za posipanje)

Priprema

Gljive nježno očistite od prljavštine. Premažite klobuke (najbolje kistom) s malo maslinova ulja i pecite na jačoj vatri u grill-tavi nekoliko minuta s obje strane.
Kad se ispeku, stavite na njih mješavinu mozzarelle i pesta genovese, preklopite drugom sunčanicom, pospite parmezanom pa pustite da se kratko zapeku u pećnici.

Vrganji, sunčanice, lisičarke: Neodoljivi jesenski recepti s gljivama

Burgeri od sunčanica

Već znamo da ih možete sušiti, kiseliti, ubaciti u omlet ili fritatu, gulaš ili varivo, a što kažete na burgere? Sunčanice ovdje dolaze kao burgeri, koje po želji možete oplemeniti omiljenim sirom.

Sastojci

– 8 velikih sunčanica
– 1 srednji luk (bijeli ili ljubičasti)
– 2-3 jaja
– papar
– soja umak
– krušne mrvice
– maslinovo ulje
– pola male čili-papričice

Priprema

Gljive očistite pa ih zajedno s lukom usitnite u finu smjesu. Dodajte jaja, papar, soja umak i maslinovo ulje pa dobro izmiješajte sve sastojke. Dodajte krušne mrvice dok se smjesa ne stisne tako da je možete lako oblikovati u burgere.

Položite ih na papir za pečenje te pecite oko 30 minuta na 180° C.
Poslužite ih uz povrće, a prema želji u smjesu za burgere dodajte i omiljeni sir.

Aromatična juha od lisičarki

Lisičarka ili lisičica je jedna od najpoznatijih gljiva naših krajeva dojmljive blijedožute do izrazito žute boje. Topla juha od lisičarki, uz dodatak krumpira, mrkve i aromatičnog bilja, u trenu će vas okrijepiti i ugrijati.

Sastojci

– 450 g svježih lisičarki
– 200 g krumpira
– 1 mrkva
– 1 luk
– 1 češanj češnjaka
– 2 žlice maslaca
– 1/2 čajne žličice ružmarina
– 1/2 čajne žličice timijana
– 2 lista lovora
– 50 ml suhog bijelog vina
– 1 l povrtnog temeljca
– sol, papar

Priprema

Ogulite krumpir i narežite na kocke, mrkvu očistite i narežite. Očistite gljive i narežite na manje komade ako je potrebno. Luk i češnjak fino nasjeckajte.
Rastopite maslac na tavi pa popržite luk i češnjak. Dodajte gljive, krumpir i mrkvu i kratko propirjajte. Dodajte timijan, ružmarin i lovor pa ulijte vino i temeljac.

Začinite solju i paprom, pustite da zakipi pa kuhajte 15-20 minuta ili dok povrće ne omekša. Maknite s vatre i po želji kratko razradite štapnim mikserom, za gušću varijantu juhe.

Vrganji, sunčanice, lisičarke: Neodoljivi jesenski recepti s gljivama

Lisičarke, jaja i špinat u ljubavi

U ovom se obroku lisičarke sljubljuju s jajima, odličnim izvorom proteina, te špinatom, zelenim lisnatim povrćem koji tijelu donosi samo dobro. Zajedno čine brzinski ručak ili večeru, a ovakav jedan bogati doručak može biti dobar recept za početak dana.

Sastojci

– 400 g svježih lisičarki
– 300 g svježeg špinata
– 4 veća jaja
– 1 luk
– maslac
– sol, papar

Priprema

Gljive dobro očistite od zemlje, veće lisičarke prepolovite. Špinat operite i ugrubo narežite na veće komade.

U tavi zagrijte maslac, dodajte luk i popržite dok ne postane žućkast. Dodajte gljive, začinite solju i paprom te pirjajte oko 5 minuta. Ubacite špinat i kratko ga propirjajte.

Žlicom u smjesi napravite četiri jamice i u svaku stavite jaje. Poklopite i pustite da se jaja ispeku do željene konzistencije. Posolite i popaprite, poslužite toplo.

Toplo i na žlicu

Kad vam je potrebno nešto krepko, a na žlicu, baš onako toplo i jesenski, prva stvar koja pada na pamet je varivo. A ako su vam pri ruci još i svježe lisičarke, uobičajeno varivo s ječmom zadobiva neki sasvim novi okus.

Sastojci

– 1/4 šalice maslinova ulja
– 1 šalica nasjeckanog luka
– 1 šalica mrkve, narezane na kockice
– 1/2 šalice nasjeckanog celera
– 2 češnja češnjaka
– 450 g svježih gljiva (lisičarki)
– 6 šalica pilećeg temeljca
– 3/4 šalice ječma
– sol i papar prema ukusu

Priprema

Zagrijte ulje u velikom loncu za juhu. Dodajte luk, mrkve, celer i protisnuti češnjak; kuhajte i miješajte dok luk ne postane nježan i proziran. Dodajte gljive i nastavite kuhati nekoliko minuta. Zatim ulijte pileći temeljac te dodajte ječam.
Pustite da zavri, a zatim smanjite temperaturu. Pokrijte i kuhajte dok ječam ne bude gotov, oko 50 minuta. Začinite solju i paprom prije posluživanja.

Lisičarke u bijelom umaku

Ako volite tjesteninu, a izbjegavate gluten, tada ćete rezance od heljdina brašna rado vidjeti na svom tanjuru. A u ovoj kombinaciji s lisičarkama u bijelom umaku od zobenog vrhnja, ukusan obrok je zajamčen.

Sastojci

– 300 g lisičarki
– 200 ml zobenog vrhnja
– 2 žlice maslinova ulja
– 1 manja glavica luka
– peršin, grubo nasjeckani
– sol, papar
– tjestenina od heljdina brašna

Priprema

Tjesteninu skuhajte u slanoj vodi u koju ste dodali malo ulja.
Lisičarke očistite i narežite. U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk i kratko popržite dok ne omekša.

Dodajte nasjeckani peršin i promiješajte, ubacite lisičarke, sol i papar pa propirjajte dok ne omekšaju.
Ulijte vrhnje i pustite da se malo zgusne, zatim dodajte ocijeđenu tjesteninu i dobro promiješajte. Poslužite, a po želji pospite narezanim peršinom.
 

Pročitaj i ovo:

• Mali vodič za branje jestivih gljiva
• ABC gljivarenja: 7 najopasnijih gljiva
• Topla salata od kvinoje i gljiva

 

 

Total
1
Shares
0
0
1
Prethodni članak
  • Zdrave priče

Zdravija djeca u zdravijoj Hrvatskoj – što je sve ključno za pravilan razvoj djece?

  • Posted on 9. studenoga 2018.7. listopada 2019.
  • Autor: Naturala.hr
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Zdrave priče

Mjesec muškog zdravlja: Čuvate li pametno svoje muškarce?

  • Posted on 12. studenoga 2018.7. listopada 2019.
  • Autor: Naturala.hr
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Brzo & zdravo: Ideje za ručak kad nemate vremena (a ni volje)

  • Posted on 12. siječnja 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Detoks nakon blagdana: 6 smoothieja koji će vas očistiti od svih toksina

  • Posted on 4. siječnja 2021.4. siječnja 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Ručak bogat cinkom: Donosimo vam recept za fantastičan chilli con carne

  • Posted on 21. prosinca 2020.21. prosinca 2020.
  • 4 min
  • Autor: Promo Hug Your Life
  • Foto: Depositphotos
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Dr. Alenka Brozina: Biskvit bez jaja, laktoze i glutena

  • Posted on 16. prosinca 2020.12. siječnja 2021.
  • 2 min
  • Autor: Alenka Brozina, dr. med.
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Ukusno, zdravo i s neočekivanim sastojkom: Vruća čokolada bez mlijeka

  • Posted on 11. prosinca 2020.11. prosinca 2020.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Smoothie: 3 ultimativne kombinacije za borbu protiv anemije

  • Posted on 30. studenoga 2020.30. studenoga 2020.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Rogač u prahu: 8 prednosti koje će vas motivirati za pripremu namaza

  • Posted on 27. studenoga 2020.27. studenoga 2020.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Privatna arhiva
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Keto Mac & Cheese: Zdravija verzija omiljenog jela

  • Posted on 25. studenoga 2020.25. studenoga 2020.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Najnovije
  • 5 glavnih savjeta za zdravlje i dobrobit prema terapeutkinji Marisi Peer

    • Posted on 15. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
    • 3 min
    • Foto: Instagram @marisapeertherapy
    Pročitaj
  • Vikend u magičnim Rastokama: Što raditi, gdje odsjesti, što jesti?

    • Posted on 15. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Eterično ulje origana – kako ga smijemo, a kako ne smijemo koristiti?

    • Posted on 15. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Joe Dipenza: Sami stvorite svoje zdravlje, upravo sada

    • Posted on 14. siječnja 2021.14. siječnja 2021.
    • 3 min
    • Foto: Promo Pr
    Pročitaj
  • Čuvajmo prirodu: Kako živjeti održivije u 2021. godini?

    • Posted on 14. siječnja 2021.14. siječnja 2021.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
Instagram
avatar
naturala_naturalalife
Naturala.hr & Naturala Life
3K Followers
Započni tjedan korisnom dozom informacija provjerenih stručnjaka koji te očekuju u novom broju Naturala Healtha 💚  Skini je potpuno besplatno i saznaj sve što te zanima o respiratornim infekcijama 🙌🏽 5 0
Malo motivacije za predstojeći tjedan 💪🏽 #sunday #motivation #storiesofwellbeing #naturala #naturalalife 27 0
Uzmite dan za sebe i priuštite si masažu koja će vas opustiti od glave do pete. Na linku u opisu profila provjerite koja su najbolja (eterična) ulja za tu namjenu 💚 #storiesofwellbeing #naturala #naturalalife 18 0
Once upon a time in #Budapest 💚 #travel #memories #storiesofwellbeing #naturala #naturalalife 19 0
Prati
Izdvojeno
  • 1
    Iskoristi, ne bacaj: Napravi ukusna i jednostavna jela od ostataka hrane
    • Posted on 18. siječnja 2021.18. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
  • 2
    Sve zamke Parkinsonovog zakona: Kako napraviti više u manje vremena?
    • Posted on 18. siječnja 2021.18. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
  • 3
    Drugačije, a izvrsno: Torta od batata s bijelom čokoladom
    • Posted on 18. siječnja 2021.18. siječnja 2021.
    • Foto: Vedrana Orlović
  • 4
    Vrijeme za mene: Ulja koja će masažu učiniti nezaboravnim iskustvom
    • Posted on 17. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
  • 5
    4 jednostavna međuobroka koji vam mogu pomoći da bolje spavate
    • Posted on 16. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
3K
117
Najnovije objave
  • Odmori se, zaslužila si: 3 kupke za ultimativno opuštanje
    • Posted on 14. siječnja 2021.14. siječnja 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Koji nas trendovi očekuju u svijetu vina u 2021.?
    • Posted on 13. siječnja 2021.13. siječnja 2021.
    • Foto: Arhiva Vinarija Kabola
  • Trenutno unesite radost u svoj dom pomoću ovih 6 koraka
    • Posted on 13. siječnja 2021.13. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
  • Zbogom, podočnjaci: 5 prirodnih pomagača iz smočnice
    • Posted on 13. siječnja 2021.13. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2021 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.

Naturala.hr koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost web-stranice. Daljnjim korištenjem web stranice potvrđujete da ste suglasni s politikom kolačića. Slažem seKolačići