Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
  • Muče vas hemoroidi? Dr. Ina Posavec otkriva zašto nastaju i kako ih držati pod kontrolom
    • Posted on 17. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels, Poliklinika Sinteza
  • Stvaraš. Padaš. Ustaješ. Mijenjaš. – Poduzetnički mindset dijeli znanje s generacijama koje dolaze
    • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: Renata Sedlar
  • Zaboravite na vosak, britvice i urasle dlačice – put do savršeno glatke kože nikada nije bio lakši
    • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: PHILIPS
  • Samo danas: 30% popusta na sve omiljene brendove!
    • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: Promo
  • Kako za sebe i djecu odabrati siguran proizvod protiv komaraca? (I zašto je to danas važnije no ikad)
    • Posted on 16. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • Foto: Biljkoljupka
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
0
0

Početna stranica Zdravlje Vrganji, sunčanice, lisičarke: Neodoljivi jesenski recepti s gljivama

  • Zdravi recepti

Vrganji, sunčanice, lisičarke: Neodoljivi jesenski recepti s gljivama

Svaki će ljubitelj gljiva s nestrpljenjem krenuti u potragu za ovim šumskim plodovima. I baš kao što ih je gušt tražiti i brati, još je veći gušt spremiti ih po ovim receptima

  • Posted on 14. listopada 2023.26. rujna 2024.
  • 7 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: pexels
Total
4
Shares
2
0
2
Total
4
Shares
2
0
2

Vrganji, sunčanice, lisičarke, prosenjaci, blagve i crne trube – samo su neki od razloga zbog kojih je jesen toliko posebna. Sezona branja gljiva ne samo da unosi nove okuse u vašu kuhinju, već pruža i savršen bijeg od gradske vreve. S pravim receptima s gljivama, svaki obrok postaje gurmanski užitak, dok sama potraga za ovim šumskim blagom, u društvu obitelji ili prijatelja, postaje nezaboravna avantura.

U maniri pravog istraživača, možete zaviriti pod svaki grm ili panj i prijeći nekoliko kilometara, a da ne primijetite umor – sve to u ugodnom društvu obitelji ili prijatelja. Pritom nemojte zaboraviti na oprez jer je određene vrste jestivih gljiva lako zamijeniti s njihovim otrovnim dvojnicima. Ako ste početnik u branju gljiva, ne upuštajte se sami u berbu, nego u društvu iskusnijih berača.

Nipošto se nemojte ravnati samo prema opisu ili fotografiji gljive jer to nije dovoljno za njezinu sigurnu identifikaciju. S gljivama uvijek oprezno – ne kaže se uzalud kako su sve gljive jestive, ali nažalost, neke od njih samo jednom.

Vrganji, sunčanice, lisičarke: Neodoljivi jesenski recepti s gljivama

Tradicionalna zagorska juha od vrganja

Rijetko koja zagorska fešta ne završi tradicionalnom juhom od vrganja. Neki kažu da je nastala kao recept za triježnjenje, ali to ne mijenja činjenicu da se u jednoj žlici juhe nalaze sve namirnice tipične za zagorski kraj – špek, vratina, vrganji, vrhnje i vino.

Sastojci:

  • 300 g svježih (ili 50 g suhih vrganja, namočenih preko noći)
  • 100 g suhe vratine
  • 100 g špeka
  • 1 mrkva
  • 1 krumpir
  • 1 glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 100 ml bijelog vina
  • 100 ml kiselog vrhnja
  • 1 žlica svinjske masti (ili maslinovo ulje)
  • 1 ljuti feferon (po želji)
  • crvena paprika
  • sol, papar
  • lovorov list
  • glatko brašno

Priprema:

Krumpir narežite na kockice i skuhajte u slanoj vodi. Narežite vratinu na kockice pa popržite na masti. Dodajte luk i propirjajte, zatim ubacite špek, češnjak, mrkvu, lovorov list, malo mljevene slatke crvene paprike te sol i papar po ukusu.

Nakon nekoliko minuta dodajte vrganje i feferon (ako koristite). Podlijte bijelim vinom i vodom te dodajte krumpir. Napravite laganu zapršku od žlice brašna i malo masnoće pa dodajte u juhu. Za kraj ubacite kiselo vrhnje i ostavite krčkati još oko 10 minuta. Dobar tek!

Gulaš od vrganja i crnog vina

Osim u zagorskom receptu s bijelim vinom, vrganji dobro plivaju i u onom crnom. Gulaš od vrganja i crnog vina dolazi s pikantnom aromom, a za tradicionalni štih poslužite ga uz palentu.

Sastojci:

  • 500 g vrganja
  • 1 luk
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 dl crnog vina
  • 1/2 žličice mljevene slatke crvene paprike
  • 1/4 žličice čilija
  • 1/2 žličice mažurana
  • 1/2 žličice peršina
  • sol, papar

Priprema:

Vrganje očistite i narežite na deblje ploške. Luk nasjeckajte i pirjajte u tavi dok ne omekša, a zatim dodajte protisnuti češnjak i kratko propirjajte dok ne zamiriši. Dodajte vrganje i propirjajte. Podlijte vinom i s malo vode i dodajte začine, sol i papar prema potrebi. Poslužite uz kuhanu, pa prženu palentu.

Vrganji u staklenci

Da biste mogli u gljivama uživati što dulje, osim sušenja, na raspolaganju vam stoji još jedna metoda – njihovo kiseljenje. Navedeni se postupak može primijeniti za sve vrste gljiva koje su pogodne za kiseljenje.

Sastojci:

  • 1,5 kg očišćenih vrganja
  • 2 l vode
  • 50 ml octene kiseline
  • 1 žlica balzamskog octa – 1 žlica soli
  • 3 žlice šećera
  • 1 glavica luka
  • nekoliko listića lovora
  • papar u zrnu
  • ružmarin
  • maslinovo ulje
Vrganji, sunčanice, lisičarke: Neodoljivi jesenski recepti s gljivama

Priprema:

Gljive očistite i narežite, ubacite u slanu vrelu vodu i kuhajte 3 – 4 minute. Isperite pod mlazom hladne vode, ocijedite i pustite da se prosuše.

Za tekućinu za kiseljenje prokuhajte vodu u koju ste dodali octenu kiselinu, balzamski ocat, šećer, sol, lovor, papar u zrnu i luk narezan na kolutiće.

Ohlađene vrganje posložite u čiste i prethodno sterilizirane staklenke. Na vrh svake stavite ružmarin i lovorov list. Kad marinada odstoji desetak minuta, prelijte vrganje. Staklenke protresite da izađe zrak, po potrebi dodajte još marinade. Kad se ohladi, na vrh ulijte maslinovo ulje i zatvorite staklenke.

Sunčanice na laganini

Sunčanice svojim oblikom podsjećaju na suncobran, a ubrajaju se među neke od najomiljenijih gljiva. Jede se samo klobuk jer su stručci prežilavi. Budući da je najjednostavniji način pripreme često i najukusniji, samo ih ubacite na tavu i popecite.

Sastojci:

  • 4 veća klobuka gljiva sunčanica
  • maslinovo ulje
  • 100 g mozzarelle, naribane
  • 2 žlice pesta genovese
  • parmezan (za posipanje)

Priprema:

Gljive nježno očistite od prljavštine. Premažite klobuke (najbolje kistom) s malo maslinova ulja i pecite na jačoj vatri u grill-tavi nekoliko minuta s obje strane.
Kad se ispeku, stavite na njih mješavinu mozzarelle i pesta genovese, preklopite drugom sunčanicom, pospite parmezanom pa pustite da se kratko zapeku u pećnici.

Burgeri od sunčanica

Već znamo da ih možete sušiti, kiseliti, ubaciti u omlet ili fritatu, gulaš ili varivo, a što kažete na burgere? Sunčanice ovdje dolaze kao burgeri, koje po želji možete oplemeniti omiljenim sirom.

Vrganji, sunčanice, lisičarke: Neodoljivi jesenski recepti s gljivama

Sastojci:

  • 8 velikih sunčanica
  • 1 srednji luk (bijeli ili ljubičasti)
  • 2-3 jaja
  • papar
  • soja umak
  • krušne mrvice
  • maslinovo ulje
  • pola male čili-papričice

Priprema:

Gljive očistite pa ih zajedno s lukom usitnite u finu smjesu. Dodajte jaja, papar, soja umak i maslinovo ulje pa dobro izmiješajte sve sastojke. Dodajte krušne mrvice dok se smjesa ne stisne tako da je možete lako oblikovati u burgere.

Položite ih na papir za pečenje te pecite oko 30 minuta na 180° C.
Poslužite ih uz povrće, a prema želji u smjesu za burgere dodajte i omiljeni sir.

Aromatična juha od lisičarki

Lisičarka ili lisičica je jedna od najpoznatijih gljiva naših krajeva dojmljive blijedožute do izrazito žute boje. Topla juha od lisičarki, uz dodatak krumpira, mrkve i aromatičnog bilja, u trenu će vas okrijepiti i ugrijati.

Sastojci:

  • 450 g svježih lisičarki
  • 200 g krumpira
  • 1 mrkva
  • 1 luk
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 žlice maslaca
  • 1/2 čajne žličice ružmarina
  • 1/2 čajne žličice timijana
  • 2 lista lovora
  • 50 ml suhog bijelog vina
  • 1 l povrtnog temeljca
  • sol, papar

Priprema:

Ogulite krumpir i narežite na kocke, mrkvu očistite i narežite. Očistite gljive i narežite na manje komade ako je potrebno. Luk i češnjak fino nasjeckajte.
Rastopite maslac na tavi pa popržite luk i češnjak. Dodajte gljive, krumpir i mrkvu i kratko propirjajte. Dodajte timijan, ružmarin i lovor pa ulijte vino i temeljac.

Začinite solju i paprom, pustite da zakipi pa kuhajte 15-20 minuta ili dok povrće ne omekša. Maknite s vatre i po želji kratko razradite štapnim mikserom, za gušću varijantu juhe.

Vrganji, sunčanice, lisičarke: Neodoljivi jesenski recepti s gljivama

Lisičarke, jaja i špinat u ljubavi

U ovom se obroku lisičarke sljubljuju s jajima, odličnim izvorom proteina, te špinatom, zelenim lisnatim povrćem koji tijelu donosi samo dobro. Zajedno čine brzinski ručak ili večeru, a ovakav jedan bogati doručak može biti dobar recept za početak dana.

Sastojci:

  • 400 g svježih lisičarki
  • 300 g svježeg špinata
  • 4 veća jaja
  • 1 luk
  • maslac
  • sol, papar

Priprema:

Gljive dobro očistite od zemlje, veće lisičarke prepolovite. Špinat operite i ugrubo narežite na veće komade.

U tavi zagrijte maslac, dodajte luk i popržite dok ne postane žućkast. Dodajte gljive, začinite solju i paprom te pirjajte oko 5 minuta. Ubacite špinat i kratko ga propirjajte.

Žlicom u smjesi napravite četiri jamice i u svaku stavite jaje. Poklopite i pustite da se jaja ispeku do željene konzistencije. Posolite i popaprite, poslužite toplo.

Toplo i na žlicu

Kad vam je potrebno nešto krepko, a na žlicu, baš onako toplo i jesenski, prva stvar koja pada na pamet je varivo. A ako su vam pri ruci još i svježe lisičarke, uobičajeno varivo s ječmom zadobiva neki sasvim novi okus.

Sastojci:

  • 1/4 šalice maslinova ulja
  • 1 šalica nasjeckanog luka
  • 1 šalica mrkve, narezane na kockice
  • 1/2 šalice nasjeckanog celera
  • 2 češnja češnjaka
  • 450 g svježih gljiva (lisičarki)
  • 6 šalica pilećeg temeljca
  • 3/4 šalice ječma
  • sol i papar prema ukusu

Priprema:

Zagrijte ulje u velikom loncu za juhu. Dodajte luk, mrkve, celer i protisnuti češnjak; kuhajte i miješajte dok luk ne postane nježan i proziran. Dodajte gljive i nastavite kuhati nekoliko minuta. Zatim ulijte pileći temeljac te dodajte ječam.
Pustite da zavri, a zatim smanjite temperaturu. Pokrijte i kuhajte dok ječam ne bude gotov, oko 50 minuta. Začinite solju i paprom prije posluživanja.

Lisičarke u bijelom umaku

Ako volite tjesteninu, a izbjegavate gluten, tada ćete rezance od heljdina brašna rado vidjeti na svom tanjuru. A u ovoj kombinaciji s lisičarkama u bijelom umaku od zobenog vrhnja, ukusan obrok je zajamčen.

Sastojci:

  • 300 g lisičarki
  • 200 ml zobenog vrhnja
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 manja glavica luka
  • peršin, grubo nasjeckani
  • sol, papar
  • tjestenina od heljdina brašna

Priprema:

Tjesteninu skuhajte u slanoj vodi u koju ste dodali malo ulja.
Lisičarke očistite i narežite. U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk i kratko popržite dok ne omekša.

Dodajte nasjeckani peršin i promiješajte, ubacite lisičarke, sol i papar pa propirjajte dok ne omekšaju. Ulijte vrhnje i pustite da se malo zgusne, zatim dodajte ocijeđenu tjesteninu i dobro promiješajte. Poslužite, a po želji pospite narezanim peršinom.
 

Pročitaj i ovo:

• Mali vodič za branje jestivih gljiva
• ABC gljivarenja: 7 najopasnijih gljiva
•
Božanstveni rižoto s divljim gljivama i ječmom kao uvertira u jesen

Total
4
Shares
2
0
2
Prethodni članak

    Rak dojke: Simptomi, liječenje i proaktivne preventivne mjere

    • Posted on 13. listopada 2023.9. siječnja 2025.
    • Autor: Naturala.hr
    • Foto: pexels, promo
    Pročitaj
    Sljedeći članak

      Prvi svjetski lijek za rast zuba ulazi u klinička ispitivanja

      • Posted on 18. listopada 2023.9. siječnja 2025.
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: Pexels
      Pročitaj
      Pročitaj i ovo
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      Recept za mlijeko od pistacija: ukusno, kremasto i jednostavno

      • Posted on 5. svibnja 2025.5. svibnja 2025.
      • 2 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: Canva
      Započnite dan uz 3 visokoproteinska doručka koji jačaju kožu i poboljšavaju njezin sjaj
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      3 ideje za doručak koji jača i njeguje vašu kožu

      • Posted on 17. ožujka 2025.14. ožujka 2025.
      • 2 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: Pexels, canva
      Maslinovo ulje ili ulje avokada? Otkrijte prednosti i nedostatke oba ulja te saznajte koje od njih najbolje odgovara vašem načinu pripreme
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      Maslinovo ulje ili ulje avokada – koje je bolje za kuhanje i zdravlje?

      • Posted on 27. veljače 2025.27. veljače 2025.
      • 2 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: Pexels
      Otkrijte kako napraviti veganske čokoladne pločice s bademovim maslacem – jednostavan i ukusan recept bez pečenja
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      Savršen desert bez pečenja: Veganske čokoladne pločice s bademovim maslacem

      • Posted on 24. veljače 2025.24. veljače 2025.
      • 2 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: canva
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      Fino i zdravo: 2 recepta za smoothie koji jačaju imunitet i daju energiju

      • Posted on 23. siječnja 2025.23. siječnja 2025.
      • 2 min
      • Autor: pr objava
      • Foto: promo
      Vedrana Orlović podijelila je s nama recept za preukusan kuglof s bananama i rogačem
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      Vedrana Orlović: Lagani siječanj uz kuglof s bananama i rogačem

      • Posted on 20. siječnja 2025.20. siječnja 2025.
      • 5 min
      • Autor: Vedrana Orlović
      • Foto: Vedrana Orlović
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      Što jesti s humusom: 10 genijalnih kombinacija koje morate isprobati

      • Posted on 17. siječnja 2025.16. siječnja 2025.
      • 2 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: Pexels
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      Detoks nakon blagdana: 6 smoothieja koji će vas očistiti od svih toksina

      • Posted on 2. siječnja 2025.3. siječnja 2025.
      • 2 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: pexels
      Poliklinika Sinteza
      Poliklinika Sinteza
      Najnovije
      • Meri Goldašić je Influencerica godine: “Autentičnost uvijek pronađe put”

        • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
        • 1 min
        • Foto: Domagoj Karačić
        Pročitaj
      • Tajni doručak – kuhanje izravno na radnoj ploči, bez kompromisa u estetici

        • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
        • 3 min
        • Foto: PR
        Pročitaj
      • Studio Dental Frntić

        Digitalna stomatologija i integracija tehnologija

        • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
        • 3 min
        • Foto: Studio Dental Frntić
        Pročitaj
      • Ova 3 faktora krivci su za demenciju – pogađaju ‘slabe točke’ našeg mozga

        • Posted on 15. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
        • 3 min
        • Foto: Pexels
        Pročitaj
      • Antistres & Antiage program za žene: Ples, vježbe i edukacija na prekrasnoj lokaciji u Šibeniku

        • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
        • 2 min
        • Foto: PR
        Pročitaj
      Izdvojeno
      • 1
        Muče vas hemoroidi? Dr. Ina Posavec otkriva zašto nastaju i kako ih držati pod kontrolom
        • Posted on 17. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
        • Foto: Pexels, Poliklinika Sinteza
      • 2
        Stvaraš. Padaš. Ustaješ. Mijenjaš. – Poduzetnički mindset dijeli znanje s generacijama koje dolaze
        • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
        • Foto: Renata Sedlar
      • 3
        Zaboravite na vosak, britvice i urasle dlačice – put do savršeno glatke kože nikada nije bio lakši
        • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
        • Foto: PHILIPS
      • 4
        Samo danas: 30% popusta na sve omiljene brendove!
        • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
        • Foto: Promo
      • 5
        Kako za sebe i djecu odabrati siguran proizvod protiv komaraca? (I zašto je to danas važnije no ikad)
        • Posted on 16. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
        • Foto: Biljkoljupka

      Newsletter

      Prijavite se na naš newsletter

      PRATITE NAS
      0
      0
      Najnovije objave
      • Praćenje EKG-a kod kuće: Zašto je važno i kako nam u tome može pomoći Omron Complete
        • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
        • Foto: Medikor
      • Ova 3-minutna navika može vam pomoći da živite dulje, tvrde znanstvenici
        • Posted on 15. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
        • Foto: Pexels
      • Muči vas alergija koja je još gora po noći? Saznajte zašto se simptomi pogoršavaju kad legnete i naučite kako ih brzo i učinkovito ublažiti
        Zašto je alergija gora po noći? 6 krivaca za loš san (i rješenja koja pomažu)
        • Posted on 15. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
        • Foto: Pexels
      • Može li nam kombucha zaista pomoći da smršavimo?
        • Posted on 14. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
        • Foto: canva
      O nama
      • Impressum
      • Opći uvjeti korištenja
      • Pravila privatnosti i politika kolačića
      • Kontakt
      Naturala.hr
      • Zdravlje
      • Prehrana
      • Mindfulness
      • Odnosi i veze
      • Ljepota
      • Lifestyle
      • Majčinstvo
      • Ekologija i održivost
      • Aktualno
      COPYRIGHTS © 2025 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

      Upiši traženi pojam i stisni Enter.