S dolaskom jeseni, i službeno možemo guštati u najjesenskijoj namirnici od svih – bundevi. Ukusna je, lako probavljiva i bogata nutrijentima zbog čega svoje mjesto pronalazi u mnogim jelima.
Narančasta boja bundeve jasan je znak da obiluje beta karotenom, antioksidansom koji štiti organizam od djelovanja slobodnih radikala i pridonosi radu imunološkog sustava. Osim njega, bundeva je prava riznica vitamina i minerala, među kojima su vitamini B skupine, vitamini C, E, K te kalij, fosfor, kalcij i željezo.
Namaz od bundeve
Slaže se s tostom, krekerima, kao dodatak jelima… Ne trebate puno razmišljati kako ga poslužiti – dovoljno je da ga namažete na tost i po želji začinite bučinim uljem i sjemenkama.
Sastojci
– 500 g bundeve (hokaido ili butternut)
– 2 češnja češnjaka
– 2 žlice bučinih sjemenki
– maslinovo ulje
– sol, muškatni oraščić
Priprema
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Bundevu narežite na kriške, stavite na lim za pečenje i pecite 15-20 minuta, dok ne omekša. Pustite da se ohladi.
Ohlađenu bundevu stavite u blender i izmiksajte. Dodajte češnjak, sjemenke, sol, papar te postupno dodajte maslinovo ulje. Miksajte dok ne dobijete kremast i maziv namaz.
Džem od bundeve i jabuka
A bundeva u slatkoj izvedbi? Sjedinite je s jabukama i pripremite u domaćem džemu, koji će doći kao naručen uz palačinke ili biskvitne kolače, kao slatki namaz uz maslac, dodatak u pripremi slastica…
Sastojci
– 500 g bundeve (hokaido ili butternut)
– 500 g jabuka
– 1/2 šalice smeđeg šećera
– malo vode
– začini po želji: cimet, muškatni oraščić, đumbir, klinčić… (ili jedna žličica cimeta)
Priprema
Očistite bundevu i jabuke, narežite ih na manje komade. Stavite ih u veliki lonac, pospite šećerom i pustite da odstoji sat-dva.
Stavite lonac na vatru, podlijte s malo vode i kuhajte dok voće ne omekša, oko sat vremena. Usitnite voće pomoću štapnog miksera ili u blenderu kako biste dobili homogenu smjesu. Kuhajte do željene gustoće.
Kad je marmelada pri kraju, dodajte začine – samo cimet ili kombinaciju začina po želji.
Spremite u sterilizirane staklenke, ohladite na sobnu temperaturu i čuvajte u hladnjaku.