Keksi su hrana koju vole gotovo svi, a postoji li išta bolje od zdravih keksića kojima možete započeti svoj dan, pogotovo ako niste ljubitelj obilnog doručka? Priprema je brza i jednostavna, a recept veganski, bezglutenski i prilagodljiv vašim željama i potrebama. Osim toga, mogu se napraviti unaprijed i čuvati u zamrzivaču do 3 mjeseca. Ako zvuči previše dobro da bi bilo istinito, čitajte dalje i uvjerite se sami!
Sastojci (12 komada)
- 160 grama zobene kaše (obične ili instant)
- ½ čajne žličice soli
- 1 čajna žličica mljevenog cimeta
- 250 grama maslaca od kikirikija
- 60 mililitara javorovog sirupa
- 60 grama maslaca od jabuke ili nezaslađenog pirea od jabuke
- 1 velika banana zgnječena vilicom
- 75 grama suhih brusnica
- 70 grama sjemenki bundeve
- 75 grama grožđica
- 30 grama mljevenog lana
Priprema
Zagrijte pećnicu na 165 stupnjeva i prekrijte dva pleha za pečenje papirom za pečenje. U velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke. Miješajte mikserom dok se svi sastojci ne povežu dobro. Kada je gotova, smjesa bi trebala biti teška i izgledati gusto.
Jedna četvrtina šalice je količina smjese potrebna za oblikovanje jednog keksa. Rasporedite kekse na papiru za pečenje i oblikujte ih po volji – neće se širiti ni rasti prilikom pečenja. Za oblikovanje ih je dovoljno žlicom ili nekim drugim pomagalom nježno spljoštiti. Keksi se peku oko 18 minuta, odnosno dok im rubovi ne poprime smeđu boju. Nakon pečenja ih ostavite da se ohlade u plehu oko 10 minuta pa ih potom prebacite da se hlade na metalnom stalku za hlađenje. Poslužite ih odmah ili pričekajte da se u potpunosti ohlade.
Keksi će na sobnoj temperaturi izdržati 5 dana, u frižideru duplo dulje – do 10, a iz ledenice ćete ih moći vaditi svježe čak 3 mjeseca. Za odleđivanje će biti dovoljno da ih par sekundi zagrijete u mikrovalnoj.
Prijedlozi za prilagodbu recepta
Koristite bilo koji maslac od orašastih plodova – odličan su izbor indijski oraščići i badem, a za one koji ne žele orašaste plodove, koristite maslac od suncokretovih sjemenki. Umjesto javorovog sirupa možete koristiti i med, ali onda keksići više nisu veganski. Dosta vam je jabuka? Zamijenite ih mangom, slatkom bundevom ili dodajte još koju bananu. Isto vrijedi i za sušene brusnice, grožđice i sjemenke – izbor je vaš.
Pročitaj i ovo:
- Super ideja za brzinski zdravi doručak – prekonoćna zobena kaša
- Zdrav doručak: 3 recepta koja obiluju magnezijem i cinkom
- Vafli od lješnjaka s borovnicama brzo će postati tvoj novi omiljeni doručak
Naturala Life br. 13
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili ga kupi na odabranim prodajnim mjestima i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu. Online izdanje čitaj besplatno na servisu Issuu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!