Magnezij je izuzetno važan mineral koji je uključen u stotine kemijskih reakcija u tijelu i koji pomaže u održavanju dobrog zdravlja. Pa ipak, mnogi ljudi ne dosežu referenti dnevni unos od 300-400 mg. Uz bok mu stoji cink koji metabolizira hranjive tvari, održava imunološki sustav te obnavlja tjelesna tkiva. No, s obzirom na to da naša tijela ne skladište cink, potrebno ga je unositi u organizam kako biste bili sigurni da ispunjavate svoje dnevne potrebe.
Primjerice, preporučuje se da muškarci konzumiraju oko 11 mg cinka dnevno, dok je ženama potrebno 8 mg. Međutim, ako ste trudni, trebat će vam 11 mg dnevno, a ako dojite, bit će vam potrebno 12 mg. Srećom, zdrava uravnotežena prehrana koja uključuje hranu bogatu cinkom i magnezijem trebala bi zadovoljiti svačije potrebe. Pa, zašto ne biste započeli dan kako treba i svom organizmu osigurali ove važne minerale putem ukusnog i hranjivog doručka?
Smoothie s dnevnom dozom magnezija
Prehrana s većim količinama magnezija povezana je s manjim rizikom od dijabetesa, a dvije šalice špinata u ovom napitku daju vam preporučenu dnevnu dozu od 300 mg. Uživanje u smoothiejima i pićima jednostavan je način uvrštavanja hrane bogate magnezijem u svoju prehranu.
Sastojci
- 1 banana
- 10 jagoda
- 2 šalice špinata
- 1 šalica bademovog mlijeka
Priprema
Dobro operite jagode i špinat, a bananu ogulite. Voće narežite na manje komadiće i sve zajedno dodajte u blender. Pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smjesu. Natočite u visoku čašu i uživajte u svojoj jutarnjoj dozi magnezija.
Muffini sa zobenim mekinjama
Jedan muffin od zobenih mekinja srednje veličine sadrži oko 2,08 miligrama cinka. Uparite ga s bananom ili šalicom malina za ukusan, hranjiv doručak bogat cinkom u kojem će uživati svi vaši ukućani.
Sastojci
- ½ šalice tamno smeđeg šećera
- 1 ½ šalice zobenih mekinja
- 1 ½ šalice brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 2 žličice sode bikarbone
- ½ žličice soli
- 2 jaja
- 1 šalica malina
- 4 žlice biljnog ulja
Priprema
Zagrijte pećnicu na 205 stupnjeva te obložite i namastite 12 kalupa za muffine. Pomiješajte smeđi šećer, zobene mekinje, brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Potom dodajte jaja, biljno ulje i maline. Miksajte dok se sastojci dobro ne sjedine. Žlicom umiješajte tijesto u kalupe za muffine te ostavite da odstoji 10 minuta. Pecite oko 15 minuta ili dok muffini ne porumene. Dobar tek!
Povrtni omlet s pestom
Ako jednim obrokom želite osigurati važne hranjive tvari od vitamina A i B pa sve do cinka i magnezija, ovaj je povrtni omlet sjajno rješenje. Aromatičan slijed koji uključuje hrpu vitamina i naša dva ključna minerala nije samo zdrav, već i jako ukusan.
Sastojci
- ½ šalice bosiljka, opranog i posušenog
- ½ šalice kelja, očišćenog
- 2 brazilska oraha
- 2 žličice prehrambenog kvasca
- 2 žličice vlasca
- 2 žličice soka od limuna
- ½ žličice soli
- maslinovo ulje
- ½ šalice slatkog krumpira, nasjeckanog na male komadiće
- ¼ šalice cherry rajčica, narezanih na četvrtine
- ¼ šalice paprike, nasjeckane
- 4 jaja
Priprema
Pesto
U procesor za hranu ili blender dodajte bosiljak, kelj, brazilske orahe, kvasac, vlasac, sok od limuna i prstohvat žličice soli. Miješajte sastojke dok se ne sjedine. Dok uređaj još radi, polako dodajte 1-2 žličice vode u sredinu smjese i miješajte dok ne postane glatko.
Omlet
Tavu u kojoj ćete pripremati omlet prvo poprskajte maslinovim uljem. Kad se ulje zagrije, dodajte batat i pospite s prstohvatom soli. Pustite da se kuha oko 10 minuta, povremeno miješajući. Batat se treba zapeći i malo omekšati. U međuvremenu pjenasto umutite 4 jaja s malo vode i žličicom soli.
Kad se batat zapeče, dodajte cherry rajčice i papriku s još malo soli u batat i ostavite da se kuha još oko 5 minuta ili dok povrće ne omekša. Stavite sa strane u zdjelu. Nakon što ste uklonili povrće, smanjite vatru na umjereno nisku i posudu ponovno poprskajte maslinovim uljem. Ulijte jaja u tavu i vrtite da se ravnomjerno rasporede. Ostavite jaja da se polagano kuhaju oko 2 minute bez miješanja dok se rubovi ne počnu sušiti i dno ne počne vezivati.
Nakon što se omlet počne vezivati, lagano lopaticom podignite rubove i nagnite na stranu kako bi se skuhala i ona jaja koja su još sirova. Pokrijte posudu i malo smanjite vatru. Ostavite da se kuha oko 2-4 minute, a kada smjesa više nije tekuća, na jednu polovicu stavite pesto, batat, rajčicu i papar. Pažljivo preklopite rubove omleta i ostavite da se kuha još minutu. Prerežite na pola i poslužite odmah. U slast!
Pročitaj i ovo:
- Alan i Natalija Šerbinek: „Ljudi se iznenade kada čuju da se Hug Your Life proizvodi u Hrvatskoj“
- Astaksantin: Prirodni izvori antioksidansa koji utječe na zdravu kožu i poboljšava funkcije u organizmu
- Mršavljenje: Ovo je dobitna kombinacija za zdravo i vitko tijelo
Naturala Life br. 13
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili ga kupi na odabranim prodajnim mjestima i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu. Online izdanje čitaj besplatno na servisu Issuu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!