Sočne i zrele žute bundeve svakako su jedan od simbola jeseni. Međutim, ovog puta otputovali smo malo u Japan kako bismo vam priredili današnje bezmesno jelo. Hokaido bundeva potječe iz Japana, i u svijetu bundeva po svom okusu i aromi gotovo da nema premca.
Oblikom podsjećaju na luk, a kora im je jarko crveno do narančasto obojena. Ono što se kod ovih bundeva najviše cijeni jest okus koji pomalo podsjeća na pečeno kestenje. Jedna bundeva može poslužiti kao večera ili lagani vege ručak za dvoje. A ovako slasna i pečena može biti prilog gotovo bilo kojem mesnom jelu.
Sastojci:
– 1 hokkaido bundeva srednje veličine
– 1/2 šalice maslaca
– 3 žlice mješavine iskosanog peršina, vlasca i mravinca
– 1 češanj češnjaka, zgnječiti
– 1 ljutika, nasjeckati
– 1 žlica limunovog soka
– 1/2 šalice svježe naribanog parmezana
– sol i crni papar
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Bundevu uzdužno razrežite na pola i rezanom stranom obje polovice položite na lim za pečenje. Ulijte malo hladne vode i pecite oko 40 minuta dok bundeve ne omekšaju.
2. Za to vrijeme u multipraktik stavite maslac, začinsko bilje, češnjak, ljutiku i limunov sok te sve dobro izmiksajte. Začinite solju i paprom prema ukusu.
3. Kad hokkaido bundeva omekša, izvadite iz nje koštice i s donje strane svake polovice odrežite tanku plošku kore i mesa kako bi ravno stajale. Polovice bundeve stavite na zagrijane tanjure.
4. Vilicom izvucite nekoliko tankih niti iz sredine i dodajte žlicu maslaca sa začinskim biljem. Sve pospite s parmezanom i poslužite.
Dobar tek!