Mlijeko na biljnoj bazi sve je popularnija alternativa tradicionalnom kravljem mlijeku, koja privlači pažnju ne samo vegana već i ljudi s različitim prehrambenim ograničenjima, poput intolerancije na laktozu ili alergije na mliječne proteine. No, kako se sve više ljudi okreće biljnom mlijeku, postavlja se pitanje njegovih zdravstvenih prednosti i potencijalnih nedostataka u usporedbi s običnim mlijekom. Evo što o zdravstvenim prednostima ovoga mlijeka kaže nutricionistica Amy Shapiro.
Je li biljno mlijeko zdravije od kravljega?
Je li biljno mlijeko zdravije ovisi o individualnim čimbenicima kao što su prehrambene potrebe, prehrambene sklonosti i zdravstveno stanje, kaže Amy Shapiro za Real Simple. “Biljno mlijeko može imati manje kalorija i zasićenih masti, ali također može imati manje proteina i određenih vitamina i minerala osim ako nije obogaćeno”, dodaje ona. Mnoge vrste biljnog mlijeka su obogaćene, pa tako sadrže kalcij, vitamin D i vitamin B12.
Koje se hranjive tvari nalaze u biljnom mlijeku?
Shapiro naglašava da ne sadrži svako biljno mlijeko iste hranjive tvari, a dobrobiti se mogu razlikovati od vrste do vrste. Međutim, neke specifične hranjive tvari, kojih nema u običnom mlijeku, a koje se obično nalaze u biljnom mlijeku uključuju vlakna, zdrave masti (uključujući mononezasićene i polinezasićene masti) i fitonutrijente (flavonoide, fitoestrogene i antioksidanse). Biljna mlijeka također ne sadrže kolesterol i laktozu, a ako su nezaslađena, mogu čak imati niži udio šećera.
Ako razmišljate o zamjeni kravljeg mlijeka biljnom alternativom, evo glavnih zdravstvenih dobrobiti kojih biste trebali biti svjesni:
1/ Smanjuje upalu
Mlijeko na biljnoj bazi prepuno je fitonutrijenata, spojeva koje proizvode biljke i koji pomažu održati vaše tijelo zdravim. “Fitonutrijenti, uključujući flavonoide, fitoestrogene i antioksidanse, povezani su sa smanjenom upalom i smanjenjem rizika od kroničnih bolesti”, kaže Shapiro.
2/ Poboljšava probavu
Mlijeko dobiveno iz biljaka prepuno je vlakana, ugljikohidrata koji pomaže vašem tijelu probaviti hranu, podržava zdravu regulaciju šećera u krvi, povećava osjećaj sitosti i još mnogo toga. “Sadržaj prehrambenih vlakana može doprinijeti poboljšanju probave i podržati rast korisnih crijevnih bakterija”, objašnjava Shapiro.
3/ Alternativa za netoleranciju na laktozu
Biljno mlijeko predstavlja odličnu alternativu za ljude koji ne podnose laktozu ili su osjetljivi na nju. Budući da je bez laktoze, idealno je za osobe s intolerancijom. Osim toga, biljno mlijeko može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti jer ne sadrži kolesterol, navodi Shapiro.
4/ Osigurava esencijalne hranjive tvari
Biljno mlijeko također “osigurava izvore esencijalnih hranjivih tvari kao što su kalcij, vitamin D i vitamin B12 za pojedince koji slijede vegansku dijetu ili dijetu bez mliječnih proizvoda”, kaže Shapiro. Ona objašnjava da različite vrste biljnog mlijeka nude različite nutritivne profile. Na primjer, sojino mlijeko je bogato proteinima i fitoestrogenima, dok je bademovo mlijeko bogato vitaminom E i zdravim mastima.
Brojne prednosti, ali i nekoliko nedostataka…
Iako biljno mlijeko ima mnoge prednosti, ima i nekoliko nedostataka. Obično sadrži manje proteina nego kravlje mlijeko i može imati niži udio nekih nutrijenata ako nije obogaćeno. Također, može sadržavati alergene poput orašastih plodova, soje i glutena, te dodatne šećere koji mogu izazvati gastrointestinalne tegobe. Konzumacija biljnog mlijeka može biti korisna za mnoge, ali važno je birati obogaćene verzije i provjeravati etikete kako biste izbjegli potencijalne alergene i neželjene dodatke.
Pročitaj i ovo:
- Bademovo mlijeko: 5 razloga zašto je sjajna alternativa kravljem mlijeku
- Izradite kod kuće biljno mlijeko i tofu
- Napravi sama: Mlijeko od orašastih plodova gotovo u par minuta