Bez obzira na to jeste li intolerantni na laktozu, vegani ili jednostavno ne uživate u kravljem mlijeku, postoji mnogo razloga za odabir biljnih opcija poput bademovog ili nekog drugog mlijeka s orašastim plodovima. Još jedan bonus alternativnog mlijeka? Zapravo ga je prilično lako napraviti kod kuće.
Mnogi recepti s orašastim mlijekom zahtijevaju prethodno natapanje orašastih plodova i procjeđivanje gazom. No pronašli smo trik od autorice zdravih recepata, Bethany Ugarte, koji zahtijeva manje natapanja ili naprezanja i traje manje od dvije minute. Evo kako se to radi.
Kako napraviti orašasto mlijeko od maslaca od orašastih plodova?
Što će vam trebati:
- 2 žlice kremastog maslaca od orašastih plodova po vašem izboru
- 1½ šalice filtrirane vode
- Snažni blender
Metoda:
Dodajte sastojke u blender i miješajte 45 sekundi ili dok se potpuno ne pomiješaju. Ulijte u hermetički zatvorenu posudu i čuvajte do 4 dana. Dodajte kavi, prelijte preko žitarica ili ga upotrijebite u bilo kojem receptu koji koristi alternativan oblik mlijeka.
Kako prilagoditi recept?
Jedan od najboljih dijelova ovog recepta je da se može prilagoditi vašim potrebama. Trebate više mlijeka? Udvostručite recept. Trebate manje? Podijelite recept na pola. Osim toga, možete raditi s bilo kojim maslacem od orašastih plodova koji želite (uključujući maslac od suncokreta, za sve koji imaju alergiju na orašaste plodove).
A ako volite da vaše mlijeko ima laganu slatku aromu, možete dodati zaslađivač po vašem izboru, poput datulja bez koštica, javorovog sirupa, meda ili malo ekstrakta vanilije. Ako zaslađujete, prstohvat soli može vam poboljšati okus mlijeka.
Prednosti domaćeg mlijeka
Ne samo da je ovaj recept super jednostavan i brz, već je izvrsna opcija ako želite smanjiti svoj kuhinjski otpad. Umjesto da kupujete kartone mlijeka (koji se, ovisno o tome gdje živite, možda neće moći reciklirati), svoju kreaciju možete pohraniti u staklenu bocu za višekratnu upotrebu. Ova tehnika s malim otpadom također će vas spasiti od potrebe za bacanjem ostataka pulpe orašastih plodova.
A budući da recept možete prilagoditi količini mlijeka koja vam zaista treba, ne morate se brinuti hoće li se pokvariti prije nego što ga potrošite – a možete izbjeći umjetne arome i zaslađivače koji se mogu naći u robnim markama kupljenim u trgovini.
Pročitaj i ovo:
- Bademovo mlijeko: 5 razloga zašto je sjajna alternativa kravljem mlijeku
- Brzo i lako: Napravite domaće zobeno mlijeko od 2 sastojka
- Izradite kod kuće biljno mlijeko i tofu
Naturala Life br. 12
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili na digitalnu verziju na platformi Magzter i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!