Svoje omiljeno zobeno mlijeko možete napraviti kod kuće – i to brzo i jednostavno, kombinirajući zobene pahuljice i vodu u blenderu. Velika korist od pravljenja vlastitog mlijeka je, osim novčane, i kontroliranje sastojaka koji ulaze u njega, a potom i u vaš organizam. Kad ga pravite kod kuće, možete biti sigurni da u njemu nema umjetnih tvari i dodanih šećera.
Ovaj jednostavan recept će uspjeti i ako niste najvještiji u kuhinji, ali na nekoliko biste stvari ipak trebali pripaziti. Ključ za postizanje kremaste teksture nije pretjerano blendanje i ako vam u početku ne ispadne kako mislite da bi trebalo, ne brinite se, svejedno će biti ukusno. Osim toga, čar u isprobavanju novih recepata je u eksperimentiranju s teksturama, sastojcima, dodacima, kalorijama. Jeste li spremni?
Sastojci:
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 4 šalica vode
- prirodni zaslađivač po želji (ako želite)
Priprema:
Zobene pahuljice namačite u vodi sat vremena ili više. Potom ih ocijedite i isperite. U blender dodajte pahuljice i vodu. Blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Pomoću cjedila ocijedite smjesu.
Svoje domaće zobeno mlijeko čuvajte u staklenoj boci u hladnjaku do tjedan dana. Kada završite s pripremom, vjerojatno će vam ostati još pahuljica koje možete iskoristiti kod pripreme peciva ili ih kompostirati.
Pročitaj i ovo:
- Recept za mlijeko od pistacija: ukusno, kremasto i jednostavno
- Magareće mlijeko – rješenje za alergije, slab imunitet i bronhitis
- Bademovo mlijeko: 5 razloga zašto je sjajna alternativa kravljem mlijeku