Zamjene za kravlje mlijeko prije je bilo moguće pronaći samo na policama trgovina specijaliziranih za zdravu prehranu, no proteklih godina broj njihovih poklonika samo je rastao te se sad mogu naći na svakom koraku. Posebice su popularne među veganima, ali i svima koji žele smanjiti unos mliječnih proizvoda. Zobeno, sojino i bademovo mlijeko osobito su omiljene i tražene vrste.
Međutim, postoje i neke manje poznate, a jednako slasne. U njih spada i mlijeko od pistacija koje se odlikuje blagim, ali bogatim okusom i kremastom teksturom. Njime možete oplemeniti svoju jutarnju kavu ili smoothie, jesti ga sa žitaricama ili ga popiti “čisto” na kraju napornog dana.
Vrlo ga jednostavno možete pripremiti i sami, a recept možete prilagoditi vlastitom ukusu i uvesti preinake koje će ga podići na višu razinu. Tako možete dodati začine poput đumbira i muškatnog oraščića ili malo agave, meda, javorovog sirupa ili ružine vodice.
Sastojci:
• 2 + 3 šalice vode
• 1 šalica sirovih pistacija
• Dva prstohvata soli
Opcionalni dodaci:
• ¼ čajne žličice kardamoma
• ½ čajne žličice ekstrakta vanilije
• ¼ čajne žličice ekstrakta badema
Priprema
- Iako ovaj korak nije nužan, ako ciljate na jarku nijansu zelene boje, pistacije možete oguliti prije namakanja. Stavite ih u posudu i dodajte dvije čaše vode tako da budu u potpunosti prekrivene. Posudu poklopite i ostavite pistacije da se namaču barem šest sati ili, za najbolje rezultate, preko noći.
- Ocijedite pistacije i bacite vodu u kojoj su se namakale. Ubacite ih u blender s 3 šalice vode i par prstohvata soli.
- Blendajte pistacije, sol i vodu na visokoj brzini otprilike minutu ili dok ne dobijete glatku smjesu svijetlozelene boje. Ako želite bogatiji okus, dodajte kardamom ili ekstrakt badema ili vanilije i blendajte još 5 sekundi.
- Procijedite koristeći cjediljku ili grubu kuhinjsku krpu.
- Procijeđeno mlijeko pohranite u čvrsto zatvorenim staklenim bocama i čuvajte u hladnjaku. Potrošite u roku 3 – 5 dana, a prije uporabe dobro protresite i uživajte.