Po priči, marelica (Prunus armeniaca) je bila poznata još u antičko doba, a navodno potječe iz Kine i zapadne Azije, gdje predstavlja simbol obrazovanja i medicine. Najčešće su bile kultivirane u Perziji, gdje su se sušene marelice smatrale velikim bogatstvom i najtraženijom robom na perzijskim trgovačkim putevima. Engleski kolonijalisti donijeli su je Novom svijetu, a danas se u nekim dijelovima svijeta koristi kao afrodizijak 🙂
Jeste li vi jedan od onih koji bacate koštice marelica nakon što ih pojedete? Nemojte! Jeste li znali da od koštica marelica možete napraviti Amaretto?
Potrebno vam: 55 tučenih koštica marelica (uklonite tvrdu ljusku i zadržite mekanu srž marelice koja izgleda kao badem. Polovicu ostavite cijele, a ostatak usitnite), dodajte 300 g kristal šećera i 1 litru rakije. Sve stavite u staklenku, zatvorite i ostavite najmanje 40 dana na suncu povremeno protresajući staklenku u tijeku procesa. Moja nekada ostane i cijelo ljeto, nekada dodam votku umjesto rakije… Procijedite od koštica marelica i uživajte ispijajući ljeto zatvoreno u bočici likera!
Garantiram vam nezaboravan provod!
Poslužite uz Tartlete od marelica (za veliki tart veličine 26 cm-28 cm upotrijebite dublu količinu sastojaka, te veći broj marelica).
I… jednostavno uživajte! Ljeto nam je stiglo!
Nadam se da će i marlice potrajati barem još malo…
Tartlete s marelicama i pistacijima
(za 4 x 13 cm individualne tartlete)
Potrebni sastojci
Za tijesto:
– 300 g integralnog pšeničnog brašna
– 100 g maslaca, omekšalog
– 1 malo jaje
– 2 žlice šećera u prahu
– 1 žlica škrobnog brašna (gustin)
– 1 limun, naribana korica
– ½ žličice arome vanilije
– prstohvat soli
Za nadjev:
– 5-6 komada marelica
– 4 žličice kristal šećera
– 30 g meda, tekućeg
– 15 g sjeckanih pistacija
– timijan s mirisom limuna, listići ili grančica, po želji
Priprema
U većoj plastičnoj zdjeli pomiješajte brašno s soli, šećerom u prahu, škrobnim brašnom i omekšalim maslacem. Tijesto dobro izmrvite rukama, a potom dodajte koricu limuna, aromu vanilije i jaje. Zamijesite tijesto, oblikujte ga u obliku diska pa ga zamotajte u plastičnu foliju. Ostavite u hladnjaku oko 30 minuta.
Nakon što je tijesto odstajalo, izvadite ga iz hladnjaka, pa podijelite na 4 jednaka dijela. Marelice operite i narežite na što tanje kriške.
Zagrijte pećnicu na 180°C. Modlice za tart premažite s malo otopljenog maslaca pa ih pospite s mrvicu brašna. Odstranite višak brašna.
Svaki dio tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, a potom utisnite u pripremljene modlice za tart.
Utisnite kriške marelica u tart tako da počnete od kraja plesti vijenac, vrteći se u krug, prema sredini. Svaki tart pospite s malo meda, šećera, sjeckanim pistacijima te listićima timijana (po želji).
Pecite u zagrijanoj pećnici oko 25-30 minuta.
Napisala: Maja Matus
www.dalmatiagourmande.blogspot.com