Bademovo mlijeko je niskokalorično piće koje je postalo vrlo popularno. Izrađuje se mljevenjem badema, miješanjem s vodom i filtriranjem smjese kako bi se stvorio proizvod koji izgledom podsjeća na mlijeko i ima orašast okus. Obično mu se dodaju dodatne hranjive tvari kao što su kalcij, riboflavin, vitamin E i vitamin D, a može se i samostalno izraditi kod kuće.
Ovo je mlijeko izvrsna opcija za one koji ne mogu piti kravlje mlijeko, kao i za one kojima se njegov okus jednostavno ne sviđa. Osim toga, dolazi i s nizom drugih prednosti…
1. Ima malo kalorija…
Bademovo mlijeko ima puno manje kalorija od kravljeg mlijeka. Neke ljude ovo zbunjuje, jer je poznato da su bademi kalorični i masni. Međutim, zbog načina obrade bademovog mlijeka, samo je vrlo mali dio badema prisutan u gotovom proizvodu. Točnije, jedna šalica (240 ml) nezaslađenog bademovog mlijeka sadrži oko 30-50 kalorija, dok ista količina punomasnog mlijeka sadrži 146 kalorija. To znači da bademovo mlijeko sadrži 65–80% manje kalorija.
Ako pokušavate smršavjeti, jednostavna zamjena dvije ili tri dnevne porcije mliječnih proizvoda bademovim mlijekom rezultirala bi dnevnim smanjenjem kalorija do 348 kalorija. No, imajte na umu da zaslađene komercijalne sorte mogu biti puno više kalorične jer sadrže dodane šećere. Uz to, nefiltrirane domaće verzije mogu sadržavati veću količinu badema, tako da mogu biti kaloričnije.
2. … ali i šećera
Nezaslađene sorte bademovog mlijeka sadrže vrlo malo šećera. Točnije, jedna šalica (240 ml) bademovog mlijeka sadrži samo 1-2 grama ugljikohidrata, od čega su većina dijetalna vlakna. Za usporedbu, 1 šalica (240 ml) mliječnog mlijeka sadrži 13 grama ugljikohidrata, od čega je većina šećer. No, ovdje je također važno napomenuti da su mnoge komercijalne sorte bademovog mlijeka zaslađene i aromatizirane dodanim šećerima, stoga je uvijek važno provjeriti etikete proizvoda i popis sastojaka.
Međutim, nezaslađeno bademovo mlijeko moglo bi pomoći onima koji pokušavaju ograničiti unos šećera. Primjerice, osobe s dijabetesom često trebaju ograničiti dnevni unos ugljikohidrata. Zamjena mliječnog mlijeka bademovim mlijekom može biti dobar način da se to postigne.
3. Bogat vitaminom E
Bademi su prirodno bogati vitaminom E, pružajući 37% dnevne potrebe za vitaminom E u samo 28 grama. Time je bademovo mlijeko prirodni izvor vitamina E, iako većina komercijalnih sorti također dodaje dodatni vitamin E tijekom obrade. U brojevima, jedna šalica bademovog mlijeka (240 ml) osigurava 20-50% vaše dnevne potrebe za vitaminom E, ovisno o marki, a vitamin E je moćan antioksidans koji se bori protiv upala i stresa u tijelu. Pomaže u zaštiti od bolesti srca i raka, a može imati i blagotvorne učinke na zdravlje kostiju i očiju.
Štoviše, utvrđeno je da vitamin E značajno koristi zdravlju mozga. Studije su otkrile da poboljšava mentalne performanse, a čini se da također smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti i može usporiti njezino napredovanje.
4. Dobar izvor kalcija
Mlijeko i drugi mliječni proizvodi ključni su izvori kalcija u prehrani mnogih ljudi. Jedna šalica (240 ml) punomasnog mlijeka osigurava 28% dnevnog preporučenog unosa. Za usporedbu, bademi sadrže samo malu količinu kalcija, samo 7% dnevne potrebe u 28 grama. No, budući da se bademovo mlijeko najčešće koristi kao zamjena za obično mlijeko, proizvođači ga dodatno obogaćuju kalcijem. Pa tako jedna šalica bademovog mlijeka (240 ml) osigurava 20–45% preporučenog dnevnog unosa kalcija.
Kao što već znamo, kalcij je važan mineral za razvoj i zdravlje kostiju koji pomaže u smanjenju rizika od prijeloma i osteoporoze te je neophodan za pravilan rad srca, živaca i mišića. No, ako bademovo mlijeko radite sami kod kuće, možda ćete trebati pronaći druge izvore kalcija poput sira, jogurta, ribe, sjemenki, mahunarki i zelenog lisnatog povrća.
5. Prirodno i bez laktoze
Budući da je bademovo mlijeko prirodno bez laktoze, prikladna je alternativa za ljude koji imaju intoleranciju na laktozu. Također, u potpunosti je biljno te prikladno za sve one koji ne smiju ili ne žele koristiti mliječne proizvode. Pored toga, u bademovom mlijeku nema proteina koji uzrokuju alergiju na mlijeko.
I premda je sojino mlijeko tradicionalna alternativa mlijeku za odrasle, do 14% ljudi koji su alergični na mlijeko također je alergično na sojino mlijeko. Stoga bademovo mlijeko pruža dobru alternativu.
Međutim, s obzirom na to da bademovo mlijeko ima vrlo malo probavljivih bjelančevina u usporedbi s mlijekom, nije prikladno kao zamjena za novorođenčad ili malu djecu s alergijama na mlijeko.
Pročitaj i ovo:
- Domaće bademovo mlijeko za ukusan doručak
- Smoothie od borovnica i bademovog maslaca je prava riznica antioksidansa
- Energetske kuglice od badema i brusnice uz koje ćete dogurati i do 100. rođendana