Dijabetes tipa 2 rastući je problem diljem svijeta, a nastaje kada stanice tijela ne reagiraju na inzulin na način na koji bi trebale. Prema novim istraživanjima s Harvarda, zajedno sa Sveučilištem u Cambridgeu u Velikoj Britaniji, postoje tri vrste hrane koje su povezane s manjim rizikom za razvijanje dijabetesa tipa 2.
Što je istraživanje otkrilo?
Kako bi proučili različite namirnice povezane s rizikom od dijabetesa, znanstvenici su proveli dva odvojena istraživanja u kojima su ispitali vitamin C, karotenoide i cjelovite žitarice. Znanstvenici s Cambridgea su proučavali više od 9 tisuća osoba s dijabetesom tipa 2 i više od 13 tisuća osoba koje su sudjelovale u europskom istraživanju povezanosti raka i prehrane. Na temelju njihovih nalaza, viša razina vitamina C i karotenoida je povezana s manjim rizikom za nastanak dijabetesa tipa 2.
U drugom istraživanju, znanstvenici s Harvarda su tražili povezanost između stope dijabetesa tipa 2 i konzumacije cjelovitih žitarica na temelju podataka od gotovo 200 tisuća ljudi. Oni koji su jeli najviše cjelovitih žitarica imali su 29% nižu stopu za razvijanje dijabetesa tipa 2 u usporedbi s onima koji ih nisu jeli.
Jedan od znanstvenika s Harvarda, dr.sc. Yang Hu, je primijetio da ovi nalazi pružaju daljnju potporu trenutnim preporukama koje promiču povećanu potrošnju cjelovitih žitarica kao dio zdrave prehrane za prevenciju dijabetesa tipa 2.
Hrana koju treba konzumirati
Vitamin C, karotenoidi i cjelovite žitarice prilično su laki za pronalazak i uključivanje u svakodnevnu prehranu. Evo nekoliko uobičajenih namirnica koje bi trebalo unositi u dovoljnim količinama:
- Vitamin C
- Crvena i zelena paprika
- Agrumi
- Kivi
- Brokula
- Jagode
- Dinja
- Rajčice
- Karfiol
- Kupus
- Špinat
Karotenoidi
- Mrkve
- Bundeva
- Slatki krumpir
- Dinja
- Kelj
- Mango
- Breskve
- Nektarine
- Žuta tikva
- Lubenica
- Rajčice
Cjelovite žitarice
- Smeđa riža
- Kukuruz
- Quinoa
- Pir
- Bulgur
- Cjelovite žitarice
- Amarant
- Cjeloviti ječam
- Proso
- Heljda
Sve više i više počinjemo razumijevati važnost hrane kao lijeka i kako iskoristiti njenu snagu za veće opće dobro. Naravno, konzumiranje ove tri skupine hrane vas neće u potpunosti zaštititi od dijabetesa tipa 2 niti nadoknaditi nedostatak vježbanja ili konzumaciju nezdrave hrane – ali njihovo uključivanje u redovitu prehranu može smanjiti rizik od razvijanja kako dijabetesa, tako i mnogih drugih nepoželjnih scenarija.
Pročitaj i ovo:
- Ketogena prehrana: Usvojiti njene principe ili je zaobilaziti u širokom luku?
- Superhrana za žene: Otkrijte koje namirnice trebate uvrstiti u jelovnike
- Ova prehrana balansira hormone i vraća ih u ravnotežu
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life i uživaj u inspirativnim tekstovima koji mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!