Majoneza je jedan od mnogima omiljenih dodataka jelima, ali neki je kao takvu ne smiju konzumirati. Također, ne može se baš reći da kupovna majoneza pripada kategoriji zdravih umaka. Upravo vam zato donosimo sjajan recept za domaću majonezu bez jaja koja će biti pun pogodak za sve one koji zbog alergija, preosjetljivosti ili nekog trećeg razloga ne koriste jaja.
Priprema je izrazito brza i jednostavna, a osim sastojaka sobne temperature, trebat će vam i jedan štapni mikser.
Sastojci:
- 120 ml sojinog mlijeka
- 1/2 žličice soli
- 1 žličica gorušice (mljevena)
- 2 žličice češnjaka u prahu (opcija)
- 2 žličice jabučnog octa
- 2 žličice sirupa agave
- 240 ml biljnog ulja (najbolje suncokretovo, rižino)
Priprema:
U visokoj posudi izmiješajte sojino mlijeko, sol, gorušicu, češnjak u prahu, jabučni ocat i agavu. Uz miješanje štapnim mikserom postepeno dodajte ulje dok se ne stvori emulzija (majoneza). Majonezu spremite u staklenke i čuvajte u frižideru.
Savjet više
U pripremi koristite gore navedena ulja jer su ostala ulja, poput maslinovog, bučinog i drugih, specifičnog mirisa i okusa. No, ako baš ciljate na okus masline ili bundeve, zamijenite samo manji dio suncokretovog ulja željenima. Također, pobrinite se da su sastojci sobne temperature, a ne ohlađeni.
Pročitaj i ovo:
- Alenka Brozina, dr. med.: 10 pitanja koja izluđuju oboljele od celijakije
- Dr. Alenka Brozina: Hoteli se trebaju prilagoditi sve većem broju turista s celijakijom i dijabetesom
- Alenka Brozina: Treba uzeti u obzir prednosti, ali i mane LCHF/Paleo prehrane, sirovojelstva i veganske prehrane
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili na digitalnu verziju na platformi Magzter i uživaj u sadržajima koji ispiriraju i mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!