Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Green
  • Ecija Ojdanić i Frano Mašković otkrivaju tajnu uspješnog braka
    • Posted on 15. rujna 2023.15. rujna 2023.
    • Foto: Bojan Zibar
  • Sad je pravo vrijeme za njih: TOP 5 tretmana za obnovu kože nakon ljeta
    • Posted on 15. rujna 2023.14. rujna 2023.
    • Foto: poliklinika sinteza
  • Možemo li jesti ljuske jajeta? Odgovor će vas iznenaditi
    • Posted on 14. rujna 2023.14. rujna 2023.
    • Foto: pexels
  • Pet pitanja koja biste trebali postaviti na prvom spoju
    • Posted on 14. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: pexels
  • S uzbuđenjem čekamo 29. rujna i 8. listopada u Termama Olimia! Evo zašto…
    • Posted on 13. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: promo
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Green
0
0
357

Početna stranica Zdravlje Prehrana Dr. Alenka Brozina: Hoteli se trebaju prilagoditi sve većem broju turista s celijakijom i dijabetesom

  • Prehrana

Dr. Alenka Brozina: Hoteli se trebaju prilagoditi sve većem broju turista s celijakijom i dijabetesom

Zbog turista koji se moraju pridržavati određenih prehrambenih preporuka, primijenjeni je nutricionizam u zdravstvenom turizmu tek započeo zauzimati svoj zamah, a hoteli i lječilišta se nerijetko odlučuju na certificiranje

  • Posted on 7. travnja 2017.26. travnja 2019.
  • 4 min
  • Autor: Marijana Matković
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

Iako su danas mediji puni dobrih savjeta o zdravlju te nam se čini da se na zdravlje polaže kao nikada prije u povijesti, statistike demantiraju da je zapadna civilizacija ujedno i zdrava civilizacija. Ako pogledamo statistike na svjetskoj razini, čak 15-37 % odraslih osoba ima povišeni krvni tlak, s time da se u dobi od 60 godina ti postoci penju do čak 50 %. Učestalost pojave dijabetesa posljednjih je desetljeća jako porasla i danas iznosi čak 5-10 %, a posebno je zabrinjavajuće što dijabetes podiže rizik za ishemijske bolesti srca, moždani udar i perifernu vaskularnu bolest.

Danas u svijetu živi 600 milijuna ljudi s hipertenzijom i 150 milijuna s dijabetesom tip 2, a gotovo identičan broj ima intoleranciju glukoze što također povećava rizik za bolesti srca i krvnih žila. S druge strane, epidemiološke studije provedene u Europi i SAD-u pokazuju da je prevalencija celijakije približno 1 % opće populacije, a prevalencija alergija na hranu u ukupnoj populaciji prisutna je 1-3 % među odraslim osobama i 4-6 % među djecom.

Budući da je prehrana bila oduvijek u fokusu interesa svakog turista, a posebice onih turista koji se moraju pridržavati određenih prehrambenih preporuka, primijenjeni je nutricionizam u zdravstvenom turizmu tek započeo zauzimati svoj zamah, a hoteli i lječilišta se nerijetko odlučuju na certificiranje kako bi svojim gostima pružili i dodatnu garanciju sigurnosti u prehrani.

Stoga smo s porazgovarali s Alenkom Brozinom, dr. med., koja je diplomirala na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, Hrvatska, a potom položila specijalistički ispit iz interne medicine. Bavi se proučavanjem utjecaja prehrane na ljudski organizam i zdravlje, a završila je brojnu stranu i domaću poslijediplomsku edukaciju iz dijetoterapije, kliničke prehrane, sportske medicine i sportske kardiologije.

Ima li dijetoterapija danas primjenu u turizmu?
– Naravno. Posebne potrebe u prehrani su zapravo dio dijetoterapije, odnosno liječenja pravilnom prehranom. Tako se npr. osobe oboljele od šećerne bolesti moraju pridržavati posebnih prehrambenih smjernica kako bi regulirale vrijednosti šećera u krvi, odnosno držale svoju bolest pod kontrolom. Isto tako se i kardiološki pacijenti moraju pridržavati određenih smjernica. I to je samo jedan mali dio bolesti koji se može liječiti pravilnom prehranom.

Dr. Alenka Brozina: Hoteli se trebaju prilagoditi sve većem broju turista s celijakijom i dijabetesom

Često izdvajate celijakiju kao jedinstveni primjer bolesti kod koje putovanje predstavlja pravi „pothvat“?

– Istina je. Celijakija je jedinstveni primjer bolesti čiji je jedini lijek striktna bezglutenska prehrana koje se oboljeli mora pridržavati cijeli život. U slučaju celijakije sve izgleda jako jednostavno, ali nije tako. Gluten se dodaje u većinu proizvoda, a također prijeti velika opasnost od popratne kontaminacije glutenom onih prehrambenih namirnica koje ga inače ne sadrže.

Osoba koja boluje od ove bolesti, u pravilu, uvijek dobro promisli o izboru destinacije i bira hotele i lječilišta u kojima su sve njene prehrambene navike zadovoljene i gdje će se osjećati sigurno. To je, sasvim sigurno, dobra prilika hotelima za razmotriti svoje poslovne planove i razmotriti dijetoterapiju kao dio svoje buduće ponude.

Spomenuli ste osjećaj sigurnosti. Koliko je on presudan prilikom planiranja putovanja?

– Takve osobe ponekad imaju osjećaj da su najsigurnije u svom domu i svojoj kuhinji. No, ponekad se zadesi putovanje na nepoznatu lokaciju, poslovno ili privatno. I tu nastaje problem jer tek rijetki hoteli imaju certifikaciju. Određeni hoteli imaju danas “allergy friendly” certificate kao što je npr. ECARF certifikat (European Centre for Allergy Research Foundation) koji omogućuje uvid u alergene te ponudu prehrane baziranu na prisustvu/odsustvu najčešćih alergena (“nut free”, “gluten free”, “lactose free”, “vegan”). Ima i dobrih primjera na lokalnoj razini jer su se pojavili i neki drugi certifikati koji jamče sigurnost prehrane, izrađeni prema europskim standardima, poput hrvatskog Healthy Meal Standarda.

Što mislite, je li došlo vrijeme da se i stručnjaci nutricionisti pozabave gastro ponudom hotela? Trebaju li takvi hoteli imati svog nutricionistu koji bi mogao osmisliti individualne menije prema potrebi gosta?
– Apsolutno se slažem. Nutricionist je upravo ona osoba koja bi bila osnovna poveznica između gosta s posebnim prehrambenim potrebama i hotelske kuhinje. Hoteli koji se žele profilirati na području zdravstvenog turizma, morali bi pružiti uslugu savjeta nutricionista prema potrebama gosta, raditi na edukaciji svog osoblja i nadgledati sprovođenje certificiranih standarda.

Možete li navesti neke primjere?
– U Hrvatskoj danas postoje hoteli s ECARF certifikatom poput Vitality hotela Punta u Velom Lošinju, potom je tu Apollonia Beach Resort & Spa na Kreti, Hotel do Sado Business & Nature u Setúbalu, Portugal; Tirler – Dolomites Living Hotel, Alpe di Siusi u Italiji, Nana Beach Hotel na Kreti i drugi. Općenito, ako gledamo hotele koji su dobili ovaj certifikat – najveći broj njih se nalazi u Grčkoj i Portugalu. Mislim da su to dobri primjeri koje bismo trebali slijediti, kako u nutricionističkom, tako i u turističkom smislu.
 

Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Mršavljenje

Život na vagi – show koji će vas naučiti kako NE treba mršavjeti

  • Posted on 6. travnja 2017.26. travnja 2019.
  • Autor: Viktorija Antolković
  • Foto: Naturala.hr
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Prehrana

Svi okusi Istre – jedinstvene gastro i enološke destinacije

  • Posted on 7. travnja 2017.26. travnja 2019.
  • Autor: Alma Radoš
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Prehrana

Možemo li jesti ljuske jajeta? Odgovor će vas iznenaditi

  • Posted on 14. rujna 2023.14. rujna 2023.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Suhe šljive – 6 benefita zbog kojih ih trebate češće jesti

  • Posted on 1. rujna 2023.1. rujna 2023.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Trikovi za savršenu tjesteninu: izbjegnite ovih 8 najčešćih pogrešaka

  • Posted on 24. kolovoza 2023.24. kolovoza 2023.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Može li se grožđe zamrznuti i kako to najbolje napraviti?

  • Posted on 13. kolovoza 2023.13. kolovoza 2023.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Prehrana

Kako čuvati dinju da ostane sočna i slatka?

  • Posted on 4. kolovoza 2023.4. kolovoza 2023.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Koliko dugo riža može stajati u hladnjaku i smije li se podgrijavati?

  • Posted on 3. kolovoza 2023.3. kolovoza 2023.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Prije prvog jutarnjeg gutljaja kave ipak trebate napraviti – dvije stvari!

  • Posted on 27. srpnja 2023.27. srpnja 2023.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Kako zamrznuti rajčice da u njima možete uživati cijele godine

  • Posted on 21. srpnja 2023.21. srpnja 2023.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: pexels
Bakina Tajna
Weekend Poduzetnički mindset
Yasenka Active Body Detoks
Poliklinika Sinteza
Bagatin Beauty
Najnovije
  • The Rite Store – concept store koji transformira beauty ponudu u Hrvatskoj

    • Posted on 13. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • 4 min
    • Foto: Sanja Jagatić, Danko Šimunović
    Pročitaj
  • Razgovarate li sa svojim tinejdžerima o seksu? Evo zašto biste trebali

    • Posted on 13. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • 4 min
    • Foto: pexels, intimina
    Pročitaj
  • Najskuplji najam na Airbnbu – atraktivan apartman u centru Pariza

    • Posted on 12. rujna 2023.11. rujna 2023.
    • 2 min
    • Foto: Airbnb
    Pročitaj
  • 5 skandinavskih fashion influenserica koje ćete s veseljem pratiti

    • Posted on 12. rujna 2023.11. rujna 2023.
    • 2 min
    • Foto: Instagram Sophia Roe
    Pročitaj
  • Znanstvenici stvaraju materijal pet puta lakši i četiri puta jači od čelika

    • Posted on 11. rujna 2023.11. rujna 2023.
    • 3 min
    • Foto: pexels
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Ecija Ojdanić i Frano Mašković otkrivaju tajnu uspješnog braka
    • Posted on 15. rujna 2023.15. rujna 2023.
    • Foto: Bojan Zibar
  • 2
    Sad je pravo vrijeme za njih: TOP 5 tretmana za obnovu kože nakon ljeta
    • Posted on 15. rujna 2023.14. rujna 2023.
    • Foto: poliklinika sinteza
  • 3
    Možemo li jesti ljuske jajeta? Odgovor će vas iznenaditi
    • Posted on 14. rujna 2023.14. rujna 2023.
    • Foto: pexels
  • 4
    Pet pitanja koja biste trebali postaviti na prvom spoju
    • Posted on 14. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: pexels
  • 5
    S uzbuđenjem čekamo 29. rujna i 8. listopada u Termama Olimia! Evo zašto…
    • Posted on 13. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: promo

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
0
0
357
Najnovije objave
  • Besplatni self-care rituali koji pozitivno djeluju na psihu
    • Posted on 11. rujna 2023.8. rujna 2023.
    • Foto: pexels, unsplash
  • Hrskavo i zdravo: (Pre)jednostavan recept za čips od jabuke i banane
    • Posted on 10. rujna 2023.8. rujna 2023.
    • Foto: pexels
  • Introvert, ekstrovert ili ambivert? Evo koje su temeljne razlike
    • Posted on 9. rujna 2023.8. rujna 2023.
    • Foto: pexels, unsplash
  • Ayurveda: Istočnjačka mudrost koja pomiruje tijelo i duh
    • Posted on 8. rujna 2023.8. rujna 2023.
    • Foto: promo
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Green
COPYRIGHTS © 2023 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.

Naturala.hr koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost web-stranice. Daljnjim korištenjem web stranice potvrđujete da ste suglasni s politikom kolačića. Slažem seKolačići