Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
  • Nedostatak ovog vitamina potajno uništava vaš san
    • Posted on 19. svibnja 2025.19. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • Monotona veza: Kako spasiti ljubavni odnos u kojem nema uzbuđenja?
    • Posted on 19. svibnja 2025.19. svibnja 2025.
    • Foto: pexels
  • Booking.com: Ovo je 5 najsrdačnijih županija u Hrvatskoj u 2025.
    • Posted on 18. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: Booking
  • Muče vas hemoroidi? Dr. Ina Posavec otkriva zašto nastaju i kako ih držati pod kontrolom
    • Posted on 17. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels, Poliklinika Sinteza
  • Stvaraš. Padaš. Ustaješ. Mijenjaš. – Poduzetnički mindset dijeli znanje s generacijama koje dolaze
    • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: Renata Sedlar
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
0
0

Početna stranica Aktualno Kolumne Intolerancija na laktozu

  • Kolumne

Intolerancija na laktozu

Piše: Alenka Brozina, dr. med. Intolerancija je posljedica nemogućnosti razgradnje laktoze zbog manjkavosti enzima laktaze

  • Posted on 10. srpnja 2014.2. rujna 2019.
  • 3 min
  • Autor: Alenka Brozina, dr. med.
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

Laktoza ili mliječni šećer jedini je ugljikohidrat koji se nalazi u mlijeku i izvor je trećine njegove energetske vrijednosti. Mlijeko sadrži najviše laktoze, fermentirani mliječni proizvodi (jogurt i sl.) sadrže manju količinu, a najmanje je ima u polutvrdim i tvrdim sirevima jer bakterije koje se koriste u proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda i vrijeme potrebno za njihovu fermentaciju smanjuje količinu laktoze.

Intolerancija je posljedica nemogućnosti razgradnje laktoze zbog manjkavosti enzima laktaze. Također, zabilježena je intolerancija laktoze kod infekcija crijeva i upalnih bolesti crijeva tipa ulcerozni kolitis ili Crohnova bolest. Kod ovakvih slučajeva, obično nakon izlječenja infekcije ili tijekom remisije upalne bolesti dolazi do povlačenja simptoma intolerancije. Kod osoba oboljelih od celijakije je zabilježen veliki postotak intolerancije na laktozu. Urođena intolerancija laktoze je rijedak poremećaj.

S obzirom na dob, intolerancija laktoze je češća u starijih osoba koje imaju smanjenu sposobnost stvaranja enzima laktaze. Dojenčad stvara dovoljne količine laktaze koja je potrebna za razgradnju njihove jedine hrane – mlijeka. Zanimljivo je da 100 % Azijaca gotovo ne podnosi laktozu, dok je u središnjoj Europi samo 15 % osoba koje ne podnose laktozu.

Simptomi

Ako je nemoguća razgradnja laktoze na galaktozu i glukozu, nerazgrađena laktoza dolazi u debelo crijevo gdje je crijevne bakterije koriste kao hranu i dolazi do stvaranja plinova. Osim toga, prisustvo laktoze u debelom crijevu navlači vodu. Posljedica svega navedenog su neugodni simptomi: nadutost, grčevi, mučnina i proljev koji se javljaju najčešće oko 2 sata nakon obroka.

Dijagnostika

Test Intolerancije na laktozu najčešće se izvodi tako da se popije pripremljena otopina laktoze (25 g laktoze u 200 ml vode) neposredno nakon uzimanja prvog uzorka krvi (najčešće iz prsta). Posljednji obrok je osam sati prije testiranja (što znači da je ispitanik „natašte“). Nakon vađenja „nultog“ uzorka, vadi se krv svakih pola sata, sveukupno 5 vađenja krvi.

Kod osoba koje su intolerantne na laktozu ne dolazi do porasta glukoze u krvi (laktoza se putem enzima laktaze cijepa na glukozu i galaktozu, a količina „nastale“ glukoze bilježi se ovim testom) što znači da je test pozitivan – drugim riječima, ispitanik je intolerantan na laktozu. Za osobe intolerantne na laktozu, test je neugodan, s obzirom da se nakon nekoliko sati javljaju tipični simptomi intolerancije laktoze (nadutost, proljevi…).

Prevencija i terapija

Potrebno je znati da osobe s intolerancijom laktoze mogu probaviti hranu koja sadrži do 6 g laktoze, što bi značilo oko pola šalice mlijeka. Stoga se preporučuje konzumiranje manjih količina mliječnih proizvoda raspoređenih tijekom dana kako bi se uskladio odnos laktoze s proizvedenom količinom enzima laktaze. Kombiniranje druge hrane s mliječnim proizvodima također dovodi do smanjena simptoma – moguće da se radi o efektu „razrjeđenja“ jer se laktoza postupno otpušta u crijeva.

Dopušteno je korištenje sireva tipa parmezan, gorgonzola i provalone koji su tijekom sazrijevanja „oslobođeni“ laktoze.

Za ozbiljnije slučajeve intolerancije preporučuje se eliminacijska dijetoterapija, odnosno isključivanje mlijeka i mliječnih proizvoda iz prehrane te konzumiranje proizvoda bez laktoze, „lactose free“, ili suplementacija enzimom laktozom u formi tablete (ili kapsule) neposredno prije konzumiranja obroka s mlijekom i/ili mliječnim proizvodom.

Također treba napomenuti da je laktoza aditiv u mnogobrojnoj industrijski proizvedenoj hrani, dodacima prehrani i lijekovima, stoga treba pažljivo čitati deklaracije!

Alenka Brozina, dr.med.
https://alenkaadenium.blogspot.com
 

 

 

Total
0
Shares
0
0
0
Alenka Brozina, dr. med.
Alenka Brozina, dr. med.

Internistica Alenka Brozina, dr. med., bavi se proučavanjem utjecaja prehrane na ljudski organizam i zdravlje. Završila je brojnu stranu i domaću poslijediplomsku edukaciju iz dijetoterapije, kliničke prehrane, sportske medicine i sportske kardiologije, a ljubav prema fitoaromaterapiji produbljuje u školi fitoaromaterapije dr.sc. Stribora Markovića.

Prethodni članak
  • Kolumne

Pčelinji proizvodi – spas za suncem oštećenu kožu

  • Posted on 8. srpnja 2014.2. rujna 2019.
  • Autor: Gordana Hegić
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Kolumne

Stres. Valerijana. Nesanica.

  • Posted on 10. srpnja 2014.2. rujna 2019.
  • Autor: Martina Bogdanić
  • Foto: Wikimedia Commons
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Kolumne

Kako za sebe i djecu odabrati siguran proizvod protiv komaraca? (I zašto je to danas važnije no ikad)

  • Posted on 16. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
  • 4 min
  • Autor: Martina Tuta
  • Foto: Biljkoljupka
Pročitaj
  • Kolumne

Sezona krpelja je počela: Kako uživati u prirodi bez brige

  • Posted on 24. ožujka 2025.24. ožujka 2025.
  • 4 min
  • Autor: Martina Tuta
  • Foto: Pexels, Biljkoljupka Instagram
Kreativna fotografija hrane: Jela ne moraju uvijek biti na tajuru, poslužena na klasičan način… na stolu s beštekom i salvetom.
Pročitaj
  • Kolumne

Kreativna fotografija hrane: Levitacija i crveno-zeleni ples okusa i estetike

  • Posted on 21. ožujka 2025.22. ožujka 2025.
  • 4 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Kolumne

Collio: Vinska oaza na samo dva i pol sata od Zagreba

  • Posted on 11. ožujka 2025.11. ožujka 2025.
  • 3 min
  • Autor: Mirela Sorić
  • Foto: Privatna arhiva
Pročitaj
  • Kolumne

Priroda zna kako ojačati imunitet! Evo što može učiniti za tebe kad je koristiš pametno

  • Posted on 21. veljače 2025.21. veljače 2025.
  • 5 min
  • Autor: Martina Tuta
  • Foto: canva, instagram
Osim spektakularnih plaža, lunarnog krajolika i surfanja, Lanzarote skriva i nešto što mnogi turisti ne očekuju – nevjerojatna vina
Pročitaj
  • Kolumne

Lanzarote – raj za pustolove, surfere i ljubitelje vina

  • Posted on 4. veljače 2025.4. veljače 2025.
  • 3 min
  • Autor: Mirela Sorić
  • Foto: Goran Hrubi/Gita Hržin/Privatni album
Pročitaj
  • Kolumne

Detox za tijelo i dušu: Kako se resetirati prateći prirodni zimski bioritam

  • Posted on 28. siječnja 2025.27. siječnja 2025.
  • 7 min
  • Autor: Martina Tuta
  • Foto: pexels, biljkoljupka
Pročitaj
  • Kolumne

London – meka za vinoljupce koji znaju što traže (i žele još više istražiti)

  • Posted on 14. siječnja 2025.16. siječnja 2025.
  • 4 min
  • Autor: Mirela Sorić
  • Foto: Privatna arhiva, Instagram
Poliklinika Sinteza
Poliklinika Sinteza
Najnovije
  • Zaboravite na vosak, britvice i urasle dlačice – put do savršeno glatke kože nikada nije bio lakši

    • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • 3 min
    • Foto: PHILIPS
    Pročitaj
  • Samo danas: 30% popusta na sve omiljene brendove!

    • Posted on 16. svibnja 2025.19. svibnja 2025.
    • 2 min
    • Foto: Promo
    Pročitaj
  • Kako za sebe i djecu odabrati siguran proizvod protiv komaraca? (I zašto je to danas važnije no ikad)

    • Posted on 16. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • 4 min
    • Foto: Biljkoljupka
    Pročitaj
  • Meri Goldašić je Influencerica godine: “Autentičnost uvijek pronađe put”

    • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • 1 min
    • Foto: Domagoj Karačić
    Pročitaj
  • Tajni doručak – kuhanje izravno na radnoj ploči, bez kompromisa u estetici

    • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • 3 min
    • Foto: PR
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Nedostatak ovog vitamina potajno uništava vaš san
    • Posted on 19. svibnja 2025.19. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • 2
    Monotona veza: Kako spasiti ljubavni odnos u kojem nema uzbuđenja?
    • Posted on 19. svibnja 2025.19. svibnja 2025.
    • Foto: pexels
  • 3
    Booking.com: Ovo je 5 najsrdačnijih županija u Hrvatskoj u 2025.
    • Posted on 18. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: Booking
  • 4
    Muče vas hemoroidi? Dr. Ina Posavec otkriva zašto nastaju i kako ih držati pod kontrolom
    • Posted on 17. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels, Poliklinika Sinteza
  • 5
    Stvaraš. Padaš. Ustaješ. Mijenjaš. – Poduzetnički mindset dijeli znanje s generacijama koje dolaze
    • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: Renata Sedlar

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
0
0
Najnovije objave
  • Studio Dental Frntić
    Digitalna stomatologija i integracija tehnologija
    • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • Foto: Studio Dental Frntić
  • Ova 3 faktora krivci su za demenciju – pogađaju ‘slabe točke’ našeg mozga
    • Posted on 15. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • Antistres & Antiage program za žene: Ples, vježbe i edukacija na prekrasnoj lokaciji u Šibeniku
    • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • Foto: PR
  • Praćenje EKG-a kod kuće: Zašto je važno i kako nam u tome može pomoći Omron Complete
    • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • Foto: Medikor
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Prehrana
  • Mindfulness
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
  • Lifestyle
  • Majčinstvo
  • Ekologija i održivost
  • Aktualno
COPYRIGHTS © 2025 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.