Upravo je objavljena nova studija koja nanovo ispituje odnos između prehrane i bolesti srca. S obzirom na to da su kardiovaskularne bolesti i dalje vodeći uzrok smrti u svijetu, zdravstvena zajednica ovu je informaciju dočekala raširenih ruku.
Istraživači su uspjeli odrediti šest ključnih skupina hrane koje su, ako ih nema u prehrani, povezane s povećanim rizikom od srčanih bolesti. Jedna od njih mogla bi vas iznenaditi…
Kombinacija 6 različitih studija
Ova opsežna, dugoročna studija, otkrila je koju je hranu važno jesti redovito kako biste smanjili rizik od srčanih bolesti te zašto su, kada je u pitanju zdravlje srca, ove namirnice tako važne.
Za studiju objavljenu u srpnju 2023. u European Heart Journalu, istraživačka skupina kombinirala je rezultate šest različitih studija. Prikupljanje podataka obuhvatilo je razdoblje od 1999. do 2019., dajući 20 godina skupljenih podataka s više od 240.000 sudionika iz 80 zemalja na 6 kontinenata. Sudionici su dolazili iz svih društvenih slojeva s različitim razinama prihoda, stilovima života i genetikom.
Znanstvenici su dobili informacije o njihovim prehrambenim navikama pomoću upitnika o učestalosti konzumiranja hrane (FFQ), a meta analizom tih informacija dobili su rezultate o zdravoj prehrani. To im je pomoglo identificirati šest namirnica koje su, kada se konzumiraju u dovoljno velikim količinama, bile povezane s nižom učestalošću srčanih tegoba – od bolesti srca, pojave moždanog udara, srčanog udara, zatajenja srca i ukupne smrtnosti.
6 ključnih kategorija namirnica i količine koje nam trebaju za zdravlje srca
Šest kategorija hrane za koje su otkrili da štite od navedenih ishoda su voće, povrće, mahunarke, orašasti plodovi, riba i punomasni mliječni proizvodi. Također, znanstvenici su čak uspjeli odrediti količine koje doprinose zdravlju srca:
- Voće: dvije do tri porcije po jednu šalicu dnevno
- Povrće: dvije do tri porcije po jednu šalicu dnevno
- Mahunarke: tri do četiri porcije od pola šalice tjedno
- Orašasti plodovi: sedam porcija od jedne unce tjedno
- Riba: Dvije do tri porcije od tri unce tjedno
- Mliječni proizvodi: 14 porcija tjedno jedne šalice mlijeka ili jogurta ili 1,5 unce sira
Iako se u prošlosti pokazalo da većina ovih namirnica štiti zdravlje srca kroz strategije prehrane utemeljene na Dijetalnom pristupu zaustavljanju hipertenzije (DASH) i mediteranskoj prehrani, uključivanje punomasnih mliječnih proizvoda donekle je još uvijek neistraženo područje.
Pročitaj i ovo:
- Jedi zdravo: Dobra cirkulacija i zdravlje srca kriju se u ovoj vrsti povrća
- Jednostavnije ne može: Evo kako očuvati zdravlje srca
- 4 jednostavna načina kako očuvati zdravlje srca i mozga