Ovaj čokoladni tart bez šećera, žitarica, glutena i laktoze je idealan za svaku prigodu i zabavu jer će ga vjerojatno svi moći jesti. Kora ovog tarta se sastoji od dva bezglutenska brašna – bademovog i kokosovog. Za razliku od konvencionalnog brašna koje sadrži skromnu količinu bjelančevina, brašno od badema sadrži dvostruko veću količinu.
Recept također zamjenjuje konvencionalni šećer za kokosov koji ima niski glikemijski indeks i obični za ghee pročišćeni maslac. On bi se mogao svidjeti osobama s intolerancijom na laktozu, a vegani mogu koristiti kokosovo ulje. Kada ovom desertu dodate završne detalje – šlag, maline ili nešto treće – dobit ćete poslasticu koja uopće neće imati ‘nekonvencionalni’ okus.
Podloga:
- 1,5 šalica bademovog brašna
- ½ šalice kokosovog brašna
- 6 šlica pročišćenog ghee maslaca
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 2 čajne žličice kokosovog šećera
- prstohvat morske soli
Nadjev:
- 2 jaja
- 1 pakiranje komadića čokolade
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1 ¼ šalice kokosovog mlijeka
Priprema:
U zdjeli dobro izmiješajte sve sastojke za podlogu. Namastite dno kalupa kokosovim uljem i dobro utisnite podlogu. Zakuhajte kokosovo mlijeko i dodajte komadiće čokolade. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu i prelijte podlogu tarta. Tart možete ukrasiti po želji, a potom ga staviti u hladnjak na minimalno sat-dva. Poslužite hladno i uživajte!
Pročitaj i ovo:
- Lakše ne može: Recept za kruh bez glutena s potpisom Jamieja Olivera
- Kušajte najjednostavniji (i najfiniji) čokoladni mousse
- Bezglutenski heljdin kruh s orasima koji ćete napraviti u pet minuta
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life i uživaj u inspirativnim tekstovima koji mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life? Pročitaj ih online!