Ako danas imate slanutak za ručak, nemojte baciti vodu u kojoj je konzerviran – ta viskozna tekućina, poznata i pod imenom aquafaba, glavni je sastojak laganog veganskog gluten-free zdravog čokoladnog moussea bez jaja.
Sastojci:
- 240 ml tekućine aquafaba (ostatak od konzerve od 400 ml slanutka)
- 140 g tamne čokolade (sa 70 % kakaa)
- 1 žličica javorovog ili agavinog sirupa (po želji, ovisno o slatkoći čokolade)
Priprema čokoladnog moussea:
Rastopite čokoladu na pari. Ako koristite, dodajte sladilo te pustite da se ohladi dok pripremate sljedeći korak. Miksajte tekućinu od slanutka električnim mikserom dok se ne zgruša, slično kao klasičan „snijeg“ od bjelanjaka. Silikonskom špatulom nježno umiješajte čokoladu u dobivenu smjesu. Ulijte u posudice i stavite u hladnjak da se stisne, barem 3 sata.
Savjet više: Zdjela i posuđe koje ćete koristiti za miksanje moraju biti potpuno bez masti jer čak i najmanji ostatak masnoće može spriječiti da se aquafaba zgusne. Možete dodati i malo kiseline (poput octa ili soka od limuna) u vodu od slanutka kako biste ubrzali miksanje i stabilizirali pjenu. Uživajte u čokoladnom mousseu!
Pročitaj i ovo:
- Čašica zdravlja: Okrijepite se slasnim smoothijem od jabuke
- Napravite ukusan i zdrav smoothie od čokolade i mente
- Jedini recept za juhu od bundeve koji će vam trebati
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala life i uživaj u inspirativnim tekstovima koji mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life? Pročitaj ih online!