Mile Butorac, poznatiji kao Hungry Mile, slovi za jednog od najpoznatijih i najomiljenijih gastro blogera. S razlogom! Mile je svoju strast prema kuhanju i fotografiji pretočio u blog koji je ubrzo postao omiljena destinacija svih onih koji su u potrazi za gastro inspiracijom.
Tako ćete na njegovom Instagram profilu otkriti pregršt ideja – bilo da ste u potrazi za nečim zdravim, brzim, slasnim ili pak posve neuobičajenim. Mile je ovaj put s nama podijelio recept za juhu čiji je glavni sastojak kraljica jeseni.
Iako ste zasigurno i sami nebrojeno puta isprobali juhu od bundeve, Mile je svima omiljenoj zdjelici dodao dašak svog kulinarskog umijeća, a priznajemo – recept nas je oduševio na prvu! Probajte, nećete požaliti. Obećajemo!
Juha od bundeve
Sastojci:
- velika bundeva (hokaido, butternut)
- 1 žlica listića ružmarina
- čili ili kajenski papar
- 1 češnjak
- sol, papar
- maslinovo ulje
Priprema:
Bundevu očistiti od kore i od koštica, narezati ju na veće komade, staviti u pleh na list papira za pečenje i začiniiti: sol, papar, čili, ružmarin i jedan češnjak po pola – sve politi uljem i staviti peći oko pola sata ili dok nije posve mekano.
Malo ju prohladiti i dodati u lonac u kojem je oko litru temeljca ili juhe. Štapnim mikserom povezati u gustu smjesu, a onda vodom ili juhom razrijediti.
Kad prebacujete pečenu bundevu u juhu onda ju dodajte i s uljem u kojem se pekla (češnjak bacite jer je dao svoju aromu ili istinite pa napravite pastu ako želite jači okus).
Posip po juhi:
- 100 g lješnjaka
- toast kruh
- maslinovo ulje
- mješavina provansalskih trava
Lješnjake tostirati, na suhoj tavi ili u pećnici. Kad se ohlade očistiti ih od opne i usitniti. Kruh narezati na kockice i staviti u pleh te posuti sa žlicom – dvije provansalskih trava, politi maslinovim uljem i zapeći/tostirati u pećnici, uz povremeno okretanje.
Pročitaj i ovo:
- Čudotorno sjeme – bundeva čuva prostatu
- Slatko ili slano: Dvije ideje za namaz od bundeve
- 3 baš jesenske juhe koju griju dušu i tijelo