Iako vam se izrada pirea od bundeve na prvu može činiti komplicirana, ne mora nužno biti tako. Bundevu možete skuhati ili ispeći u pećnici, a ubrzo bi vam se mogao toliko svidjeti da ćete pire raditi svako malo. Možete upotrijebiti slatku i aromatičnu muškatnu (butternut) bundevu. Bogata je beta karotenom, tim snažnim antioksidantom i provitaminom A, a usto je krcata vitaminima i mineralima, uz malo kalorija.
Chia sjemenke dobre su za dijabetičare jer usporavaju apsorpciju ugljikohidrata u probavnom sustavu, što sprječava nagle promjene razine šećera u krvi. Također su bogate omega-3 masnim kiselinama, koje čine i do 30 % njihovog sastava. Koristan su izvor vlakana, raznih minerala važnih za zdravlje, poput kalcija, fosfora i mangana, te proteina i aminokiselina.
Ostatke pirea od bundeve (ili cijelu bundevu – zašto ne?) iskombinirajte sa chia sjemenkama i bademovim brašnom za slasne muffine, koji već na prvi pogled zazivaju jesen. A njihova mirisna nota, za koju je zaslužan miks začina pumpkin spice (cimet, đumbir, klinčić i muškatni oraščić) ispunit će zrak poznatim sezonskim aromama.
Sastojci
– 1 i pol šalica bademovog brašna
– 1/4 šalice mljevenih chia sjemenki
– 2 čajne žličice mljevenog cimeta
– 1/2 čajne žličice đumbira u prahu
– 1/2 čajne žličice muškatnog oraščića
– 1/2 čajne žličice mljevenog klinčića
– 2 čajne žličice sode bikarbone
– 1/2 čajne žličice soli
– 1 šalica pirea od bundeve
– 2 jaja
– 1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
– 1/2 šalice javorovog sirupa ili meda
– 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
– 1/2 šalice nasjeckanih oraha ili badema (po želji)
– sol i papar po potrebi
Priprema
Pripremite pire od bundeve. Bundevu očistite i stavite u posudu, dodajte tek toliko vode da je prekrije. Kuhajte na laganoj vatri. Ocijedite vodu i usitnite bundevu u blenderu ili električnoj sjeckalici. Stavite u gazu i ocijedite višak vode.
Brašno promiješajte s chia sjemenkama, začinima, sodom bikarbonom i soli.
U drugoj zdjeli istucite jaja, dodajte pire od bundeve, ulje, sladilo i ekstrakt vanilije. Pomiješajte sa suhim sastojcima i dodajte orahe (ako koristite).
Stavite u namašćene kalupe za muffine te pecite na 180 °C 25 – 30 minuta.