Čokolada je mnogima prvi izbor kad ih uhvati želja za slatkim, a stoljećima su je mjesni vračevi propisivali kao lijek za različite tegobe i bolesti. Stoga ne čudi da je čokolada u svojim brojnim varijacijama jednako popularna danas kao i nekada u prošlosti – prema portalu LiveStrong, razlog se krije u biokemijskoj reakciji koja se odvija u našem tijelu čak i nakon samo jedne kockice.
Dvije vrste čokolade
Dvije osnovne vrste čokolade su mliječna čokolada, koja sadrži dovoljno šećera za prepoznatljiv slatki okus, i tamna čokolada, koja generalno ima malu količinu dodanog šećera što pridonosi njezinom poznatom gorkastom okusu. Bijela čokolada zapravo i nije čokolada jer je rađena pomoću raznih ulja i ne sadrži kakao, glavni sastojak u mliječnoj i tamnoj čokoladi.
Mliječna čokolada
Koristeći jednu tablu mliječne čokolade kao primjer, čokolada sadrži oko 230 kalorija, 23 g šećera, 13 g masti – od kojih je 8 g zasićenih – i 75 g natrija. Zbog visokog sadržaja šećera, odmah ćete primijetiti slatku senzaciju na svom jeziku, a ono što nećete odmah primijetiti jest porast šećera u krvi do kojeg, prema autorima knjige Čokolada: Hrana za bogove, dolazi od pet do 15 minuta nakon konzumiranja.
Tamna čokolada
Većina tamnih čokolada sadrži manje šećera od mliječne čokolade, tako da je smanjen učinak čokolade na razinu šećera u krvi. Uspoređujući tamnu čokoladu s 85 posto kakaa i mliječnu čokoladu, ona sadrži 210 kalorija, 18 g masti – od čega je 11 g zasićenih – i 3 g šećera. Iako je sadržaj masti veći, zbog manje dodanog šećera nema naglog porasta šećera u krvi.
Promjene
Kod konzumiranja bilo koje vrste čokolade neposredan osjećaj je onaj slatkoće ili gorčine. Instantno zadovoljenje potrebe za slatkim vodi do osjećaja ugode i zadovoljstva – ipak mnogi ljudi doživljavaju čokoladu kao hranu za utjehu. Nakon pet do 15 minuta, šećer iz mliječne čokolade – koji je jednostavan ugljikohidrat – pretvara se u krvi u glukozu, a služi kao brzi izvor energije. Ovisno o vašoj razini aktivnosti u sljedećih sat vremena, porast razine šećera u krvi ujedno znači i porast razine energije. Međutim, nakon što se istroši ta energija, dolazi do naglog pada i smanjenja razine šećera.
Učinak čokolade
Pad razine šećera u krvi izaziva osjećaj letargije nakon konzumiranja mliječne čokolade. Za razliku od mliječne čokolade, nakon konzumiranja tamne čokolade uglavnom će prevladati osjećaj sitosti. Razlog tome leži u većem udjelu masti koja “prevari” osjećaj gladi, efekt koji izostane kod konzumacije mliječne čokolade. Iako postoje rasprave među znanstvenicima, kod osoba koje jedu čokoladu može se pojaviti i osjećaj poput zaljubljenosti. Ova se senzacija javlja zbog prisutnosti prirodnih enzima u kakau koji uzrokuju porast dopamina, kemikalije u mozgu koja pozitivno utječe na raspoloženje.
Pročitaj i ovo:
• Čokolada zdrava za srce!
• Zdravlje u čokoladnom zadovoljstvu