Male sjemenke koje pospemo kao ukras na peciva i kiflice imaju i drugu ulogu – naime, sjemenke sezama sadrže velike količine nezasićenih masnih kiselina, od kojih su najpoznatije linolna i oleinska, te visok udio bjelančevina. Zahvaljujući udjelu lignana, fitotvari sa svojstvima sličnim vlaknima, sjemenke sezama imaju povoljan utjecaj na smanjenje razine kolesterola u krvi, a ujedno pridonose i smanjenju rizika od povišenog krvnog tlaka. S obzirom na njihove prednosti, zašto ih ne biste iskoristili i pripremili keksiće od sezama i tahini paste?
Za ove keksiće ne treba vam više od pola sata vremena, a u jednakoj su mjeri zdravi koliko i ukusni. Osim što ih je brzo i jednostavno napraviti, ne sadrže gluten i mliječne proizvode, a usto se uklapaju u veganski i paleo način prehrane.
Glavni sastojak je tahini pasta, odnosno glatka i gusta pasta od sitno mljevenih sjemenki sezama. Možete je izraditi kod kuće jer će, osim za ove keksiće, poslužiti i kao namaz ili umak te dodatak jelima. Na teflonsku tavu rasprostrite sjemenke sezama te ih prepržite do zlatne boje, bez dodatka masnoće (pripazite samo da vam ne zagore jer će sezam poprimiti gorak okus). Sjemenke ubacite u blender, dodajte maslinovo (ili još bolje, sezamovo ulje) i prstohvat soli pa sve zajedno izmiksajte u pastu. Na 100 g sjemenki upotrijebite 1 dcl ulja.
Sastojci
– 100 g tahini paste
– 5 žlica meda ili javorovog sirupa (za vegansku verziju)
– 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije
– 1/4 čajne žličice sode bikarbone
– prstohvat soli
– 100 g bademovog brašna
– sjemenke sezama (za valjanje keksića)
Priprema
U zdjeli pomiješajte sve sastojke osim sjemenki sezama. Sjemenke stavite sa strane u manju posudu.
Uzmite jednu žlicu smjese za keksiće i oblikujte je u kuglu, uvaljajte u sjemenke i stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Pomoću dna čaše ili mjerne posude nježno stisnite kuglicu i spljoštite je u oblik kolačića, dok ne bude debela manje od jednog centimetra.
Ponovite s ostatkom tijesta, a kad završite, ostavite keksiće u hladnjaku oko 15 minuta.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pecite kolačiće oko 8 minuta ili dok se lagano ne raširite i na vrhu poprime svijetlu zlatno-smeđu boju.
Odmah nakon vađenja iz pećnice, kolačići će biti vrlo mekani. Pustite ih da se ohlade na limu za pečenje oko 10 minuta prije nego što ih premjestite na žičanu rešetku za hlađenje.
Čuvajte ih na hladnom i suhom mjestu u zatvorenoj posudi oko tjedan dana.
Pročitaj i ovo:
• Hrskavi krekeri sa sjemenkama koje mogu jesti i oni na keto dijeti
• Grickalica koja vraća energiju: Energetske kuglice u tri zdrave varijante