Svi koji su zbog zdravlja u jednom trenutku trebali prijeći na bezglutensku kuhinju znaju da taj prelazak nije nimalo lak. Baš to se dogodilo i Sanelu Zecu, gastro blogeru iz Slovenije koji je prije svega predan i divan otac troje djece.
Kada je njegovoj najmlađoj kćeri dijagnosticirana celijakija Sanelu je trebalo nekoliko mjeseci borbi i muke kako bi svojoj kćeri omogućio da uživa u bezglutenskoj hrani. To je na kraju rezultiralo činjenicom da je postao stručnjak u izradi bezglutenskih obroka u kojima uživaju cijela obitelj i njihovi prijatelji.
LaZania – specijalist za bezglutensku prehranu
Upravo zbog toga i na nagovor svih koji su probali njegova jela, nastala je LaZania – brend koji nudi usluge isključivo bezglutenskog cateringa, ali i sudjeluje na brojim bezglutenskim događanjima u regiji. Njihov rad i ukusne specijalitete prepoznao je i Schar, vodeći proizvođač bezglutenske hrane, pa su tako Sanel i LaZania postali njihovi ambasadori u Sloveniji.
S obzirom na to da LaZania organizira u subotu, 26. studenog, bezglutensku radionicu u GlutenBio kuhinji (Ulica Crvenog križa 33, Zagreb) na kojoj će sve polaznike/ce naučiti kako pripremati hambi peciva, pljeskavice, umake i krumpiriće, izraditi peciva za hot dog, bijeli kruh (toast) i baguette, zamolili smo Sanela da nam oda tajnu nekog svog najdražeg jela.
Nije nas iznenadilo da njegova obitelj rado priprema američke palačinke, no Sanel ih radi i bez praška za pecivo.
Mekane američke palačinke bez glutena i praška za pecivo
Sastojci:
- 200 g Schar MixB
- 300 ml mlijeka / rižinog mlijeka / bademovog mlijeka
- 150 ml mineralne vode
- 2 srednja jaja
- 2 žličice šećera
- ½ žličice soli
- 2 žlice kokosovog ulja (za pečenje)
Za pripremu:
- Dvije plastične posude
- Ručni mikser ili robot
- Lopatica ili pjenjača
Priprema:
Za početak odvojite dva bjelanjka u jednu zdjelu, a dva žumanjka u drugu zdjelu. Prvo miksajte bjelanjke i postupno dodajte šećer da dobijete kompaktan snijeg. Nakon toga miješajući stvrdnite žumanjak kojemu ste dodali sol. Miksajte dok ne dobijete svijetlo žutu kremastu masu.
Nakon toga dodajte još mlijeka i mineralne vode, sve zajedno miješajte oko pola minute i postepeno dodajte brašno dok ne dobijete gustu kremastu masu. U tu masu lopaticom ili pjenjačom lagano umiješajte snijeg, kako bi se na licu mjesta dobila velika gusta masa.
Pustite da odstoji oko 15 minuta.
Zagrijte tavu i dodajte malo kokosovog ulja. Pričekamo 15 sekundi i počnite dolijevati smjesu. Palačinke se peku na ‘pola snage’ (npr. 5/10). Kad se počnu pojavljivati mjehurići, okrenite palačinku uz pomoć lopatice. Pecite s druge strane još pola minute i palačinka je gotova.
U američke palačinke možete dodati što vam srce poželi, od čokoladne kreme ili one od lješnjaka, džema, svježeg voća, javorovog sirupa, sladoleda i još mnogo toga. Dobar tek i uživajte!
Pročitaj i ovo:
- Vedrana Orlović: Bezglutenske pogačice sa sirom od domaćeg kefira i jagoda
- Neodoljive bezglutenske jaffa kuglice
- Celijakija i bezglutenska prehrana nisu samo trend