Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Green
  • Možemo li jesti ljuske jajeta? Odgovor će vas iznenaditi
    • Posted on 14. rujna 2023.14. rujna 2023.
    • Foto: pexels
  • Pet pitanja koja biste trebali postaviti na prvom spoju
    • Posted on 14. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: pexels
  • S uzbuđenjem čekamo 29. rujna i 8. listopada u Termama Olimia! Evo zašto…
    • Posted on 13. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: promo
  • The Rite Store – concept store koji transformira beauty ponudu u Hrvatskoj
    • Posted on 13. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: Sanja Jagatić, Danko Šimunović
  • Razgovarate li sa svojim tinejdžerima o seksu? Evo zašto biste trebali
    • Posted on 13. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: pexels, intimina
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Green
0
0
357

Početna stranica U fokusu Kolumne Celijakija i bezglutenska prehrana nisu samo trend

  • Kolumne

Celijakija i bezglutenska prehrana nisu samo trend

Piše: Alenka Brozina, dr. med. Budući da se gluten može pronaći i u pastama za zube i ruževima, bezglutenska prehrana za oboljele od celijakije nije nimalo jednostavna

  • Posted on 22. svibnja 2014.2. rujna 2019.
  • 4 min
  • Autor: Alenka Brozina, dr. med.
Total
2
Shares
2
0
0
Total
2
Shares
2
0
0

Svibanj je mjesec svjesnosti o celijakiji. Ovo je još jedna od bolesti s izrazitom tendencijom porasta, a o njoj se nažalost još uvijek premalo zna. S obzirom na to da je trend bezglutenskih namirnica i bezglutenske prehrane u svakodnevnom porastu, a spoznaja da "gluten free" ili bezglutenska prehrana nije još samo jedan "modni trend“, nego jedini lijek oboljelima od celijakije, potaknula me da napišem nekoliko crtica o tome što je zapravo celijakija i zašto osobe oboljele od celijakije nisu "trendy", nego svojim bezglutenskim stilom života nastoje "normalno" živjeti.

Celijakija je moja "prijateljica" već duži niz godina, stoga mogu iz prve ruke pisati o problemima s kojima se susreću oboljeli od ove bolesti. Ne tako davno, u doba kada sam bila studentica medicine, učili su nas da je celijakija bolest specifična za dječju dob, no danas su znanstvenici došli do drugačijih saznanja te se prati izraziti porast postavljanja dijagnoze celijakije i u odrasloj dobi.

Oni koji su ponešto čitali o celijakiji, uglavnom su nailazili na informacije da je to bolest za koju je karakteristična neka vrsta alergije na pšenicu, raž, ječam i zob. O čemu se zapravo radi? Celijakija je doživotna nepodnošljivost jednog proteina imenom gluten, koji se nalazi u žitaricama pšenici, raži i ječmu. Osobe koje imaju genetsku predispoziciju za ovu bolest reagiraju abnormalnim imunološkim odgovorom kada se gluten nađe u probavnom sustavu. On izaziva oštećenje crijevnih resica i ometa njihovu osnovnu funkciju – upijanje hranjivih tvari. Osim upalnih promjena na crijevima, gluten može oštetiti i brojne druge organe i organske sustave pa oboljeli obično imaju veliki broj naizgled nepovezanih simptoma, zbog čega se celijakija i naziva "bolest s tisuću lica".

Najčešće bolesti organskih sustava povezane s celijakijom su:

Endokrini sustav:
– šećerna bolest
– autoimuna bolest štitnjače
– Addisonova bolest (insuficijencija nadbubrežne žlijezde)
– Sjogrenov sindrom (sindrom suhih usta i očiju)
– amenoreja (izostanak menstrualnog ciklusa) i poremećaji menstrualnog ciklusa

Lokomotorni sustav:
– reumatoidni artritis, poliartritis
– SLE (sistemski lupus eritematosus)
– sarkoidoza
– manjak koštane mase (osteopenija/osteoporoza)
– osteomalacija, rahitis (manjak vitamina D)

Krv i krvotvorni organi:
– anemija (sideropenična-manjak željeza i/ili perniciozna-manjak B12 vitamina)
– trombocitopenija (smanjena količina krvnih pločica, trombocita)

Probavni sustav:
– intolerancija laktoze (manjak enzima laktaze)
– insuficijencija gušterače
– mikroskopski kolitis
– sindrom iritabilnog crijeva
– autoimuni hepatitis
– primarna bilijarna ciroza i primarni sklerozirajući kolangitis (bolest žučnih putova)

Neurološki sustav:
– glavobolje i migrene
– depresije i promjene raspoloženja
– multipla skleroza
– neuropatija
– epilepsija

Koža:
– dermatitis herpetiformis (Duhringova bolest)
– alopecija (gubitak kose)
– ulkusi (čirevi) u usnoj šupljini
– promjene na zubnoj caklini

Ostalo:
– limfomi
– Down sindrom
– autizam

Celijakija i bezglutenska prehrana nisu samo trend

Kao što vidite, popis raznoraznih bolesti i stanja koja se vezuju uz celijakiju pozamašan je, a često sam znala čuti komentare poput: "Zbog čega se ovi celijakičari toliko bune? Moraju izbjegavati samo pšenicu, raž, ječam i zob, neka jedu meso i povrće!". Dragi moji, stvarnost je mnogo kompliciranija! Danas se gluten miješa i ubacuje gotovo svugdje – od hrane do kozmetičkih proizvoda, što nam izrazito otežava izbjegavanje glutena. Jeste li znali da i ruževi za usne te paste za zube također sadrže gluten? Usto, problem je i popratna kontaminacija bezglutenskih namirnica prilikom procesa proizvodnje – na pokretnim trakama na kojima se nalazi pšenica, iza nje slijedi riža, proso ili neka druga žitarica koja ne sadrži gluten te se kontaminira glutenom pšenice. Da, i najmanja količina glutena dovoljna je za kontaminaciju, a onda nam i sigurne, bezglutenske namirnice postaju opasne.

Priprema bezglutenskog obroka također treba posebnu pažnju da se izbjegne popratna kontaminacija, stoga je objedovanje izvan vlastitog doma osobama oboljelim od celijakije prava noćna mora. Nikada ne možemo biti dovoljno sigurni u educiranost kuhara ili konobara koji moraju "baratati“ odvojenim prostorom i kuhinjskim površinama za pripremu bezglutenskog obroka ili barem prikladno pripremljen postojeći prostor (čitaj: temeljito uklonjeni svi tragovi glutena što se postiže pranjem kuhinjskih površina).

Jedini je spas u prehrani deklariranim namirnicama koje ne sadrže gluten, označenim međunarodno poznatim (i priznatim) znakom prekriženog klasa te u okupljanju oboljelih u različitim udrugama i grupama na društvenim mrežama gdje članovi izmjenjuju iskustva i provode akcije o širenju saznanja o ovoj bolesti izvan okvira udruge.

Alenka Brozina, dr.med.
https://alenkaadenium.blogspot.com

 

 

Total
2
Shares
2
0
0
Alenka Brozina, dr. med.
Alenka Brozina, dr. med.

Internistica Alenka Brozina, dr. med., bavi se proučavanjem utjecaja prehrane na ljudski organizam i zdravlje. Završila je brojnu stranu i domaću poslijediplomsku edukaciju iz dijetoterapije, kliničke prehrane, sportske medicine i sportske kardiologije, a ljubav prema fitoaromaterapiji produbljuje u školi fitoaromaterapije dr.sc. Stribora Markovića.

Prethodni članak
  • Kolumne

Šalica čaja – ženski ginekološki problemi

  • Posted on 16. svibnja 2014.2. rujna 2019.
  • Autor: Ksenija Krajina Pokupec, dr. med.
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Kolumne

Alergije i intolerancije na hranu sve su učestalije

  • Posted on 10. lipnja 2014.2. rujna 2019.
  • Autor: Alenka Brozina, dr. med.
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Kolumne

Valentinovo i Aromara – vrijeme ljubavi, senzualnosti i opojnih mirisa

  • Posted on 14. veljače 2023.10. veljače 2023.
  • 4 min
  • Autor: Mara Doljak, mag. pharm., AROMARA
  • Foto: Promo
Pročitaj
  • Kolumne

Vedrana Orlović: Jaffa trifle – osvježavajući desert u čaši

  • Posted on 20. prosinca 2022.19. prosinca 2022.
  • 2 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Kolumne

Mara Doljak, mag. pharm.: Autentičnost – Koliko je važno ‘odvojiti’ se od roditelja

  • Posted on 16. prosinca 2022.15. prosinca 2022.
  • 6 min
  • Autor: Mara Doljak, mag. pharm., AROMARA
  • Foto: Privatna arhiva
Pročitaj
  • Kolumne

Vedrana Orlović: Uživajte u Želeu od kave sa šlagom

  • Posted on 1. prosinca 2022.1. prosinca 2022.
  • 2 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Kolumne

Vedrana Orlović: Kolač od palente i mandarina

  • Posted on 3. studenoga 2022.2. studenoga 2022.
  • 2 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Kolumne

Sandra Krstev Barać, mag.nutr.: Trebaju li osobe s hipotireozom izbjegavati kupusnjače?

  • Posted on 18. listopada 2022.7. listopada 2022.
  • 3 min
  • Autor: Sandra Krstev Barać, mag. nutr.
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Sandro Kraljević, mag. psych.: Kako uspješno odgovoriti na nečiju kritiku?

  • Posted on 16. listopada 2022.7. listopada 2022.
  • 3 min
  • Autor: Sandro Kraljević, mag. psych.
Pročitaj
  • Kolumne

Irena Jurjević: “Ako ne položite svoju ‘The lekciju’ nikad nećete dobiti ‘Prave Stvari'”

  • Posted on 15. listopada 2022.7. listopada 2022.
  • 5 min
  • Autor: Irena Jurjević
  • Foto: Pexels
Bakina Tajna
Weekend Poduzetnički mindset
Yasenka Active Body Detoks
Poliklinika Sinteza
Bagatin Beauty
Najnovije
  • Najskuplji najam na Airbnbu – atraktivan apartman u centru Pariza

    • Posted on 12. rujna 2023.11. rujna 2023.
    • 2 min
    • Foto: Airbnb
    Pročitaj
  • 5 skandinavskih fashion influenserica koje ćete s veseljem pratiti

    • Posted on 12. rujna 2023.11. rujna 2023.
    • 2 min
    • Foto: Instagram Sophia Roe
    Pročitaj
  • Znanstvenici stvaraju materijal pet puta lakši i četiri puta jači od čelika

    • Posted on 11. rujna 2023.11. rujna 2023.
    • 3 min
    • Foto: pexels
    Pročitaj
  • Besplatni self-care rituali koji pozitivno djeluju na psihu

    • Posted on 11. rujna 2023.8. rujna 2023.
    • 3 min
    • Foto: pexels, unsplash
    Pročitaj
  • Hrskavo i zdravo: (Pre)jednostavan recept za čips od jabuke i banane

    • Posted on 10. rujna 2023.8. rujna 2023.
    • 2 min
    • Foto: pexels
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Možemo li jesti ljuske jajeta? Odgovor će vas iznenaditi
    • Posted on 14. rujna 2023.14. rujna 2023.
    • Foto: pexels
  • 2
    Pet pitanja koja biste trebali postaviti na prvom spoju
    • Posted on 14. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: pexels
  • 3
    S uzbuđenjem čekamo 29. rujna i 8. listopada u Termama Olimia! Evo zašto…
    • Posted on 13. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: promo
  • 4
    The Rite Store – concept store koji transformira beauty ponudu u Hrvatskoj
    • Posted on 13. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: Sanja Jagatić, Danko Šimunović
  • 5
    Razgovarate li sa svojim tinejdžerima o seksu? Evo zašto biste trebali
    • Posted on 13. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: pexels, intimina

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
0
0
357
Najnovije objave
  • Introvert, ekstrovert ili ambivert? Evo koje su temeljne razlike
    • Posted on 9. rujna 2023.8. rujna 2023.
    • Foto: pexels, unsplash
  • Ayurveda: Istočnjačka mudrost koja pomiruje tijelo i duh
    • Posted on 8. rujna 2023.8. rujna 2023.
    • Foto: promo
  • Cheesecake na japanski način za koji vam trebaju samo 3 sastojka
    • Posted on 8. rujna 2023.8. rujna 2023.
    • Foto: Unsplash, Pexels
  • Evo zašto nikad ne smijete istiskivati prištiće na nosu!
    • Posted on 8. rujna 2023.11. rujna 2023.
    • Foto: pexels
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Green
COPYRIGHTS © 2023 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.

Naturala.hr koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost web-stranice. Daljnjim korištenjem web stranice potvrđujete da ste suglasni s politikom kolačića. Slažem seKolačići