Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
  • Vege burger – recept kojeg će htjeti isprobati svi (ne)vegetarijanci
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Usporite i vratite ravnotežu pomoću ove joga rutine
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 5 inspirativnih književnih djela koja morate pročitati
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Ulje crnog kima – prirodom protiv alergija i dišnih smetnji
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • Danica Zorin Mijošek: “Istraživanje prirodnih sastojaka i njihova primjena moja je strast”
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
43K
0
156

Početna stranica U fokusu Kolumne Celijakija i bezglutenska prehrana nisu samo trend

  • Kolumne

Celijakija i bezglutenska prehrana nisu samo trend

Piše: Alenka Brozina, dr. med. Budući da se gluten može pronaći i u pastama za zube i ruževima, bezglutenska prehrana za oboljele od celijakije nije nimalo jednostavna

  • Posted on 22. svibnja 2014.2. rujna 2019.
  • 4 min
  • Autor: Alenka Brozina, dr. med.
Total
4
Shares
4
0
0
Total
4
Shares
4
0
0

Svibanj je mjesec svjesnosti o celijakiji. Ovo je još jedna od bolesti s izrazitom tendencijom porasta, a o njoj se nažalost još uvijek premalo zna. S obzirom na to da je trend bezglutenskih namirnica i bezglutenske prehrane u svakodnevnom porastu, a spoznaja da "gluten free" ili bezglutenska prehrana nije još samo jedan "modni trend“, nego jedini lijek oboljelima od celijakije, potaknula me da napišem nekoliko crtica o tome što je zapravo celijakija i zašto osobe oboljele od celijakije nisu "trendy", nego svojim bezglutenskim stilom života nastoje "normalno" živjeti.

Celijakija je moja "prijateljica" već duži niz godina, stoga mogu iz prve ruke pisati o problemima s kojima se susreću oboljeli od ove bolesti. Ne tako davno, u doba kada sam bila studentica medicine, učili su nas da je celijakija bolest specifična za dječju dob, no danas su znanstvenici došli do drugačijih saznanja te se prati izraziti porast postavljanja dijagnoze celijakije i u odrasloj dobi.

Oni koji su ponešto čitali o celijakiji, uglavnom su nailazili na informacije da je to bolest za koju je karakteristična neka vrsta alergije na pšenicu, raž, ječam i zob. O čemu se zapravo radi? Celijakija je doživotna nepodnošljivost jednog proteina imenom gluten, koji se nalazi u žitaricama pšenici, raži i ječmu. Osobe koje imaju genetsku predispoziciju za ovu bolest reagiraju abnormalnim imunološkim odgovorom kada se gluten nađe u probavnom sustavu. On izaziva oštećenje crijevnih resica i ometa njihovu osnovnu funkciju – upijanje hranjivih tvari. Osim upalnih promjena na crijevima, gluten može oštetiti i brojne druge organe i organske sustave pa oboljeli obično imaju veliki broj naizgled nepovezanih simptoma, zbog čega se celijakija i naziva "bolest s tisuću lica".

Najčešće bolesti organskih sustava povezane s celijakijom su:

Endokrini sustav:
– šećerna bolest
– autoimuna bolest štitnjače
– Addisonova bolest (insuficijencija nadbubrežne žlijezde)
– Sjogrenov sindrom (sindrom suhih usta i očiju)
– amenoreja (izostanak menstrualnog ciklusa) i poremećaji menstrualnog ciklusa

Lokomotorni sustav:
– reumatoidni artritis, poliartritis
– SLE (sistemski lupus eritematosus)
– sarkoidoza
– manjak koštane mase (osteopenija/osteoporoza)
– osteomalacija, rahitis (manjak vitamina D)

Krv i krvotvorni organi:
– anemija (sideropenična-manjak željeza i/ili perniciozna-manjak B12 vitamina)
– trombocitopenija (smanjena količina krvnih pločica, trombocita)

Probavni sustav:
– intolerancija laktoze (manjak enzima laktaze)
– insuficijencija gušterače
– mikroskopski kolitis
– sindrom iritabilnog crijeva
– autoimuni hepatitis
– primarna bilijarna ciroza i primarni sklerozirajući kolangitis (bolest žučnih putova)

Neurološki sustav:
– glavobolje i migrene
– depresije i promjene raspoloženja
– multipla skleroza
– neuropatija
– epilepsija

Koža:
– dermatitis herpetiformis (Duhringova bolest)
– alopecija (gubitak kose)
– ulkusi (čirevi) u usnoj šupljini
– promjene na zubnoj caklini

Ostalo:
– limfomi
– Down sindrom
– autizam

Celijakija i bezglutenska prehrana nisu samo trend

Kao što vidite, popis raznoraznih bolesti i stanja koja se vezuju uz celijakiju pozamašan je, a često sam znala čuti komentare poput: "Zbog čega se ovi celijakičari toliko bune? Moraju izbjegavati samo pšenicu, raž, ječam i zob, neka jedu meso i povrće!". Dragi moji, stvarnost je mnogo kompliciranija! Danas se gluten miješa i ubacuje gotovo svugdje – od hrane do kozmetičkih proizvoda, što nam izrazito otežava izbjegavanje glutena. Jeste li znali da i ruževi za usne te paste za zube također sadrže gluten? Usto, problem je i popratna kontaminacija bezglutenskih namirnica prilikom procesa proizvodnje – na pokretnim trakama na kojima se nalazi pšenica, iza nje slijedi riža, proso ili neka druga žitarica koja ne sadrži gluten te se kontaminira glutenom pšenice. Da, i najmanja količina glutena dovoljna je za kontaminaciju, a onda nam i sigurne, bezglutenske namirnice postaju opasne.

Priprema bezglutenskog obroka također treba posebnu pažnju da se izbjegne popratna kontaminacija, stoga je objedovanje izvan vlastitog doma osobama oboljelim od celijakije prava noćna mora. Nikada ne možemo biti dovoljno sigurni u educiranost kuhara ili konobara koji moraju "baratati“ odvojenim prostorom i kuhinjskim površinama za pripremu bezglutenskog obroka ili barem prikladno pripremljen postojeći prostor (čitaj: temeljito uklonjeni svi tragovi glutena što se postiže pranjem kuhinjskih površina).

Jedini je spas u prehrani deklariranim namirnicama koje ne sadrže gluten, označenim međunarodno poznatim (i priznatim) znakom prekriženog klasa te u okupljanju oboljelih u različitim udrugama i grupama na društvenim mrežama gdje članovi izmjenjuju iskustva i provode akcije o širenju saznanja o ovoj bolesti izvan okvira udruge.

Alenka Brozina, dr.med.
https://alenkaadenium.blogspot.com

 

 

Total
4
Shares
4
0
0
Alenka Brozina, dr. med.
Alenka Brozina, dr. med.

Internistica Alenka Brozina, dr. med., bavi se proučavanjem utjecaja prehrane na ljudski organizam i zdravlje. Završila je brojnu stranu i domaću poslijediplomsku edukaciju iz dijetoterapije, kliničke prehrane, sportske medicine i sportske kardiologije, a ljubav prema fitoaromaterapiji produbljuje u školi fitoaromaterapije dr.sc. Stribora Markovića.

Prethodni članak
  • Kolumne

Šalica čaja – ženski ginekološki problemi

  • Posted on 16. svibnja 2014.2. rujna 2019.
  • Autor: Ksenija Krajina Pokupec, dr. med.
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Kolumne

Alergije i intolerancije na hranu sve su učestalije

  • Posted on 10. lipnja 2014.2. rujna 2019.
  • Autor: Alenka Brozina, dr. med.
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Kolumne

Sanja Tatalović: “Strah je kukavica, a za pobjedu nad kukavicom treba biti odlučan i hrabar”

  • Posted on 17. veljače 2021.17. veljače 2021.
  • 4 min
  • Autor: Sanja Tatalović
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Maja Obrovac Glišić: “I ljubav i zdravlje putuju kroz želudac”

  • Posted on 9. veljače 2021.9. veljače 2021.
  • 5 min
  • Autor: Maja Obrovac Glišić, mag. nutr.
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Gubitak masnog tkiva: Koliko je zapravo (ne)bitna brojka na vagi?

  • Posted on 3. veljače 2021.3. veljače 2021.
  • 7 min
  • Autor: dr. sc. Sebastijan Orlić
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Tomislav Tomić: 3 pitanja pomoću kojih ćete otvoriti novo životno poglavlje

  • Posted on 27. rujna 2020.25. rujna 2020.
  • 4 min
  • Autor: Tomislav Tomić
  • Foto: unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Alenka Brozina, dr. med.: 10 pitanja koja izluđuju oboljele od celijakije

  • Posted on 25. rujna 2020.25. rujna 2020.
  • 3 min
  • Autor: Alenka Brozina, dr. med.
  • Foto: unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Frane Herenda, mag.pharm.: “Adaptiraj se uz adaptogene”

  • Posted on 24. rujna 2020.24. rujna 2020.
  • 3 min
  • Autor: Frane Herenda, mag. pharm.
  • Foto: pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Tomislav Tomić: Kako s lakoćom dobiti ono što želite?

  • Posted on 15. rujna 2020.15. rujna 2020.
  • 7 min
  • Autor: Tomislav Tomić
  • Foto: unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Mozak u službi preživljavanja: Ima li promjene bez patnje?

  • Posted on 26. svibnja 2020.26. svibnja 2020.
  • 3 min
  • Autor: Tomislav Tomić
  • Foto: unsplash
Najnovije
  • Vikend u Gorskom Kotaru: Kuće za odmor koje će vas oduševiti

    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • 3 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Bez laktoze: 3 deserta koja ćete s guštom pripremiti, a još slađe pojesti

    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • 2 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Tjeskoba nakon prekida veze: Kako znati je li prekid bio ispravna odluka?

    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • 4 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Kako ojačati imunitet? Istražili smo najučinkovitije načine

    • Posted on 18. veljače 2021.18. veljače 2021.
    • 4 min
    • Foto: Hug Your Life Promo
    Pročitaj
  • Wellness na poslu: Kako biti zadovoljan i zdrav na radnom mjestu?

    • Posted on 18. veljače 2021.18. veljače 2021.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
Instagram
Izdvojeno
  • 1
    Vege burger – recept kojeg će htjeti isprobati svi (ne)vegetarijanci
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 2
    Usporite i vratite ravnotežu pomoću ove joga rutine
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 3
    5 inspirativnih književnih djela koja morate pročitati
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 4
    Ulje crnog kima – prirodom protiv alergija i dišnih smetnji
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • 5
    Danica Zorin Mijošek: “Istraživanje prirodnih sastojaka i njihova primjena moja je strast”
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Privatna arhiva

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
156
Najnovije objave
  • Migrena i glavobolja: Obratite pažnju na faktore koji ih potenciraju
    • Posted on 18. veljače 2021.18. veljače 2021.
    • Foto: Pexels
  • Zdrava i bujna kosa: Nekoliko koraka do savršene frizure
    • Posted on 18. veljače 2021.18. veljače 2021.
    • Foto: Pexels
  • Falkensteiner Lido – nova investicija poznatog hotelskog lanca
    • Posted on 17. veljače 2021.17. veljače 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • Zaštićeno: Stres: Biljkama protiv najvećeg neprijatelja današnjice
    • Posted on 17. veljače 2021.17. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2021 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.

Naturala.hr koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost web-stranice. Daljnjim korištenjem web stranice potvrđujete da ste suglasni s politikom kolačića. Slažem seKolačići