Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
  • Zrela koža lica: S otoka Lošinja dolazi najbolja prirodna njega kože
    • Posted on 8. ožujka 2021.8. ožujka 2021.
    • Foto: Depositphotos
  • Alergije: Kako pomoći organizmu u borbi protiv prvih vjesnika proljeća?
    • Posted on 8. ožujka 2021.8. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Tomislav Tomić: Što jasnije pokažete svijetu tko ste, svijet će vas više cijeniti
    • Posted on 8. ožujka 2021.8. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • Čokolada – zašto je jedna od najsnažnijih funkcionalnih namirnica?
    • Posted on 8. ožujka 2021.8. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Jutarnja rutina: 10 jednostavnih navika za poticanje dobrog raspoloženja
    • Posted on 8. ožujka 2021.8. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
43K
0
168

Početna stranica U fokusu Kolumne Alergije i intolerancije na hranu sve su učestalije

  • Kolumne

Alergije i intolerancije na hranu sve su učestalije

Piše: Alenka Brozina, dr. med. Svakim je danom u porastu broj osoba koje imaju mnoštvo naizgled nepovezanih tegoba koje nastaju izborom krivih namirnica

  • Posted on 10. lipnja 2014.2. rujna 2019.
  • 4 min
  • Autor: Alenka Brozina, dr. med.
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

S obzirom da hrana kojom se hranimo nije niti upola kvalitetna kao što je to bila nekada, ne čudi podatak da su preosjetljivost na određene sastojke hrane u velikom porastu. Često se susrećem s brkanjem pojmova vezanih uz alergiju, intoleranciju i preosjetljivost, stoga idemo redom pojasniti sve ove pojmove.

Alergija na hranu, odnosno, na pojedine sastojke hrane je u svojoj biti imunološki posredovana reakcija tijela u „predodređenih“ osoba. Radi se zapravo o aktivaciji protutijela u našem organizmu, odnosno stvaranja imunoglobulina E (IgE). Ponekad alergijske reakcije mogu biti i „non IgE“, odnosno ne posredovane s IgE, ali su takvi slučajevi nešto rjeđi.

Alergija je naslijeđena sklonost imunološkog sustava koji preosjetljivošću reagira na određene tvari, a u kontaktu s alergenima, može se, ali i ne mora razviti alergijska reakcija (što govori o povezanosti genetske predispozicije i utjecaja okoline, u ovom slučaju hrane). Alergija je, dakle, prekomjerna reakcija imunološkog (obrambenog) sustava u ponovljenom doticaju s alergenom u predisponirajućih pojedinaca – tijelo prepoznaje alergen kao nešto „tuđe“ i nastoji se „zaštititi“ te dolazi do reakcije između alergena (najčešće je to bjelančevina iz hrane) i antitijela (bjelančevine koje „stvara“ naš imunološki sustav). Prilikom ove reakcije dolazi do stvaranja imunoglobulina, najčešće Imunoglobulina E (IgE) koji daljnjim reakcijama dovodi do brzog oslobađanja velike količine histamina, opet jedne „zločeste“ tvari koja je kriva za brojne simptome u i na našem tijelu nakon što nešto „krivo pojedemo“.

Najčešći simptomi alergije na hranu su:

• gastrointestinalni (probavni) simptomi: mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, proljev
• kožni simptomi: urtikarija, svrbež, dermatitis
• opći i najteži simptomi: hipotenzija (pad krvnog tlaka), bronhospazam (sužavanje bronha), anafilaktični šok

Pojava alergija na hranu mijenja se s dobi, a mijenjaju se i alergeni koji je izazivaju. Češće su u prvim godinama života, zbog nedovoljno razvijenog imunološkog sustava djece. Kod djece češće su alergije na mlijeko, kikiriki, jaja, soju, pšenicu i morsku ribu, dok su kod odraslih češće alergijske reakcije na koštunjavo voće i plavu ribu.

Alergije na hranu mogu se javiti u bilo kojoj životnoj dobi, a javit će se češće u osoba koje već imaju sklonost alergijama na neke druge tvari, tzv. atopičari. U liječenju alergija na hranu, najčešće se koristi eliminacijska dijetoterapija, odnosno isključivanje određene hrane iz prehrane. Treba imati na umu da da i minimalni dio hrane koja sadrži alergene može izazvati simptome alergije!

Alergije i intolerancije na hranu sve su učestalije

Intolerancija na hranu (prehrambene, alimentarne intolerancije) imaju sličnu simptomatologiju kao i alergija na hranu, mada bez „životno„ ugrožavajuće kliničke slike. Ovdje je bitno napomenuti da u nastajanju simptoma nije uključen imunološki sustav, nego su simptomi posljedica nedostatka određenog enzima ili kemijske tvari za uključenih u probavnu hrane. Jedna od najčešćih intolerancija je intolerancija na laktozu, a javlja se zbog deficita (manjka) enzima laktaze u tankom crijevu zbog čega je onemogućena razgradnja mliječnog šećera (laktoze).

Preosjetljivost na hranu, odnosno na namirnice ili sastojke hrane izaziva kaskadu imunološkog odgovora u našem organizmu i najčešće dolazi do aktivacije imunoglobulina IGg, tj. do aktivacije „subpopulacija“ imunoglobulina G, točnije IGg1 i IGg4. Ovaj tip reakcije se dokazuje sve popularnijim testovima preosjetljivosti. Ono što se tim testovima „mjeri“ je zapravo IGg4 iz naše krvi, što bi značilo da se „kvantificira“ količina imunološke reakcije organizma (najčešće je to „kronična“ reakcija) koju izazivaju određene namirnice.

Takav test dokazuje preosjetljivost na hranu, stoga je pravi naziv za takav test „Test preosjetljivosti na hranu“, bez obzira što se u našem žargonu uvažio naziv „Test intolerancije“ što je zapravo neispravno. Liječenje ovakvih preosjetljivosti je kombinacija eliminacijske i rotacijske dijete, što ovisi o nalazu testa.

Učestale su kombinacije preosjetljivosti i intolerancije na sastojke hrane, što uvelike otežava izradu plana prehrane kod takvih osoba. Također, želim istaknuti da je svaka osoba individua za sebe, stoga je potrebno učiniti individualni plan prehrane za svakog pojedinca. Svakim danom je u porastu broj osoba koji zapravo imaju veliki broj naizgled nepovezanih tegoba tipa glavobolje, umor, bolovi u mišićima i zglobovima, poremećaji u dinamici probave (proljevi, opstipacija), mršavljenje, debljanja, a zapravo nastaju izborom krivih namirnica (slično kao da u benzinski motor ulijevamo „diesel“ gorivo).

Baš zbog činjenice o povećanju broja „preosjetljivih“ na sastojke hrane, na društvenoj mreži Facebook formirana je grupa „Prehrambene alergije i intolerancije“ koja služi za razmjenu iskustava takvih osoba te za sve one koji se žele hraniti zdravim namirnicama i zaobilaze rafinirane i prerađene proizvode koji su jedan od velikih izvora prehrambenih preosjetljivosti i alergija.

 

Alenka Brozina, dr.med.
https://alenkaadenium.blogspot.com

 

 

Total
0
Shares
0
0
0
Alenka Brozina, dr. med.
Alenka Brozina, dr. med.

Internistica Alenka Brozina, dr. med., bavi se proučavanjem utjecaja prehrane na ljudski organizam i zdravlje. Završila je brojnu stranu i domaću poslijediplomsku edukaciju iz dijetoterapije, kliničke prehrane, sportske medicine i sportske kardiologije, a ljubav prema fitoaromaterapiji produbljuje u školi fitoaromaterapije dr.sc. Stribora Markovića.

Prethodni članak
  • Kolumne

Celijakija i bezglutenska prehrana nisu samo trend

  • Posted on 22. svibnja 2014.2. rujna 2019.
  • Autor: Alenka Brozina, dr. med.
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Kolumne

Koja eterična i biljna ulja djeluju na celulit?

  • Posted on 10. lipnja 2014.2. rujna 2019.
  • Autor: Valter Ajman, dr. med.
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Kolumne

Tomislav Tomić: Što jasnije pokažete svijetu tko ste, svijet će vas više cijeniti

  • Posted on 8. ožujka 2021.8. ožujka 2021.
  • 4 min
  • Autor: Tomislav Tomić
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Dr. Alenka Brozina: Je li sirovo voće i povrće zdravije od kuhanog?

  • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
  • 4 min
  • Autor: Alenka Brozina, dr. med.
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Frane Herenda: Koje biljke djeluju na ženske spolne hormone?

  • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
  • 3 min
  • Autor: Frane Herenda, mag. pharm.
Pročitaj
  • Kolumne

Klara Benko: Kako početi vježbati nakon karantene?

  • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
  • 5 min
  • Autor: Klara Benko
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Lidija Marković Rosati: Vježbe koje će vas vratiti na ‘pravi put’

  • Posted on 25. veljače 2021.25. veljače 2021.
  • 4 min
  • Autor: Lidija Rosati
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Mara Doljak: Vježbe koje otvaraju srce prema bezuvjetnoj ljubavi

  • Posted on 23. veljače 2021.23. veljače 2021.
  • 3 min
  • Autor: Mara Doljak, mag. pharm.
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Sanja Tatalović: “Strah je kukavica, a za pobjedu nad kukavicom treba biti odlučan i hrabar”

  • Posted on 17. veljače 2021.17. veljače 2021.
  • 4 min
  • Autor: Sanja Tatalović
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Maja Obrovac Glišić: “I ljubav i zdravlje putuju kroz želudac”

  • Posted on 9. veljače 2021.9. veljače 2021.
  • 5 min
  • Autor: Maja Obrovac Glišić, mag. nutr.
  • Foto: Pexels
Najnovije
  • Maja i Bruno Šimleša: “Sav trud je uzaludan ako ste previše nekompatibilni”

    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • 7 min
    • Foto: Nina Đurđević
    Pročitaj
  • Usne s godinama gube boju – evo kako to možete usporiti

    • Posted on 5. ožujka 2021.8. ožujka 2021.
    • 3 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Čokoladna torta bez glutena – slastica u kojoj će svi uživati

    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • 10 namirnica koje treba konzumirati kada ste prehlađeni ili imate gripu

    • Posted on 5. ožujka 2021.8. ožujka 2021.
    • 4 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Zbogom anemiji: Učinkovito rješenje na nivou cijele populacije

    • Posted on 5. ožujka 2021.8. ožujka 2021.
    • 4 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Zrela koža lica: S otoka Lošinja dolazi najbolja prirodna njega kože
    • Posted on 8. ožujka 2021.8. ožujka 2021.
    • Foto: Depositphotos
  • 2
    Alergije: Kako pomoći organizmu u borbi protiv prvih vjesnika proljeća?
    • Posted on 8. ožujka 2021.8. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 3
    Tomislav Tomić: Što jasnije pokažete svijetu tko ste, svijet će vas više cijeniti
    • Posted on 8. ožujka 2021.8. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • 4
    Čokolada – zašto je jedna od najsnažnijih funkcionalnih namirnica?
    • Posted on 8. ožujka 2021.8. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 5
    Jutarnja rutina: 10 jednostavnih navika za poticanje dobrog raspoloženja
    • Posted on 8. ožujka 2021.8. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
168
Najnovije objave
  • Kako putovati sa skromnim budžetom? Uz pomoć ovih 5 trikova
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Dr. Alenka Brozina: Je li sirovo voće i povrće zdravije od kuhanog?
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Recikliranje kod kuće: 4 jednostavna savjeta za očuvanje planeta
    • Posted on 5. ožujka 2021.8. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • Kristina Ukalović: “Učilište Adrianus je platforma iza koje stoje iskustvo, znanje i kvaliteta rada”
    • Posted on 4. ožujka 2021.4. ožujka 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2021 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.

Naturala.hr koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost web-stranice. Daljnjim korištenjem web stranice potvrđujete da ste suglasni s politikom kolačića. Slažem seKolačići