Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
  • Nespresso Boutique u Arena Centru otvara prozor u održive plantaže kave
    • Posted on 15. studenoga 2022.15. studenoga 2022.
    • Foto: promo
  • Slovenski kampisti nagradili Terme Tuhelj i Terme Olimia
    • Posted on 15. studenoga 2022.15. studenoga 2022.
    • Foto: promo
  • Vrijeme je za najbolje FOREO Black Friday ponude
    • Posted on 15. studenoga 2022.15. studenoga 2022.
    • Foto: promo
  • Predstavljeni rezultati Greendex istraživanja provedenog među kompanijama, agencijama i medijima u Hrvatskoj
    • Posted on 15. studenoga 2022.15. studenoga 2022.
    • Foto: promo
  • Fisher-Price predstavio suradnju Seke Sveznalice i Maje Šuput
    • Posted on 15. studenoga 2022.15. studenoga 2022.
    • Foto: PROMO
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
43K
0
342

Početna stranica U fokusu Kolumne Alergije i intolerancije na hranu sve su učestalije

  • Kolumne

Alergije i intolerancije na hranu sve su učestalije

Piše: Alenka Brozina, dr. med. Svakim je danom u porastu broj osoba koje imaju mnoštvo naizgled nepovezanih tegoba koje nastaju izborom krivih namirnica

  • Posted on 10. lipnja 2014.2. rujna 2019.
  • 4 min
  • Autor: Alenka Brozina, dr. med.
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

S obzirom da hrana kojom se hranimo nije niti upola kvalitetna kao što je to bila nekada, ne čudi podatak da su preosjetljivost na određene sastojke hrane u velikom porastu. Često se susrećem s brkanjem pojmova vezanih uz alergiju, intoleranciju i preosjetljivost, stoga idemo redom pojasniti sve ove pojmove.

Alergija na hranu, odnosno, na pojedine sastojke hrane je u svojoj biti imunološki posredovana reakcija tijela u „predodređenih“ osoba. Radi se zapravo o aktivaciji protutijela u našem organizmu, odnosno stvaranja imunoglobulina E (IgE). Ponekad alergijske reakcije mogu biti i „non IgE“, odnosno ne posredovane s IgE, ali su takvi slučajevi nešto rjeđi.

Alergija je naslijeđena sklonost imunološkog sustava koji preosjetljivošću reagira na određene tvari, a u kontaktu s alergenima, može se, ali i ne mora razviti alergijska reakcija (što govori o povezanosti genetske predispozicije i utjecaja okoline, u ovom slučaju hrane). Alergija je, dakle, prekomjerna reakcija imunološkog (obrambenog) sustava u ponovljenom doticaju s alergenom u predisponirajućih pojedinaca – tijelo prepoznaje alergen kao nešto „tuđe“ i nastoji se „zaštititi“ te dolazi do reakcije između alergena (najčešće je to bjelančevina iz hrane) i antitijela (bjelančevine koje „stvara“ naš imunološki sustav). Prilikom ove reakcije dolazi do stvaranja imunoglobulina, najčešće Imunoglobulina E (IgE) koji daljnjim reakcijama dovodi do brzog oslobađanja velike količine histamina, opet jedne „zločeste“ tvari koja je kriva za brojne simptome u i na našem tijelu nakon što nešto „krivo pojedemo“.

Najčešći simptomi alergije na hranu su:

• gastrointestinalni (probavni) simptomi: mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, proljev
• kožni simptomi: urtikarija, svrbež, dermatitis
• opći i najteži simptomi: hipotenzija (pad krvnog tlaka), bronhospazam (sužavanje bronha), anafilaktični šok

Pojava alergija na hranu mijenja se s dobi, a mijenjaju se i alergeni koji je izazivaju. Češće su u prvim godinama života, zbog nedovoljno razvijenog imunološkog sustava djece. Kod djece češće su alergije na mlijeko, kikiriki, jaja, soju, pšenicu i morsku ribu, dok su kod odraslih češće alergijske reakcije na koštunjavo voće i plavu ribu.

Alergije na hranu mogu se javiti u bilo kojoj životnoj dobi, a javit će se češće u osoba koje već imaju sklonost alergijama na neke druge tvari, tzv. atopičari. U liječenju alergija na hranu, najčešće se koristi eliminacijska dijetoterapija, odnosno isključivanje određene hrane iz prehrane. Treba imati na umu da da i minimalni dio hrane koja sadrži alergene može izazvati simptome alergije!

Alergije i intolerancije na hranu sve su učestalije

Intolerancija na hranu (prehrambene, alimentarne intolerancije) imaju sličnu simptomatologiju kao i alergija na hranu, mada bez „životno„ ugrožavajuće kliničke slike. Ovdje je bitno napomenuti da u nastajanju simptoma nije uključen imunološki sustav, nego su simptomi posljedica nedostatka određenog enzima ili kemijske tvari za uključenih u probavnu hrane. Jedna od najčešćih intolerancija je intolerancija na laktozu, a javlja se zbog deficita (manjka) enzima laktaze u tankom crijevu zbog čega je onemogućena razgradnja mliječnog šećera (laktoze).

Preosjetljivost na hranu, odnosno na namirnice ili sastojke hrane izaziva kaskadu imunološkog odgovora u našem organizmu i najčešće dolazi do aktivacije imunoglobulina IGg, tj. do aktivacije „subpopulacija“ imunoglobulina G, točnije IGg1 i IGg4. Ovaj tip reakcije se dokazuje sve popularnijim testovima preosjetljivosti. Ono što se tim testovima „mjeri“ je zapravo IGg4 iz naše krvi, što bi značilo da se „kvantificira“ količina imunološke reakcije organizma (najčešće je to „kronična“ reakcija) koju izazivaju određene namirnice.

Takav test dokazuje preosjetljivost na hranu, stoga je pravi naziv za takav test „Test preosjetljivosti na hranu“, bez obzira što se u našem žargonu uvažio naziv „Test intolerancije“ što je zapravo neispravno. Liječenje ovakvih preosjetljivosti je kombinacija eliminacijske i rotacijske dijete, što ovisi o nalazu testa.

Učestale su kombinacije preosjetljivosti i intolerancije na sastojke hrane, što uvelike otežava izradu plana prehrane kod takvih osoba. Također, želim istaknuti da je svaka osoba individua za sebe, stoga je potrebno učiniti individualni plan prehrane za svakog pojedinca. Svakim danom je u porastu broj osoba koji zapravo imaju veliki broj naizgled nepovezanih tegoba tipa glavobolje, umor, bolovi u mišićima i zglobovima, poremećaji u dinamici probave (proljevi, opstipacija), mršavljenje, debljanja, a zapravo nastaju izborom krivih namirnica (slično kao da u benzinski motor ulijevamo „diesel“ gorivo).

Baš zbog činjenice o povećanju broja „preosjetljivih“ na sastojke hrane, na društvenoj mreži Facebook formirana je grupa „Prehrambene alergije i intolerancije“ koja služi za razmjenu iskustava takvih osoba te za sve one koji se žele hraniti zdravim namirnicama i zaobilaze rafinirane i prerađene proizvode koji su jedan od velikih izvora prehrambenih preosjetljivosti i alergija.

 

Alenka Brozina, dr.med.
https://alenkaadenium.blogspot.com

 

 

Total
0
Shares
0
0
0
Alenka Brozina, dr. med.
Alenka Brozina, dr. med.

Internistica Alenka Brozina, dr. med., bavi se proučavanjem utjecaja prehrane na ljudski organizam i zdravlje. Završila je brojnu stranu i domaću poslijediplomsku edukaciju iz dijetoterapije, kliničke prehrane, sportske medicine i sportske kardiologije, a ljubav prema fitoaromaterapiji produbljuje u školi fitoaromaterapije dr.sc. Stribora Markovića.

Prethodni članak
  • Kolumne

Celijakija i bezglutenska prehrana nisu samo trend

  • Posted on 22. svibnja 2014.2. rujna 2019.
  • Autor: Alenka Brozina, dr. med.
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Kolumne

Koja eterična i biljna ulja djeluju na celulit?

  • Posted on 10. lipnja 2014.2. rujna 2019.
  • Autor: Valter Ajman, dr. med.
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Kolumne

Vedrana Orlović: Kolač od palente i mandarina

  • Posted on 3. studenoga 2022.2. studenoga 2022.
  • 2 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Kolumne

Sandra Krstev Barać, mag.nutr.: Trebaju li osobe s hipotireozom izbjegavati kupusnjače?

  • Posted on 18. listopada 2022.7. listopada 2022.
  • 3 min
  • Autor: Sandra Krstev Barać, mag. nutr.
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Sandro Kraljević, mag. psych.: Kako uspješno odgovoriti na nečiju kritiku?

  • Posted on 16. listopada 2022.7. listopada 2022.
  • 3 min
  • Autor: Sandro Kraljević, mag. psych.
Pročitaj
  • Kolumne

Irena Jurjević: “Ako ne položite svoju ‘The lekciju’ nikad nećete dobiti ‘Prave Stvari'”

  • Posted on 15. listopada 2022.7. listopada 2022.
  • 5 min
  • Autor: Irena Jurjević
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Dr. Vlaho Šapro: Ovaj će vas doručak napuniti energijom i pomoći da mršavite bez gladovanja

  • Posted on 10. listopada 2022.7. listopada 2022.
  • 3 min
  • Autor: Dr. Vlaho Šapro
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Vedrana Orlović: Slojeviti desert s mliječnim kefirom

  • Posted on 7. listopada 2022.7. listopada 2022.
  • 2 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Kolumne

Ana Gjergja Sekulić, mag. pharm.: „Pamćenje nam opada već u dvadesetima, ali biljke tu uskaču u pomoć“

  • Posted on 21. rujna 2022.21. rujna 2022.
  • 8 min
  • Autor: Ana Gjergja Sekulić, mag. pharm.
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Mara Doljak: Eterična ulja za mamu i bebu

  • Posted on 14. rujna 2022.15. rujna 2022.
  • 6 min
  • Autor: Mara Doljak, mag. pharm., AROMARA
  • Foto: Promo PR
Najnovije
  • Ne propustite: 7 najboljih božićnih sajmova u Europi ove godine

    • Posted on 15. studenoga 2022.15. studenoga 2022.
    • 5 min
    • Foto: Promo
    Pročitaj
  • Dečki, imate li problema s libidom i potencijom vrijeme je za – crnu macu!

    • Posted on 15. studenoga 2022.14. studenoga 2022.
    • 3 min
    • Foto: Unsplash i Promo PR
    Pročitaj
  • Aleksandra Dojčinović najavljuje zimu cool Lei Lou kolekcijom

    • Posted on 14. studenoga 2022.14. studenoga 2022.
    • 3 min
    • Foto: Maja Kljaić
    Pročitaj
  • Sezona vrhunskih partyja u Splitu produžena “Keep Walking” eventom

    • Posted on 14. studenoga 2022.14. studenoga 2022.
    • 2 min
    • Foto: Promo
    Pročitaj
  • Advent kod Matoša pretvara Gornji grad u najromantičniju blagdansku kulisu!

    • Posted on 14. studenoga 2022.14. studenoga 2022.
    • 3 min
    • Foto: promo
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Nespresso Boutique u Arena Centru otvara prozor u održive plantaže kave
    • Posted on 15. studenoga 2022.15. studenoga 2022.
    • Foto: promo
  • 2
    Slovenski kampisti nagradili Terme Tuhelj i Terme Olimia
    • Posted on 15. studenoga 2022.15. studenoga 2022.
    • Foto: promo
  • 3
    Vrijeme je za najbolje FOREO Black Friday ponude
    • Posted on 15. studenoga 2022.15. studenoga 2022.
    • Foto: promo
  • 4
    Predstavljeni rezultati Greendex istraživanja provedenog među kompanijama, agencijama i medijima u Hrvatskoj
    • Posted on 15. studenoga 2022.15. studenoga 2022.
    • Foto: promo
  • 5
    Fisher-Price predstavio suradnju Seke Sveznalice i Maje Šuput
    • Posted on 15. studenoga 2022.15. studenoga 2022.
    • Foto: PROMO

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
342
Najnovije objave
  • Ne bacajte koru od banane: Prava je saveznica za lijepu i njegovanu kožu
    • Posted on 14. studenoga 2022.14. studenoga 2022.
    • Foto: Unsplash i Pexels
  • Kako je u Egiptu nastala piramida teška 20 tona – od plastike iz rijeke Nil
    • Posted on 14. studenoga 2022.14. studenoga 2022.
    • Foto: 100YR CLEANUP
  • Koja je tajna doživotnih ženskih prijateljstava?
    • Posted on 13. studenoga 2022.11. studenoga 2022.
    • Foto: Unsplash
  • Movember je: Žene, pošaljite svog muškarca na pregled prostate!
    • Posted on 12. studenoga 2022.11. studenoga 2022.
    • Foto: Unsplash
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2022 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.

Naturala.hr koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost web-stranice. Daljnjim korištenjem web stranice potvrđujete da ste suglasni s politikom kolačića. Slažem seKolačići