Galetta, očaravajuće francusko jelo duge povijesti, svojim rustikalnim šarmom i jedinstvenim okusima osvaja srca gurmana diljem svijeta. Ovo ukusno jelo s bogatim nadjevom pruža harmoniju slatkog i slanog, a njezina priča seže još u srednji vijek, kada je nastala kao “galette des rois” (galetta kraljeva).
Temelj galette čini kora od brašna i maslaca, tradicionalno oblikovana u krug simbolizirajući sunce i plodnost. No, tijekom vremena, ovo je jelo postalo kreativno platno za razne varijacije. Od slatkih nadjeva s voćem i kremom do slanih kombinacija s povrćem i sirom, galetta je postala prava gastronomska poslastica.
A kako najbolje uživati u ovom ukusnom jelu?
Ovaj put sam radila slanu verziju s rajčicama i sljubila s pinotom sivim iz podruma Kolar.
Galetta je nevjerojatno ukusan i jednostavan obrok koji nas povezuje s francuskom kulinarskom tradicijom. Uz sljubljivanje galette sa sivim pinotom doživjet ćete vrhunsko kulinarsko iskustvo, pružajući nepcu nezaboravnu avanturu koja nas vraća u tople i autentične okuse francuskih seoskih pećnica.
Uživajte u svakom zalogaju i gutljaju, okusima i mirisima koji se stapaju u savršenoj harmoniji. Dobar tek!
Sastojci:
- 50 g brašna od tapioke
- 130 g maslaca (hladnog, iz frižidera)
- 50 g brašna od heljde
- 150 g rižinog brašna
- 3 jušne žlice domaćeg mliječnog kefira
- 1 jaje
- ½ čajne žlice soli
Za punjenje:
- 450 g raznih sorta rajčice (volovsko srce, cherry, šljivar,…)
- 2 prstohvata soli
Za premazivanje ruba tijesta:
- 1 žumanjak
Za premazivanje pečene galette:
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 češanj češnjaka
Priprema:
- Ugrijte pećnicu na 175 °C.
- Stavite u zdjelu brašna, sol i tapioku pa izmiješate. Prstima umiješajte maslac narezan na kockice da se poveže s brašnom. Zatim dodajte jaje i kefir.
- Mijesite tijesto dok sve nije povezano pa razvaljajte u krug između dva papira za pečenje. Donji papir za pečenje, na kojem je tijesto, premjestite u okrugli kalup za pečenje.
- Na sredinu tijesta posložite rajčicu narezanu po širini na tanje kriške, tako da rub tijesta (otprilike 5 cm) ostavite prazan. Kada posložite narezanu rajčicu, rubove tijesta preklopite prema unutra.
- Rub premažite razmućenim žumanjkom.
- Galette se treba peći oko 40 minuta ili dok tijesto ne poprimi zlatnožutu boju (ovisno o jačini vaše pećnice).
- Pečenu galette premažite smjesom maslinovog ulja i češnjaka (ulje i češnjak povežite i mužaru) i po potrebi malo posolite.
Pročitaj i ovo:
- Vedrana Orlović: Napravite najfinije domaće sladolede – od čokolade i maline
- Ajvar prema bakinom receptu – ovo je tajna najfinijeg namaza!
- Vedrana Orlović: Bezglutenske pogačice sa sirom od domaćeg kefira i jagoda