Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Green
  • Možemo li jesti ljuske jajeta? Odgovor će vas iznenaditi
    • Posted on 14. rujna 2023.14. rujna 2023.
    • Foto: pexels
  • Pet pitanja koja biste trebali postaviti na prvom spoju
    • Posted on 14. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: pexels
  • S uzbuđenjem čekamo 29. rujna i 8. listopada u Termama Olimia! Evo zašto…
    • Posted on 13. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: promo
  • The Rite Store – concept store koji transformira beauty ponudu u Hrvatskoj
    • Posted on 13. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: Sanja Jagatić, Danko Šimunović
  • Razgovarate li sa svojim tinejdžerima o seksu? Evo zašto biste trebali
    • Posted on 13. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: pexels, intimina
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Green
0
0
357

Početna stranica Zdravlje Zdravi recepti Ajvar prema bakinom receptu – ovo je tajna najfinijeg namaza!

  • Zdravi recepti

Ajvar prema bakinom receptu – ovo je tajna najfinijeg namaza!

Gastro hedonisti posegnut će za domaćim ajvarom uz razne obroke – od mesnih, preko vegetarijanskih do toga da ga koriste kao umak uz razne ’grickalice’. U tome i jest moć vrhunskog, domaćeg ajvara, a svi dobro znamo da uvijek težimo onom izvornom, bakinom okusu i mirisu. Baš onakvomu kakvog smo pronašli u teglici Bakine Tajne

  • Posted on 10. srpnja 2023.7. srpnja 2023.
  • 4 min
  • Autor: Bakina Tajna native
  • Foto: Canva i Bakina tajna
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

Ako ste dosad mislili da je ajvar najbolji tijekom hladnih mjeseci, jer se najčešće nove količine pripremaju početkom jeseni i sazrijevanjem paprika – grdno ste se prevarili. Novi gastro trendovi stavljaju ga u žižu javnosti i preporučuju – uvijek i svugdje!

Neke od najljepših uspomena koje nas vraćaju u djetinjstvo i bakinu kuhinju sasvim sigurno su miris i okus ajvara. Premda je neizostavan dio povijesti kontinentalne kuhinje, sve ga češće promoviraju i u našim morskim krajevima – jer u ajvar se svi zaljube na prvi pogled (i okus)!

Što je ajvar?

Gastro stručnjaci složit će se uglas da je ajvar namaz i potpuno su u pravu – jer nema ništa finije i ukusnije od ajvara namazanog na topli kruh! Njegova genijalnost krije se u jednostavnosti – ajvar se priprema od kvalitetnih i zrelih crvenih paprika, s dodatkom soli, octa i ulja. Naravno, ključna je i priprema jer o njoj ovisi hoće li ajvar biti vrhunski ili prosječan.

No, kada bolje pogledate – na što vas asociraju ovi sastojci?  Na salatu, zar ne? Upravo to i jest gastronomska ’tajna’ koja definira neočekivan izgled, teksturu i ukus ove jedinstvene ’salate’ s ovih prostora.

Stoga nikoga ne čudi da će gastro hedonisti posegnuti za domaćim ajvarom uz razne obroke – od mesnih, preko vegetarijanskih do toga da ga koriste kao umak uz razne ’grickalice’. U tome i jest moć vrhunskog, domaćeg ajvara a svi dobro znamo da uvijek težimo onom izvornom, bakinom okusu i mirisu. Upravo to nudi Bakina Tajna ajvar jer se priprema po receptima koji su stari stoljećima, ali koji se unaprjeđuju i prilagođavaju modernim vremenima.

Pun okus tradicije za prave znalce

Svi su sastojci domaćeg porijekla, beru se ručno i pripremaju na tradicionalan način a pakiraju za uživanje u svakoj situaciji. Time je sačuvan i duh vremena kada je hrana bila sasvim prirodna, a ljudi imali više vremena uživati u plodovima svog rada, jesti zdravo i živjeti dugo.

Klasični domaći ajvar priprema se od samo 4 sastojka: pečene crvene paprike, suncokretovog ulja, soli i malo octa. Osim toga, Bakina tajna ajvar je ujedno i veganski te bez glutena što ima i brojne zdravstvene prednosti: lakšu probavu, manje kroničnih upala, povećanje energije i dobro zdravlje. Sve to uz okus prepun uživanja.

Na kraju vam ne preostaje ništa drugo nego isprobati teglicu Bakina Tajna ajvara – kao namaz, umak uz omiljene grickalice ili kao važan dodatak nekom finom, brzom i zdravom jelu – poput Zapečene tjestenine s posnim umakom od leće i ajvarom.

Imamo savršenu ideju za brz i ukusan obrok!

Hrskavu zapečenu tjesteninu iz pećnice svi volimo, a ova sočna i jednostavna varijanta praznik je za sva osjetila. Osnovni recept jest posni bolonjez od leće uz dodatak pravog domaćeg ajvara. U ovaj umak možete dodati i zapeći bilo koje povrće i sir koji su vam pri ruci, ali i ne morate. Okus je fantastičan u svakom slučaju.

Mahune i pasta klasičan su spoj okusa mediteranske kuhinje. Uz manje i veće varijacije, ovako pripremljena pasta odličan je obrok tijekom cijele godine. Leća se brzo kuha, a unaprijed skuhani grah možete čuvati u zamrzivaču i uvijek imati spreman za ovakve prilike. Kod izbora tjestenine jedino je važno da bude sa šupljinama ili s brazdama koje će pokupiti i zadržati ovaj prilično gust umak. Ovaj putu potrijebili smo crveni grah čija se aroma posebno ističe pečenjem u pećnici, te mladi špinat i punomasni bijeli sir koji je jelu dao divan kontrast okusa i boja.

Zapečena tjestenina s posnim umakom od leće i ajvara

Vrijeme pripreme – 20 min
Vrijeme kuhanja – 30 min

Za 8 osoba:

  • 500 g krupnije šuplje tjestenine (penne, rigatoni, tortiglioni)
  • 1 glavica luka
  • 1 glavica ljubičastog luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 300 g svježe rajčice
  • 300 g pelata ili pirea od rajčice
  • 200 g smeđe leće
  • 100 g kuhanog crvenog graha
  • 200 g mladog špinata
  • 2 pune žlice ajvara
  • 100 g punomasnog bijelog sira
  • 1 žlica ulja
  • sol i papar prema vlastitom ukusu

Priprema:

Na sitne kockice narežite glavicu luka i svježu rajčicu. U dubljem loncu zagrijte ulje i dodajte luk da se blago proprži. Začinite s malo soli i papra, promiješajte, dodajte kockice svježe rajčice, cijele češnje češnjaka i pirjajte dok rajčica ne omekša.

Umiješajte ajvar, dodajte leću, pelat, podlijte s oko 1 dl vode u kojoj se kuhala tjestenina i ostavite na srednjoj vatri oko 15 minuta da se leća skuha.

Pred kraj kuhanja ubacite listove špinata i crveni grah. Prema potrebi dodajte još malo vode i pustite da se sve krčka još nekoliko minuta.

Ovaj umak mora biti gust. Procijedite tjesteninu i umiješajte je u umak tako da se dobro napuni, pa sve prebacite u vatrostalnu zdjelu.

Tjesteninu pospite mrvljenim sirom, tankim režnjevima crvenog luka i zapecite 10 do 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.

Dobar tek!

Pročitaj i ovo:

  • 6 znakova da vam je potrebna detoksikacija za bolji rad metabolizma
  • Vedrana Orlović: Napravite najfinije domaće sladolede – od čokolade i maline
  • Biljna placenta kao alternativa pomlađivanju

Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Događanja

Portugalski će plesači u Muzeju grada Šibenika izvesti djelo o odnosu duha i tijela

  • Posted on 7. srpnja 2023.11. srpnja 2023.
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pedro Soares
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Predstavljamo

Fashion&Friends oduševljava nikad većim popustima do 50%

  • Posted on 12. srpnja 2023.12. srpnja 2023.
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: promo
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Hrskavo i zdravo: (Pre)jednostavan recept za čips od jabuke i banane

  • Posted on 10. rujna 2023.8. rujna 2023.
  • 2 min
  • Autor: naturala.hr
  • Foto: pexels
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Vedrana Orlović: Jednostavni keksići bez glutena sa zobenim pahuljicama

  • Posted on 29. kolovoza 2023.29. kolovoza 2023.
  • 2 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Ljetni smoothie od breskve dolazi uz tajni protuupalni sastojak

  • Posted on 4. kolovoza 2023.4. kolovoza 2023.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Canva, Pexels
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Ljetni užitci uz domaći ajvar: 7 savršenih kombinacija za prste polizati!

  • Posted on 26. srpnja 2023.26. srpnja 2023.
  • 4 min
  • Autor: Bakina Tajna native
  • Foto: Canva, Bakina Tajna
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Lubenica: Savršen sastojak za koktele koji će vam uljepšati ljeto

  • Posted on 14. srpnja 2023.14. srpnja 2023.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pixels
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Torta od kokosa koja savršeno dočarava okus ljeta

  • Posted on 30. lipnja 2023.30. lipnja 2023.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Canva
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Energetske pločice od borovnica i zobenih pahuljica – gotove u tren oka

  • Posted on 3. lipnja 2023.2. lipnja 2023.
  • 1 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Canva
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Sezona je divljih šparoga! Chef Željko Markus iz Kastva otkriva kako brati i pripremati ovu namirnicu

  • Posted on 11. travnja 2023.11. travnja 2023.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Nikola Zoko
Bakina Tajna
Weekend Poduzetnički mindset
Yasenka Active Body Detoks
Poliklinika Sinteza
Bagatin Beauty
Najnovije
  • Najskuplji najam na Airbnbu – atraktivan apartman u centru Pariza

    • Posted on 12. rujna 2023.11. rujna 2023.
    • 2 min
    • Foto: Airbnb
    Pročitaj
  • 5 skandinavskih fashion influenserica koje ćete s veseljem pratiti

    • Posted on 12. rujna 2023.11. rujna 2023.
    • 2 min
    • Foto: Instagram Sophia Roe
    Pročitaj
  • Znanstvenici stvaraju materijal pet puta lakši i četiri puta jači od čelika

    • Posted on 11. rujna 2023.11. rujna 2023.
    • 3 min
    • Foto: pexels
    Pročitaj
  • Besplatni self-care rituali koji pozitivno djeluju na psihu

    • Posted on 11. rujna 2023.8. rujna 2023.
    • 3 min
    • Foto: pexels, unsplash
    Pročitaj
  • Hrskavo i zdravo: (Pre)jednostavan recept za čips od jabuke i banane

    • Posted on 10. rujna 2023.8. rujna 2023.
    • 2 min
    • Foto: pexels
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Možemo li jesti ljuske jajeta? Odgovor će vas iznenaditi
    • Posted on 14. rujna 2023.14. rujna 2023.
    • Foto: pexels
  • 2
    Pet pitanja koja biste trebali postaviti na prvom spoju
    • Posted on 14. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: pexels
  • 3
    S uzbuđenjem čekamo 29. rujna i 8. listopada u Termama Olimia! Evo zašto…
    • Posted on 13. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: promo
  • 4
    The Rite Store – concept store koji transformira beauty ponudu u Hrvatskoj
    • Posted on 13. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: Sanja Jagatić, Danko Šimunović
  • 5
    Razgovarate li sa svojim tinejdžerima o seksu? Evo zašto biste trebali
    • Posted on 13. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: pexels, intimina

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
0
0
357
Najnovije objave
  • Introvert, ekstrovert ili ambivert? Evo koje su temeljne razlike
    • Posted on 9. rujna 2023.8. rujna 2023.
    • Foto: pexels, unsplash
  • Ayurveda: Istočnjačka mudrost koja pomiruje tijelo i duh
    • Posted on 8. rujna 2023.8. rujna 2023.
    • Foto: promo
  • Cheesecake na japanski način za koji vam trebaju samo 3 sastojka
    • Posted on 8. rujna 2023.8. rujna 2023.
    • Foto: Unsplash, Pexels
  • Evo zašto nikad ne smijete istiskivati prištiće na nosu!
    • Posted on 8. rujna 2023.11. rujna 2023.
    • Foto: pexels
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Green
COPYRIGHTS © 2023 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.