Ako ste dosad mislili da je ajvar najbolji tijekom hladnih mjeseci, jer se najčešće nove količine pripremaju početkom jeseni i sazrijevanjem paprika – grdno ste se prevarili. Novi gastro trendovi stavljaju ga u žižu javnosti i preporučuju – uvijek i svugdje!
Neke od najljepših uspomena koje nas vraćaju u djetinjstvo i bakinu kuhinju sasvim sigurno su miris i okus ajvara. Premda je neizostavan dio povijesti kontinentalne kuhinje, sve ga češće promoviraju i u našim morskim krajevima – jer u ajvar se svi zaljube na prvi pogled (i okus)!
Što je ajvar?
Gastro stručnjaci složit će se uglas da je ajvar namaz i potpuno su u pravu – jer nema ništa finije i ukusnije od ajvara namazanog na topli kruh! Njegova genijalnost krije se u jednostavnosti – ajvar se priprema od kvalitetnih i zrelih crvenih paprika, s dodatkom soli, octa i ulja. Naravno, ključna je i priprema jer o njoj ovisi hoće li ajvar biti vrhunski ili prosječan.
No, kada bolje pogledate – na što vas asociraju ovi sastojci? Na salatu, zar ne? Upravo to i jest gastronomska ’tajna’ koja definira neočekivan izgled, teksturu i ukus ove jedinstvene ’salate’ s ovih prostora.
Stoga nikoga ne čudi da će gastro hedonisti posegnuti za domaćim ajvarom uz razne obroke – od mesnih, preko vegetarijanskih do toga da ga koriste kao umak uz razne ’grickalice’. U tome i jest moć vrhunskog, domaćeg ajvara a svi dobro znamo da uvijek težimo onom izvornom, bakinom okusu i mirisu. Upravo to nudi Bakina Tajna ajvar jer se priprema po receptima koji su stari stoljećima, ali koji se unaprjeđuju i prilagođavaju modernim vremenima.
Pun okus tradicije za prave znalce
Svi su sastojci domaćeg porijekla, beru se ručno i pripremaju na tradicionalan način a pakiraju za uživanje u svakoj situaciji. Time je sačuvan i duh vremena kada je hrana bila sasvim prirodna, a ljudi imali više vremena uživati u plodovima svog rada, jesti zdravo i živjeti dugo.
Klasični domaći ajvar priprema se od samo 4 sastojka: pečene crvene paprike, suncokretovog ulja, soli i malo octa. Osim toga, Bakina tajna ajvar je ujedno i veganski te bez glutena što ima i brojne zdravstvene prednosti: lakšu probavu, manje kroničnih upala, povećanje energije i dobro zdravlje. Sve to uz okus prepun uživanja.
Na kraju vam ne preostaje ništa drugo nego isprobati teglicu Bakina Tajna ajvara – kao namaz, umak uz omiljene grickalice ili kao važan dodatak nekom finom, brzom i zdravom jelu – poput Zapečene tjestenine s posnim umakom od leće i ajvarom.
Imamo savršenu ideju za brz i ukusan obrok!
Hrskavu zapečenu tjesteninu iz pećnice svi volimo, a ova sočna i jednostavna varijanta praznik je za sva osjetila. Osnovni recept jest posni bolonjez od leće uz dodatak pravog domaćeg ajvara. U ovaj umak možete dodati i zapeći bilo koje povrće i sir koji su vam pri ruci, ali i ne morate. Okus je fantastičan u svakom slučaju.
Mahune i pasta klasičan su spoj okusa mediteranske kuhinje. Uz manje i veće varijacije, ovako pripremljena pasta odličan je obrok tijekom cijele godine. Leća se brzo kuha, a unaprijed skuhani grah možete čuvati u zamrzivaču i uvijek imati spreman za ovakve prilike. Kod izbora tjestenine jedino je važno da bude sa šupljinama ili s brazdama koje će pokupiti i zadržati ovaj prilično gust umak. Ovaj putu potrijebili smo crveni grah čija se aroma posebno ističe pečenjem u pećnici, te mladi špinat i punomasni bijeli sir koji je jelu dao divan kontrast okusa i boja.
Zapečena tjestenina s posnim umakom od leće i ajvara
Vrijeme pripreme – 20 min
Vrijeme kuhanja – 30 min
Za 8 osoba:
- 500 g krupnije šuplje tjestenine (penne, rigatoni, tortiglioni)
- 1 glavica luka
- 1 glavica ljubičastog luka
- 2 češnja češnjaka
- 300 g svježe rajčice
- 300 g pelata ili pirea od rajčice
- 200 g smeđe leće
- 100 g kuhanog crvenog graha
- 200 g mladog špinata
- 2 pune žlice ajvara
- 100 g punomasnog bijelog sira
- 1 žlica ulja
- sol i papar prema vlastitom ukusu
Priprema:
Na sitne kockice narežite glavicu luka i svježu rajčicu. U dubljem loncu zagrijte ulje i dodajte luk da se blago proprži. Začinite s malo soli i papra, promiješajte, dodajte kockice svježe rajčice, cijele češnje češnjaka i pirjajte dok rajčica ne omekša.
Umiješajte ajvar, dodajte leću, pelat, podlijte s oko 1 dl vode u kojoj se kuhala tjestenina i ostavite na srednjoj vatri oko 15 minuta da se leća skuha.
Pred kraj kuhanja ubacite listove špinata i crveni grah. Prema potrebi dodajte još malo vode i pustite da se sve krčka još nekoliko minuta.
Ovaj umak mora biti gust. Procijedite tjesteninu i umiješajte je u umak tako da se dobro napuni, pa sve prebacite u vatrostalnu zdjelu.
Tjesteninu pospite mrvljenim sirom, tankim režnjevima crvenog luka i zapecite 10 do 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
Dobar tek!
Pročitaj i ovo:
- 6 znakova da vam je potrebna detoksikacija za bolji rad metabolizma
- Vedrana Orlović: Napravite najfinije domaće sladolede – od čokolade i maline
- Biljna placenta kao alternativa pomlađivanju