Ugljikohidrati bogati vlaknima ključni su dio svake prehrane, pružaju sitost, energiju i daju ugodan okus većini obroka. Riža, jedna od glavnih sastavnica kuharica diljem svijeta, najčešći je izvor ugljikohidrata, ali kvinoja je slijedi u stopu. Pitamo se je li jedno zrno zapravo hranjivije od drugog?
Zdravstvene dobrobiti riže
Teško je točno procijeniti zdravstvene blagodati riže jer postoji mnogo različitih sorti: bijela, smeđa, basmati, Arborio i druge… Općenito, nutricionistica Mascha Davis kaže da se sve vrste riže mogu uklopiti u zdravu prehranu. “Našim su tijelima ugljikohidrati potrebni za održavanje energije, a riža je izvrstan način da udovoljimo tim potrebama”.
Kad smo već kod energije: bijela riža izvrsna je opcija za obrok prije vježbanja izdržljivosti. Riječ je o jednostavnim ugljikohidratima bez netopivih vlakana, jer se oni s topljivim vlaknima teže probavljaju i mogu dovesti do problema u želucu tijekom intenzivnog ili dugotrajnog vježbanja.
Bolje nutritivne opcije za svakodnevne obroke uključuju smeđu i crnu rižu. Crna riža jedna je od najzdravijih vrsta riže, dijelom i zbog svih snažnih antioksidansa i fitonutrijenata koje sadrži. U svom sastavu ima i vlakna, željezo, bakar i proteine. Možete je konzumirati samostalno ili kao prilog nekom obliku proteina poput piletine, lososa ili tofua.
Zdravstvene blagodati kvinoje
Kvinoja je zapravo sjeme koje u pripremi djeluje poput zrna, navodi nutricionistica Isabel Smith. Iako postoji nekoliko sorti (bijela, crvena, crna i trobojna), njihova je hranjiva vrijednost relativno slična. Također, ne sadrži gluten, ali je puna hranjivih sastojaka poput vitamina B, vlakana i raznih minerala (željezo, kalcij, cink, magnezij i drugi) koji se mogu pohvaliti s nizom zdravstvenih blagodati.
Zahvaljujući visokom udjelu proteina i vlakana, mnogi nutricionisti kvinoju smatraju jednim od najzdravijih oblika ugljikohidrata za održavanje optimalne razine šećera u krvi. Te je hranjive tvari također čine jednim od najboljih saveznika za poticanje sitosti.
Kako je koristiti: Kvinoja je izvrstan dodatak za salate, kaše za doručak, priloge jelima, a može se koristiti i kao zamjena za rižu u većini jela.
Kvinoja vs. smeđa riža
Iako i riža i kvinoja mogu biti dio zdrave prehrane, prehrambene blagodati kvinoje malo su veće. Kvinoja je bogatija proteinima od smeđe riže (8 grama u odnosu na 3), a također sadrži i veće količine vlakna (5 grama u usporedbi s 1), magnezija, željeza i cinka, kaže Ginger Hultin, glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku. Te prehrambene komponente čine kvinoju zasitnijom i boljom za ravnotežu šećera u krvi.
Pročitaj i ovo:
- Kvinoja: Sedam razloga zašto na jelovnik dodati ovu supernamirnicu
- Za bezglutenski početak dana: Kvinoja s jabukama i cimetom
- Ovo su 3 vrste hrane koje smanjuju rizik od razvijanja dijabetesa tipa 2
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili na digitalnu verziju na platformi Magzter i uživaj u sadržajima koji ispiriraju i mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!