U pojedinim razdobljima života trčimo na sve strane 100 km/h (neki bi rekli da u takvom razdoblju žive cijeli život) pa lako zaboravimo na sebe. No, ovi su me hladniji dani podsjetili da dolazi drugačije doba – hladnije i mirnije. Doba koje zahtjeva da prema sebi budemo nježniji, pažljiviji i da više osluškujemo potrebe našeg organizma. Kroz ovih par redaka želim se podsjetiti da je vrijeme za mekšim pristupom i da „100km/h razdoblje“ odmah privedem kraju, a vjerujem da će ovi redci i vama biti korisni.
Kako godišnja doba utječu na prirodu tako utječu i na nas, na naš organizam. Zima nas u većini slučajeva asocira na tople domove u kojima smo sklupčani u mekane dekice, grijemo se uz tople napitke i slasne zalogaje. U stvarnosti, u hladnijim vremenima naša aktivnost se smanjuje, a povećava unos utješnih kalorijskih bombi ili kako bolje zvuči na engleskom, guštamo uz comfort food. Takve kombinacije mogu izazvati gastrointestinalne probleme ili pojačati postojeća gastrointestinalna stanja. Evo nekoliko prijedloga kako pomoći svom probavnom sustavu ove i svake sljedeće zime.
Ništa bez dobrih bakterija
Za najbolje funkcioniranje, naš organizam zahtijeva raznoliku paletu hranjivih tvari, a bakterije su u centru naše dobrobiti. Naše dobre crijevne bakterije pomažu u podržavanju širokog spektra tjelesnih funkcija kao što su probava hrane, upravljanje metaboličkim procesima, učinkovitost u odlaganju otpada, utječu na mentalno zdravlje pa čak i podržavaju imunološki odgovor. Smanjeni odabir namirnica tijekom hladnih mjeseci, tj. manje svježeg voća i povrća, može značiti da dobre bakterije nisu tako dobro podržane kao tijekom ljetnih mjeseci.
Jedna od opcija kako podržati dobre bakterije je unosom fermentirane hrane kao npr. domaći kefir, jogurt, kiseli kupus, kiseli krastavci, kimchi, miso juha. A kako bi održavali razinu dobrih bakterija potrebno je unositi prebiotike, hranu našim dobrim bakterijama kao npr. češnjak, poriluk, luk, kiwi, banane, gljive.
Svakako je bitno slušati vlastito tijelo i prehranu prilagoditi osobnoj zdravstvenoj situaciji jer ako ne možete konzumirati neke od ovih namirnica, vaši nutricionisti i liječnici su tu kako bi vas uputili na druge opcije unosa probiotika (u kapsulama, prahu).
Fizička aktivnost
Prohladni zimski uvjeti smanjuju odlučnost za vježbanjem i lako nas mogu natjerati da umjesto toga zgrabimo deku ili sendvič – ili oboje. Iako opuštanje i afirmativan način razmišljanja pozitivno utječu na zdravlje, pokazalo se da redovita i učinkovita tjelesna aktivnost pozitivno utječu na crijevni mikrobiom. Istraživanja su pokazala da produktivno svakodnevno vježbanje povećava raznolikost i potiče razmnožavanje dobrih bakterija u crijevima.
Kontinuirano vježbanje, bilo u zatvorenom ili na otvorenom, tijekom zimskih mjeseci značajno pomaže u održavanju zdravog crijevnog mikrobioma. I u ovom dijelu bitan je osobni i holistički pristup. Odaberite vježbe koje odgovaraju vašem tijelu, vašem cilju koji želite postići. I ne ustručavajte se pitati za savjet stručnjaka jer pogrešnim načinom vježbanja nećete postići željene rezultate, a moguće su i ozljede.
Upravljanje stresom
S obzirom na onih „100 km/h“ ova stavka je možda važnije nego ikada. Imamo kilometre duge liste obaveza i sve su nultog prioriteta. Dodajte na to praznike i dobili smo uspješnu kombinaciju za ekstremno preopterećenje. Maksimalno smo pod stresom bez vremena za opuštanje, iscrpljeni i slabog imuniteta.
Upravljanje stresom je ključ kada želimo kvalitetniji život. Tu je početak brige o sebi. Zato je potrebno krenuti u akciju. Odvojite vrijeme za sebe i odaberite aktivnost koja vas opušta i hrani, mentalno i duhovno. Je li to meditacija, čitanje knjige, vođene dnevnika, pletenje, slikanje, šetnja prirodom… Izbor je vaš!
Zimski zalogaj
I za kraj sam vam pripremila ukusni zalogaj sa začinima koji mirišu na zimu i – puno dobrih bakterija.
Sve što vam treba je:
- 250 ml domaćeg mliječnog kefira
- 4 jušne žlice pirea od bundeve
- 1 čajna žlica začina za pitu od bundeve (mješavina začina u prahu – cimet, đumbir, muškatni orah, klinčići)
- 4 jušne žlice zobenih pahuljica bez glutena
Pomiješajte kefir, bundevu i začine pa im dodajte zobene pahuljice. Uživajte u okusima i brinite o sebi!
Pročitaj i ovo:
- Vedrana Orlović: Bezglutenska galette s Izabela grožđem
- Vedrana Orlović: Hrskave borovnice iliti granola s voćem
- Tortica s makom i domaćim mliječnim kefirom by Vedrana Orlović
Naturala Life br. 13
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili ga kupi na odabranim prodajnim mjestima i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu. Online izdanje čitaj besplatno na servisu Issuu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!