Ograničavanje ultraprerađene hrane jedan je od najvažnijih koraka koje možete poduzeti za bolje zdravlje. Istraživanja povezuju konzumaciju ove hrane s povećanim rizikom od pretilosti, dijabetesa tipa 2 i bolesti srca. Dobra vijest? Već malim promjenama možete napraviti veliku razliku.
Ako ste odlučili promijeniti prehrambene navike, ali niste sigurni odakle krenuti, stručnjaci ističu tri vrste hrane koje bi trebalo prve izbaciti s jelovnika.
Prvo što trebate učiniti je…
Ako razmišljate o ograničavanju ultraprerađene hrane, prvo izbacite prerađeno meso poput hrenovki, kobasica i šunke. Prema dr. Mingyangu Songu, ovo se meso dosljedno povezuje s glavnim uzrocima smrti.
Studija provedena u rujnu 2024. na više od 200.000 ispitanika pokazala je da prerađeno meso ima snažnu povezanost s kardiovaskularnim bolestima. Bonnie Liebman iz Centra za znanost u javnom interesu upozorava na visoki udio zasićenih masti i natrija. Osim toga, Međunarodna agencija za istraživanje raka klasificira ove proizvode kao kancerogene.
Zamjene? Odaberite pečenu piletinu, tunu iz konzerve ili ribu.
Ograničite pića zaslađena šećerom
Pića s dodanim šećerom poput gaziranih sokova, voćnih koktela i energetskih napitaka česta su zamka. Osim što potiču debljanje i dijabetes, također su povezani s karijesom i problemima srca.
Dr. Song i dr. Sullivan upozoravaju da ni dijetalne verzije nisu idealna alternativa zbog potencijalnih negativnih učinaka umjetnih zaslađivača. Umjesto toga, pijte vodu – običnu, gaziranu s prirodnim aromama ili obogaćenu voćem i biljem. Nezaslađeni čajevi također su odlična opcija.
Izbjegavajte komercijalno prženu hranu
Pomfrit, krafne, čips i prženi pileći zalogaji možda su ukusni, ali s prehrambene strane nude vrlo malo koristi. Dr. Valerie Sullivan s Johns Hopkinsa ističe da se prženjem stvaraju kancerogene tvari te da takva hrana nosi “prazne kalorije” – puno masti i malo nutrijenata. Zamijenite ih pečenim varijantama – na primjer, odaberite pečeni batat umjesto prženog krumpira ili čips pečen u pećnici.
Ograničavanje ultraprerađene hrane ne mora biti ekstremna promjena – počnite postupno, s fokusom na navedenim namirnicama.