Šećerna se bolest s razlogom naziva globalnom epidemijom jer broj oboljelih osoba u svijetu raste na razine koje su prije bile nezamislive. Postoji više razloga za ovu pojavu, a najznačajniji je promjena načina života koju obilježava veći unos visokokalorične hrane i smanjena tjelesna aktivnost.
Svjetske procjene govore da 463 milijuna osoba u dobi od 20 do 79 godina živi sa šećernom bolešću, a čak polovica oboljelih osoba nema postavljenu dijagnozu bolesti te ne prima liječenje. Među nešto više od 4 milijuna osoba koje godišnje umru zbog dijabetesa, svaka je druga osoba mlađa od 60 godina. Na svjetskoj razini, troškovi zdravstvene zaštite vezane uz šećernu bolest iznose 759 milijardi dolara (izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo).
Ako ga se ne drži pod kontrolom, preddijabetes se brzo pretvara u dijabetes tipa 2 i povećava rizik od moždanog ili srčanog udara. Novo istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Endocrine Society navodi da dodavanje cimeta prehrani može smanjiti rizik od razvijanja dijabetesa tipa 2.
Kako bi cimet mogao pomoći?
Znanstvenici iz Joslin Centra za dijabetes u Bostonu su analizirali 51 odraslu osobu s preddijabetesom tijekom 12 tjedana. Sudionici su tri puta dnevno primali dodatke cimeta ili placebo tablete. Suplementi su sadržavali 300 mg ekstrakta cimeta i 200 mg Cinnamomum burmannii praha (postoje različite vrste cimeta). Sveukupno je 500 mg bilo manje od jedne žličice.
Nakon uspoređivanja rezultata placebo grupe s grupom koja je konzumirala cimet, znanstvenici su otkrili da cimet smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 među sudionicima. Uz stabilizaciju razine šećera u krvi, cimet je također poboljšao reakciju tijela na ugljikohidrate.
„Naše istraživanje u trajanju od 12 tjedana je pokazalo blagotvorne učinke dodavanja cimeta prehrani na održavanje stabilne razine šećera u krvi kod sudionika s preddijabetesom. Ovi nalazi pružaju osnovu za daljnja i podrobnija istraživanja kako bi cimet mogao tijekom vremena smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2“, rekao je autor studije, doktor Giulio Romeo.
Kako primijeniti nalaze studije?
Studija od 12 tjedana je bila prekratka da bi dokazala može li cimet u potpunosti spriječiti napredovanje dijabetesa tipa 2, ali rezultati su obećavajući. Dakle, sljedeći put kad budete jeli svoju omiljenu zobenu kašu ili pili šalicu kave, posipajte i malo cimeta.
Pročitaj i ovo:
- Cjelovite žitarice mogu smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2, otkriva studija
- Dugo radno vrijeme povezano je s povećanim rizikom od dijabetesa kod žena
- Kako izgleda život s dijabetesom?
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life i uživaj u inspirativnim tekstovima koji mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!