Obilna jela, slatki deserti i ugljikohidrati općenito imaju nepovoljan utjecaj na naš organizam. No iako neki mogu povećati razinu šećera u krvi, nemaju svi ugljikohidrati štetne učinke na zdravlje. Zapravo je dokazano da neki izvori ugljikohidrata imaju pozitivne koristi i na kardiovaskularne i na metaboličke bolesti.
Da bi dodatno potvrdili te dokaze, nedavni je znanstveni pregled otkrio da cjelovite žitarice mogu čak i sniziti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Istraživanje je predstavljeno na virtualnoj konferenciji koju održava Američko društvo za prehranu, Nutrition 2020 Live Online.
Što je otkriveno?
Znanstvenici su analizirali više od 200 tisuća ljudi iz tri različite studije. Otkrili su da su ljudi koji su jeli visokokvalitetne ugljikohidrate, poput cjelovitih žitarica, imali manje vjerojatnosti da će dobiti dijabetes tipa 2 od ljudi koji su konzumirali ugljikohidrate loše kvalitete, poput rafiniranih žitarica i hrane s visokim udjelom šećera.
Također su ispitali učinke zamjene mononezasićenih masti, polinezasićenih masti, trans masti, životinjskih proteina i biljnih bjelančevina visokokvalitetnim ugljikohidratima. Na temelju podataka, kvalitetni su ugljikohidrati imali veći utjecaj na smanjenje rizika od dijabetesa, bez obzira na makronutrijent koji ih je zamjenjivao.
Zašto je to važno?
Osobama s dijagnozom ili rizikom za dijabetes tipa 2 često se kaže da ograničavaju unos ugljikohidrata, ali ovo istraživanje pokazuje da nisu svi ugljikohidrati problematični. Pronalazak pravog izvora ugljikohidrata može imati i pozitivne strane. „Ovi rezultati naglašavaju važnost razlikovanja ugljikohidrata od visokokvalitetnih i nekvalitetnih izvora pri ispitivanju rizika od dijabetesa“, izjavila je voditeljica studije, dr. sc. Kim Braun.
Ograničenja studije
Tri analizirane studije su provedene samo na muškim i ženskim zdravstvenim radnicima. Provođenje sličnih studija kod ljudi različitog društveno-ekonomskog podrijetla, etničkih grupa i dobi pružit će uvid u to koliko su ti nalazi primjenjivi na druge skupine.
Pročitaj i ovo:
- Mitovi i istine o ugljikohidratima: Je li strah od njih opravdan?
- Dugo radno vrijeme povezano s povećanim rizikom od dijabetesa kod žena
- Na što sve treba pripaziti kod vježbanja s dijabetesom tipa 2
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life i uživaj u inspirativnim tekstovima koji mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life? Pročitaj ih online!