Kada se spomene pojam niskougljikohidratna dijeta, većina ljudi pomisli na popularne dijete pomoću kojih se može smanjiti tjelesna masa. No, je li stvarno to njihova jedina primjena, možete poslušati na predavanjima u sklopu 4. Međunarodnog kongresa nutricionista.
Niskougljikohidratna dijeta se definira kao vrsta prehrambenog režima u kojem se unosi manje od 50 g ugljikohidrata na dan, tj. manje od 20% cjelodnevnog energijskog unosa predstavljaju ugljikohidrati. Dakako, smanjenjem unosa ugljikohidrata povećava se unos drugih makronutrijenata – proteina i masti.
Ono što je važno kada se govori o primjeni niskougljikohidratne dijete pri liječenju bolesti jest da ovakav omjer unosa makronutrijenata pomiče naš metabolizam od glikolize, dobivanja energije iz glukoze, ka ketozi, dobivanja energije pomoću ketonskih tijela produkata razgradnje masnih kiselina. Danas nekolicina znanstvenih studija prikazuje da se pomoću raznih modifikacija niskougljikohidratnih dijeta može uspješno liječiti epilepsija, pretilost, dijabetes i kardiovaskularne bolesti. Međutim, mehanizam djelovanja ovakvih dijeta nije u potpunosti razjašnjen, kao ni njihova dugotrajna primjena. Stoga je potrebno pažljivo uvođenje ovakve prehrane kod bolesnika te redovito praćenje od strane multidisciplinarnog tima.
Ako vas zanima kako prema potrebama bolesti, posebice epilepsije, te stanju, dobi i spolu bolesnika modificirati niskougljikohidratnu dijetu, pozivamo vas da nam se pridružite na predavanju i raspravi u sklopu 4. Međunarodnog kongresa nutricionista te poslušate i ostala izlaganja vezana uz konstantnu borbu – ugljikohidrati ili masti.
Ako tražite odgovore na ovakva pitanja, posjetite nas na 4. Međunarodnom kongresu nutricionista te poslušajte predavanje i raspravu na ovu temu, ali i na druge zanimljive teme iz područja nutricionizma. 4. Međunarodni kongres nutricionista održati će se od 11. do 13. studenog 2016. godine u Zadru, u hotelu Falkensteiner Funimation Borik.