Sol je, kemijski gledano, spoj dva izrazito važna iona, natrija i korida, potrebnih za održavanje homeostaze u ljudskom organizmu. Naime, oni sudjeluju u regulaciji ukupne količine vode u tijelu, pomažu pri transportu tvari u stanicu, sudjeluju u prijenosu živčanog signala duž živčanih stanica te stvaranju želučane kiseline i održavaju krvnog tlaka. No, sol koja se prirodno nalazi u namirnicama dovoljna je za normalni život. Međutim, kupovna sol ima još jedan dodataka – jod! Zakonska regulativa nalaže da se kupovna sol obogaćuje jodom poradi smanjenja nedostatka joda koja za posljedicu može imati razvoj gušavosti, smanjenje rada štitne žlijezde, kretenizam, druge neurološke poremećaje i zaostatka u razvoju fetusa.
S druge strane, poznato je da pretjerani unos soli dovodi do razvoja kroničnih bolesti poput krvožilnih bolesti, osteoporoze te smanjenje rada bubrega. Poradi toga Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje da dnevni unos soli iznosi 5 do 6 g na dan što je zapravo 50 % od količine koju danas Hrvati konzumiraju (oko 11,6 %).
Prekomjeran unos soli i nedostatak joda čine veliki problem javnog zdravstva. Kako smanjiti unos soli, a pri tome ne umanjiti unos joda već ga adekvatno održavati iz drugih prehrambenih izvora, saznajte kroz predavanja na 4. Međunarodnom kongresu nutricionista.
Ako vas zanimaju odgovori na ovakva pitanja posjetite nas na 4. Međunarodnom kongresu nutricionista te poslušajte predavanje i raspravu na ovu temu, ali i na druge zanimljive teme iz područja nutricionizma. 4. Međunarodni kongres nutricionista održati će se od 11. do 13. studenog 2016. godine u Zadru, u hotelu Falkensteiner Funimation Borik.