Ponekad samo želimo pripremiti i prigristi nešto hrskavo i ukusno. Srećom, odabirom najzdravijih ulja za prženje i njihovom pravilnom upotrebom, možemo napraviti i pomfrit, i krafne ili prženu ribu, a da od njih dobijemo samo najbolje.
Maslinovo ulje jedno je od najzdravijih ulja za prženje, ali samo ako ga pravilno koristite. A tu su i druge izvrsne opcije – uključujući sojino ulje i ulje od kikirikija. Dakle, kako osigurati da koristite najzdravije moguće ulje kada pržite? Evo što kažu stručnjaci…
Postavite ispravnu temperaturu kuhanja
Možda ste čuli kako maslinovo ulje nije dobro koristiti za prženje, ali sve ovisi o tome kako ga koristite. U stvarnosti mnogi ljudi koriste ulje za prženje na pogrešan način, dopuštajući da se previše zagrije. Zagrijavanje ulja za prženje iznad točke dimljenja uzrokuje reakciju ulja s kisikom. A kada konzumirate hranu koja sadrži ta oksidirana ulja, oštećujete svoje tijelo na staničnoj razini!
Održavajte temperaturu između 180 do 190 °C. Znanstvenici koji se bave hranom sugeriraju da je to najbolja točka za osiguravanje savršeno pržene hrane – i bez oksidacije štetne po zdravlje. Prženje hrane na preniskim temperaturama može dovesti do toga da ulje prodre u hranu, čineći je masnom. S druge strane, prženje na previsokim temperaturama može isušiti proizvod i izložiti vas česticama oksidirane masti koje su štetne za zdravlje.
Kako provjeriti je li ulje prevruće?
Imajte na umu da mnoga od najzdravijih ulja za kuhanje, uključujući maslinovo ulje, imaju višu dimnu točku – maslinovo ulje ima temperaturu od 210 stupnjeva – tako da ćete imati prostora za manevriranje prije nego što ulje postane opasno.
Ako nemate termometar za kuhanje (može poslužiti i termometar za meso!) koji bi vam pomogao da pratite temperaturu, postoje načini da saznate je li ulje spremno. Najbolja opcija je da vrh drvene žlice ili štapića zabodete u ulje. Ako se oko njega stvaraju mjehurići, trebao bi biti dovoljno zagrijano. Ako se stvaraju veći mjehuri, ulje je prevruće i trebali biste malo smanjiti temperaturu prije nego počnete kuhati.
Razlika između polinezasićenih i mononezasićenih ulja (i zasićenih masti)
Sve je u vezama – ugljičnim vezama – kako bi se objasnila razlika između polinezasićenih i mononezasićenih ulja. Polinezasićena ulja imaju više dvostrukih ugljikovih veza, dok mononezasićena ulja imaju samo jednu. A zasićenih masti nema uopće.
Ulja koja sadrže mononezasićene i zasićene masne kiseline stabilnija su kada su izložena toplini i manje su osjetljiva na reakciju s kisikom i stvaranje oksidacije koja oštećuje stanice. Neke su studije otkrile da više mononezasićenih masti u odnosu na zasićene može rezultirati nekim zdravstvenim prednostima, poput smanjene inzulinske rezistencije. Neki primjeri mononezasićenih ulja uključuju maslinovo ulje, ulje avokada i ulje kikirikija.
To ne znači da višestruko nezasićena ulja – poput bademova, orahova, ulja od lanenih sjemenki i pšeničnih klica – nisu zdrava. Ova ulja mogu pružiti zdravstvene prednosti, a preporučuje ih se koristiti nakon kuhanja kao preljev.
Ne štedite ulje za prženje
Ako pržite veliku količinu nečega u dubokom ulju i ostane vam puno ulja, može se činiti da je rasipanje ako ga bacite. Ali stručnjaci posebno ističu kako je važno ne koristiti ga ponovno i ponovno zagrijavati ulje za prženje, jer ono može oksidirati i uzrokovati stanično oštećenje tijela, slično onomu koje se događa kada pustite ulje da se zagrije iznad točke dimljenja. Zato samo naprijed i bacite ga te upotrijebite svježu količinu ulja za svoju sljedeće prženje.
Budite oprezni sa zasićenim mastima
Maslac ili ghee napravljeni od organskih životinja uzgojenih na pašnjacima mogu biti vrlo dobar izbor za prženje. Životinje koje se hrane žitaricama proizvode hranu koja je bogata proupalnim omega-6 masnim kiselinama, dok životinje koje se uzgajaju na pašnjacima proizvode maslac i ghee koji imaju više razine zdravih masti i antioksidansa. Maslac i ghee imaju više zasićenih masti, baš kao i kokosovo ulje i palmino ulje.
Najbolja ulja za prženje
Dakle, koja su najbolja ulja za prženje? Najbolji su maslinovo ulje, ulje avokada, soje, kikirikija i uljane repice, koja su bogata mononezasićenim masnim kiselinama, što ih čini stabilnijima za prženje.
Maslac i ghee, koji su oboje zasićene masti, također se mogu koristiti za prženje, ali uz još nekoliko upozorenja. Koristite samo maslac ili ghee od životinja koje se uzgajaju na pašnjacima za više razine zdravih masti. Ali ona mogu biti manje zdrava za vaše srce od mononezasićenih ulja. Istraživanja su pomiješana o tome ima li konzumacija zasićenih masti negativne implikacije na zdravlje kardiovaskularnog sustava.
Pročitaj i ovo:
- Što je ghee? Evo što sve trebate znati o ovoj zvijezdi zdrave kuhinje
- Maslinovo ulje: 6 stvari koje uvijek trebate izbjegavati kada ga koristite
- Maslinovo ulje nije jedini junak kuhinje – ovo ulje mu je dostojan ‘protivnik’