Kefir, fermentirani mliječni napitak kiselkasto-osvježavajućeg okusa, svoje je mjesto u kuhinji Vedrane Orlović pronašao prije nešto više od pet godina. Nakon početnih pokušaja i pogrešaka u njegovu uzgoju, Vedrana je danas prava majstorica za izradu kefira koja je i na vlastitom zdravlju dokazala blagotvorno djelovanje ovog domaćeg napitka. No, blogerica koju možete čitati na blogu Kefirolicious (www.kefirolicious.com) svoja je otkrića o kefiru poželjela podijeliti i sa svojim pratiteljima na sasvim jedinstven način – inkorporirajući kefir u jela koja priprema i potom znalački fotografira svojom kamerom.
Put koji je Vedranu doveo do korištenja prirodnoga, domaćega kefira počeo je prije otprilike 15 godina. Anemija, bolovi u crijevima, intolerancija na laktozu i grahorice te crvenilo na laktovima i koljenima koji su se pojavljivali periodično, govorili su o tome da su njezin organizam i probava preopterećeni. Nakon dijagnoze celijakije i kroz period eksperimentiranja s namirnicama dodatno je istraživala o nutrijentima, probavi i važnosti dobrih bakterija za naš organizam pa je odlučila dati priliku domaćem mliječnom kefiru. „Tada sam se susrela s pojmovima kao što su probiotici, prebiotici, mikrobiom i u kojoj su mjeri povezani naša probava i mozak. Kombinacijom bezglutenskog načina života i uz domaći kefir, mogu reći da je moj oporavak potpun“, kaže Vedrana.
Baš kao Tamagotchi
Tada, međutim, još nije mogla ni sanjati da će mala kefirna zrnca, simbioza dobrih bakterija i kvasaca, postati važan dio njezina života. „Što sam više istraživala o domaćem kefiru, to sam se više oduševljavala tako malom, ali moćnom namirnicom. Fascinirala me činjenica da se kefirna zrnca ne mogu sintetizirati u laboratoriju, da su puna dobrih bakterija (probiotika), vitamina B i minerala“, otkriva.
O domaćem je kefiru počela istraživati prije pet godina, a učila je usput. „Kako su zrnca živi organizam, tako reagiraju i mijenjaju se s obzirom na okolinu u kojoj se nalaze. Ako je toplije u prostoriji, fermentacija je brža. Preko ljetnih mjeseci kefirna zrnca poprimaju izduženiji oblik, dok su za vrijeme hladnijih mjeseci kao male grudice karfiola. Okus je drugačiji s obzirom na dužinu fermentacije pa je za blaži okus kefira dovoljan jedan dan fermentacije, dok su za jači i kiseliji okus potrebna dva dana“, naglašava Vedrana, koja svoja zrnca kefira od milja zove Tamagotchi jer ih treba hraniti i brinuti se za njih, uz napomenu kako kefir mijenja okus s obzirom na to koje mlijeko koristite.
Kefir – glavna zvijezda jela
Družeći se gotovo svakodnevno s kefirom, otkrila je da se domaći kefir, osim što je blagotvoran za naše zdravlje, može koristiti u jelima, kao samostalni obrok ili u dodacima obroku. „U tom se trenutku rodila ideja o blogu Kefirolicious jer sam željela svoja saznanja podijeliti sa svima koji su se pitali ista pitanja kao i ja ili imali slične simptome. Želja mi je bila kroz slasne fotografije i recepte dati prijedloge kako domaći kefir ukomponirati u jela i obogatiti ih dobrim bakterijama. Kroz razvoj recepata s domaćim kefirom rodila se ljubav i prema fotografiranju hrane“, objašnjava Vedrana.
Osim klasičnoga, mliječnoga kefira, Vedrana danas radi i vodeni, koji je idealan za osobe koje ne mogu konzumirati mliječni kefir. „Riječ je o probiotičkom napitku, napravljenom od kefirnih zrnaca za vodeni kefir. Dobrobiti vodenoga kefira slične su kao i dobrobiti mliječnoga, pun je dobrih bakterija, B vitamina, potiče imunitet i detoksikaciju. „Za razliku od mliječnoga kefira, koji nastaje fermentacijom kravljeg, ovčjeg ili kozjeg mlijeka i zrnaca, vodeni kefir nastaje fermentacijom šećera koji smo dodali u vodu i zrnaca vodenoga kefira“, objašnjava Vedrana.
Eksperimentiranjem do savršenstva
Kod kreiranja recepata Vedrana je počela s korištenjem kefira kao baze za smoothie, chia-puding i uz domaću granolu, a nakon toga je eksperimentirala s palačinkama, kolačima, umacima i dipovima. Inspiraciju je pronalazila i kod kolega blogera, pogotovo onih koji sami fermentiraju namirnice i svakodnevno koriste domaći kefir.
„Od domaćega mliječnoga kefira može se izraditi i kremasti sir pa ga koristim za slatke i slane namaze. Zatim, domaći mliječni kefir može se koristiti u jelima umjesto jogurta. Rekla bih da je jednostavno ukomponirati i mliječni i vodeni kefir uz neko jelo. Potrebno je samo malo istraživanja oko sljubljivanja okusa“, kaže Vedrana i dodaje kako mliječni kefir koristi više za jela iz tave i pećnice, a vodeni za pesta, koktele i žele-deserte.
Prehrana – individualna i prilagođena
Teško joj je odabrati omiljeno jelo s kefirom, ali ipak izdvaja svoje palačinke jer se s njima rodila ideja za blog Kefirolicious. Najviše muke joj je pak zadala izrada kruha. „Pokušala sam napraviti kruh koji nakon pečenja neće postati kamen, nego će biti sočan i ukusan i nekoliko dana nakon što ga ispečem. Bila sam presretna kada sam napokon uspjela napraviti kruh s rižinim brašnom“, otkriva Vedrana, koja je već godinama na bezglutenskoj prehrani, ali smatra da nema univerzalne preporuke te bi svatko od nas trebao pronaći prehranu koja je za njega najbolja.
„Smatram da je prehrana za zdravlje individualna kao otisak prsta jer ono što je dobro i zdravo za mene ne znači da će biti dobro i zdravo za vas. Mislim da trebamo izdvojiti vrijeme za sebe kako bismo zaista sami sebe upoznali i dali si šansu da budemo svoja najbolja verzija. Znam da ovo zvuči kao teški klišej, ali zdravlje bi trebalo biti sveobuhvatan pothvat – istovremeni rad na zdravlju tijela, uma i duha“, zaključuje Vedrana.
Male tajne izrade kefira u 3 koraka
Sve što vam je potrebno za izradu kefira je posudica, cjediljke i puno dobre volje, poručuje Vedrana, koja koristi Kefirko – posudice za izradu domaćega kefira, ali možete koristiti i staklene posude koje sigurno imate kod kuće. Za izradu mliječnoga kefira potrebna su vam zrnca za mliječni kefir, svježe mlijeko (kravlje ili kozje), cjediljka, staklena posuda za izradu kefira i staklena boca u kojoj ćete čuvati napravljeni kefir. Žlica kojom ćete promiješati kefir i cjediljka mogu biti drvene, plastične ili od nehrđajućeg metala. Bitno je da su posude za pravljenje kefira i naknadno čuvanje u frižideru staklene.
1. korak
U staklenu posudu staviti zrnca i mlijeko, otprilike pola jušne žlice zrnaca i 600 ml svježeg mlijeka. Možete koristiti posudu od kiselih krastavaca, naravno, opranu. Posudu lagano poklopite poklopcem (ne zatvarate je do kraja) i ostavite na sobnoj temperaturi 24 ili 48 sati. Brzina fermentacije ovisi o količini zrnaca i temperaturi prostorije u kojoj se staklenka nalazi.
2. korak
Gotov kefir prvo promiješajte kako biste ga lakše procijedili. Zatim ga procijedite da biste odvojili kefir od zrnaca. Kefir prelijte u staklenu bocu ili drugu staklenku, zatvorite čepom ili poklopcem i čuvajte u frižideru do sedam dana.
3. korak
Kefirna zrnca vratite u teglicu za pravljenje kefira (nemojte ih ispirati), dolijte svježe mlijeko i spremni ste za novi ciklus pravljenja domaćega kefira. Procijeđeni kefir možete odmah konzumirati. Iz ciklusa u ciklus imat ćete sve više kefirnih zrnaca, koje možete darovati, doliti više mlijeka za pravljenje više kefira ili ih jednostavno dodati u jutarnji smoothie za dodatni probiotički boost.
Na web-adresi www.kefirolicious.com pronađite na jednome mjestu informacije o domaćem kefiru, njegovim benefitima i prijedloge recepata kako ga ukomponirati u svakodnevni život.
Pročitaj i ovo:
- Vedrana Orlović: Brzinski cheesecake u čaši sa sirom od kefira
- Drugačije, a izvrsno: Torta od batata s bijelom čokoladom
- Zeleni i ljubičasti smoothie s domaćim kefirom u glavnoj ulozi
Naturala Life br. 12
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili na digitalnu verziju na platformi Magzter i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!