Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
  • Majčinstvo: 5 lekcija o poduzetništvu koje možemo naučiti od naših mama
    • Posted on 31. ožujka 2021.31. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • Zelene zgrade: Primjer gradnje za održiviju budućnost
    • Posted on 31. ožujka 2021.31. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Toksična veza s hranom: 7 znakova koji ukazuju da je vrijeme za promjenu
    • Posted on 31. ožujka 2021.31. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Vedrana Orlović: “Želja mi je kroz slasne fotografije i recepte dati prijedloge kako domaći kefir ukomponirati u jela”
    • Posted on 30. ožujka 2021.30. ožujka 2021.
    • Foto: Vedrana Orlović
  • Uskrs: 10 maštovitih ukrasa koje možete napraviti sami
    • Posted on 30. ožujka 2021.30. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
43K
0
194

Početna stranica Zdravlje Vedrana Orlović: “Želja mi je kroz slasne fotografije i recepte dati prijedloge kako domaći kefir ukomponirati u jela”

  • Zdrave priče

Vedrana Orlović: “Želja mi je kroz slasne fotografije i recepte dati prijedloge kako domaći kefir ukomponirati u jela”

Vedrana Orlović nije mogla ni sanjati da će mala kefirna zrnca, simbioza dobrih bakterija i kvasaca, postati važnim dijelom njezina života. Danas, osim što se na dnevnoj bazi brine za svoja zrnca i od milja ih zove Tamagotchi – svakodnevno osmišljava i fotografira jela u kojima je upravo kefir glavna zvijezda

  • Posted on 30. ožujka 2021.30. ožujka 2021.
  • 6 min
  • Autor: Loredana Lindić
  • Foto: Vedrana Orlović
Total
2
Shares
2
0
0
Total
2
Shares
2
0
0

Kefir, fermentirani mliječni napitak kiselkasto-osvježavajućeg okusa, svoje je mjesto u kuhinji Vedrane Orlović pronašao prije nešto više od pet godina. Nakon početnih pokušaja i pogrešaka u njegovu uzgoju, Vedrana je danas prava majstorica za izradu kefira koja je i na vlastitom zdravlju dokazala blagotvorno djelovanje ovog domaćeg napitka. No, blogerica koju možete čitati na blogu Kefirolicious (www.kefirolicious.com) svoja je otkrića o kefiru poželjela podijeliti i sa svojim pratiteljima na sasvim jedinstven način – inkorporirajući kefir u jela koja priprema i potom znalački fotografira svojom kamerom.

Put koji je Vedranu doveo do korištenja prirodnoga, domaćega kefira počeo je prije otprilike 15 godina. Anemija, bolovi u crijevima, intolerancija na laktozu i grahorice te crvenilo na laktovima i koljenima koji su se pojavljivali periodično, govorili su o tome da su njezin organizam i probava preopterećeni. Nakon dijagnoze celijakije i kroz period eksperimentiranja s namirnicama dodatno je istraživala o nutrijentima, probavi i važnosti dobrih bakterija za naš organizam pa je odlučila dati priliku domaćem mliječnom kefiru. „Tada sam se susrela s pojmovima kao što su probiotici, prebiotici, mikrobiom i u kojoj su mjeri povezani naša probava i mozak. Kombinacijom bezglutenskog načina života i uz domaći kefir, mogu reći da je moj oporavak potpun“, kaže Vedrana.

Baš kao Tamagotchi

Tada, međutim, još nije mogla ni sanjati da će mala kefirna zrnca, simbioza dobrih bakterija i kvasaca, postati važan dio njezina života. „Što sam više istraživala o domaćem kefiru, to sam se više oduševljavala tako malom, ali moćnom namirnicom. Fascinirala me činjenica da se kefirna zrnca ne mogu sintetizirati u laboratoriju, da su puna dobrih bakterija (probiotika), vitamina B i minerala“, otkriva.

O domaćem je kefiru počela istraživati prije pet godina, a učila je usput. „Kako su zrnca živi organizam, tako reagiraju i mijenjaju se s obzirom na okolinu u kojoj se nalaze. Ako je toplije u prostoriji, fermentacija je brža. Preko ljetnih mjeseci kefirna zrnca poprimaju izduženiji oblik, dok su za vrijeme hladnijih mjeseci kao male grudice karfiola. Okus je drugačiji s obzirom na dužinu fermentacije pa je za blaži okus kefira dovoljan jedan dan fermentacije, dok su za jači i kiseliji okus potrebna dva dana“, naglašava Vedrana, koja svoja zrnca kefira od milja zove Tamagotchi jer ih treba hraniti i brinuti se za njih, uz napomenu kako kefir mijenja okus s obzirom na to koje mlijeko koristite.

Foto: Vedrana Orlović

Kefir – glavna zvijezda jela

Družeći se gotovo svakodnevno s kefirom, otkrila je da se domaći kefir, osim što je blagotvoran za naše zdravlje, može koristiti u jelima, kao samostalni obrok ili u dodacima obroku. „U tom se trenutku rodila ideja o blogu Kefirolicious jer sam željela svoja saznanja podijeliti sa svima koji su se pitali ista pitanja kao i ja ili imali slične simptome. Želja mi je bila kroz slasne fotografije i recepte dati prijedloge kako domaći kefir ukomponirati u jela i obogatiti ih dobrim bakterijama. Kroz razvoj recepata s domaćim kefirom rodila se ljubav i prema fotografiranju hrane“, objašnjava Vedrana.

Osim klasičnoga, mliječnoga kefira, Vedrana danas radi i vodeni, koji je idealan za osobe koje ne mogu konzumirati mliječni kefir. „Riječ je o probiotičkom napitku, napravljenom od kefirnih zrnaca za vodeni kefir. Dobrobiti vodenoga kefira slične su kao i dobrobiti mliječnoga, pun je dobrih bakterija, B vitamina, potiče imunitet i detoksikaciju. „Za razliku od mliječnoga kefira, koji nastaje fermentacijom kravljeg, ovčjeg ili kozjeg mlijeka i zrnaca, vodeni kefir nastaje fermentacijom šećera koji smo dodali u vodu i zrnaca vodenoga kefira“, objašnjava Vedrana.

Eksperimentiranjem do savršenstva

Kod kreiranja recepata Vedrana je počela s korištenjem kefira kao baze za smoothie, chia-puding i uz domaću granolu, a nakon toga je eksperimentirala s palačinkama, kolačima, umacima i dipovima. Inspiraciju je pronalazila i kod kolega blogera, pogotovo onih koji sami fermentiraju namirnice i svakodnevno koriste domaći kefir.

„Od domaćega mliječnoga kefira može se izraditi i kremasti sir pa ga koristim za slatke i slane namaze. Zatim, domaći mliječni kefir može se koristiti u jelima umjesto jogurta. Rekla bih da je jednostavno ukomponirati i mliječni i vodeni kefir uz neko jelo. Potrebno je samo malo istraživanja oko sljubljivanja okusa“, kaže Vedrana i dodaje kako mliječni kefir koristi više za jela iz tave i pećnice, a vodeni za pesta, koktele i žele-deserte.

Prehrana – individualna i prilagođena

Teško joj je odabrati omiljeno jelo s kefirom, ali ipak izdvaja svoje palačinke jer se s njima rodila ideja za blog Kefirolicious. Najviše muke joj je pak zadala izrada kruha. „Pokušala sam napraviti kruh koji nakon pečenja neće postati kamen, nego će biti sočan i ukusan i nekoliko dana nakon što ga ispečem. Bila sam presretna kada sam napokon uspjela napraviti kruh s rižinim brašnom“, otkriva Vedrana, koja je već godinama na bezglutenskoj prehrani, ali smatra da nema univerzalne preporuke te bi svatko od nas trebao pronaći prehranu koja je za njega najbolja.

„Smatram da je prehrana za zdravlje individualna kao otisak prsta jer ono što je dobro i zdravo za mene ne znači da će biti dobro i zdravo za vas. Mislim da trebamo izdvojiti vrijeme za sebe kako bismo zaista sami sebe upoznali i dali si šansu da budemo svoja najbolja verzija. Znam da ovo zvuči kao teški klišej, ali zdravlje bi trebalo biti sveobuhvatan pothvat – istovremeni rad na zdravlju tijela, uma i duha“, zaključuje Vedrana.

Foto: Vedrana Orlović

Male tajne izrade kefira u 3 koraka

Sve što vam je potrebno za izradu kefira je posudica, cjediljke i puno dobre volje, poručuje Vedrana, koja koristi Kefirko – posudice za izradu domaćega kefira, ali možete koristiti i staklene posude koje sigurno imate kod kuće. Za izradu mliječnoga kefira potrebna su vam zrnca za mliječni kefir, svježe mlijeko (kravlje ili kozje), cjediljka, staklena posuda za izradu kefira i staklena boca u kojoj ćete čuvati napravljeni kefir. Žlica kojom ćete promiješati kefir i cjediljka mogu biti drvene, plastične ili od nehrđajućeg metala. Bitno je da su posude za pravljenje kefira i naknadno čuvanje u frižideru staklene.

1. korak

U staklenu posudu staviti zrnca i mlijeko, otprilike pola jušne žlice zrnaca i 600 ml svježeg mlijeka. Možete koristiti posudu od kiselih krastavaca, naravno, opranu. Posudu lagano poklopite poklopcem (ne zatvarate je do kraja) i ostavite na sobnoj temperaturi 24 ili 48 sati. Brzina fermentacije ovisi o količini zrnaca i temperaturi prostorije u kojoj se staklenka nalazi.

2. korak

Gotov kefir prvo promiješajte kako biste ga lakše procijedili. Zatim ga procijedite da biste odvojili kefir od zrnaca. Kefir prelijte u staklenu bocu ili drugu staklenku, zatvorite čepom ili poklopcem i čuvajte u frižideru do sedam dana.

3. korak

Kefirna zrnca vratite u teglicu za pravljenje kefira (nemojte ih ispirati), dolijte svježe mlijeko i spremni ste za novi ciklus pravljenja domaćega kefira. Procijeđeni kefir možete odmah konzumirati. Iz ciklusa u ciklus imat ćete sve više kefirnih zrnaca, koje možete darovati, doliti više mlijeka za pravljenje više kefira ili ih jednostavno dodati u jutarnji smoothie za dodatni probiotički boost.

Na web-adresi www.kefirolicious.com pronađite na jednome mjestu informacije o domaćem kefiru, njegovim benefitima i prijedloge recepata kako ga ukomponirati u svakodnevni život.

Pročitaj i ovo:

  • Vedrana Orlović: Brzinski cheesecake u čaši sa sirom od kefira
  • Drugačije, a izvrsno: Torta od batata s bijelom čokoladom
  • Zeleni i ljubičasti smoothie s domaćim kefirom u glavnoj ulozi

Naturala Life br. 12

Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili na digitalnu verziju na platformi Magzter i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu. 

Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!

Total
2
Shares
2
0
0
Prethodni članak
  • Zdrave priče

Dr. Alenka Brozina: 8 glavnih krivaca za nadutost probavnog sustava

  • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
  • Autor: Alenka Brozina, dr. med.
  • Foto: Pexels
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Prehrana

Toksična veza s hranom: 7 znakova koji ukazuju da je vrijeme za promjenu

  • Posted on 31. ožujka 2021.31. ožujka 2021.
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Zdrave priče

Dr. Alenka Brozina: 8 glavnih krivaca za nadutost probavnog sustava

  • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
  • 3 min
  • Autor: Alenka Brozina, dr. med.
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Zdrave priče

COVID-19: 10 najvećih zabluda i mitova o koronavirusu

  • Posted on 24. ožujka 2021.24. ožujka 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Depositphotos
Pročitaj
  • Zdrave priče

Šećer: 5 znakova koji ukazuju da pretjerujete s konzumacijom slastica

  • Posted on 22. ožujka 2021.22. ožujka 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Zdrave priče

Zdrava trudnoća: Prirodni i jednostavni načini za ublažavanje mučnine

  • Posted on 17. ožujka 2021.17. ožujka 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Zdrave priče

Mješavina eteričnih ulja za ublažavanje kašlja po preporuci Dragane Klarić

  • Posted on 16. ožujka 2021.16. ožujka 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Zdrave priče

Naturala Talk: Ulje crnog kima kod simptoma alergija

  • Posted on 12. ožujka 2021.12. ožujka 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Privatna arhiva
Pročitaj
  • Zdrave priče

Loš zadah? Riješite ga se uz pomoć ovih 8 savjeta

  • Posted on 9. ožujka 2021.9. ožujka 2021.
  • 4 min
  • Autor: Promo Stada
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Zdrave priče

Je li mastika odgovor na gastritis?

  • Posted on 9. ožujka 2021.9. ožujka 2021.
  • 3 min
  • Autor: Native Naturala.hr
  • Foto: Depositphotos
Najnovije
  • Najbolji prirodni pripravci za jake nokte i bujnu kosu

    • Posted on 30. ožujka 2021.30. ožujka 2021.
    • 2 min
    • Foto: Unplash
    Pročitaj
  • Punta Skala: Proljetni praznici po mjeri cijele obitelji

    • Posted on 29. ožujka 2021.29. ožujka 2021.
    • 2 min
    • Foto: Promo Pr
    Pročitaj
  • Nizozemska i tulipani – čaroban proljetni spoj koji se ne propušta

    • Posted on 29. ožujka 2021.29. ožujka 2021.
    • 3 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Vruća joga: Prednosti vježbanja na visokim temperaturama

    • Posted on 29. ožujka 2021.29. ožujka 2021.
    • 3 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Ikebana: Japanska tradicija aranžiranja cvijeća savršena za uskrsni stol

    • Posted on 29. ožujka 2021.29. ožujka 2021.
    • 3 min
    • Foto: Depositphotos
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Majčinstvo: 5 lekcija o poduzetništvu koje možemo naučiti od naših mama
    • Posted on 31. ožujka 2021.31. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • 2
    Zelene zgrade: Primjer gradnje za održiviju budućnost
    • Posted on 31. ožujka 2021.31. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 3
    Toksična veza s hranom: 7 znakova koji ukazuju da je vrijeme za promjenu
    • Posted on 31. ožujka 2021.31. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 4
    Vedrana Orlović: “Želja mi je kroz slasne fotografije i recepte dati prijedloge kako domaći kefir ukomponirati u jela”
    • Posted on 30. ožujka 2021.30. ožujka 2021.
    • Foto: Vedrana Orlović
  • 5
    Uskrs: 10 maštovitih ukrasa koje možete napraviti sami
    • Posted on 30. ožujka 2021.30. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
194
Najnovije objave
  • Jednadžba za sreću postoji i jednostavnija je nego što mislite
    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • Dr. Alenka Brozina: 8 glavnih krivaca za nadutost probavnog sustava
    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • Sobno bilje: Pronađite (napokon) onu pravu za sebe
    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • Masaža: Pružite svom partneru vrhunsko opuštajuće iskustvo
    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2021 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.

Naturala.hr koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost web-stranice. Daljnjim korištenjem web stranice potvrđujete da ste suglasni s politikom kolačića. Slažem seKolačići