Proljetni je umor sezonska pojava na prijelazu zime na proljeće. Kad ga pokušamo opisati ili potražiti u stručnoj literaturi, nema ga na popisu. Poput jetija ili drugog mitskog bića za kojeg svi znaju, no nitko ne može opisati točno kako bi trebao izgledati. Proljetni umor je skup stanja i osjećaja kojima opisujemo karakteristični prijelaz s proljeća na zimu. Odražava se na našu pokretljivost s osjećajem manjka energije i čestim pozivom na odmaranje.
Nemamo volje vježbati i fizički raditi, teško je pokrenuti se za otići na vanjske aktivnosti. Često je tu nedefiniran osjećaj iscrpljenosti, praćen lošim raspoloženjem, a nerijetko i nesanicom te pospanošću preko dana. I u radu probavnog trakta događaju se promjene. Zna doći do usporene probave, zatvora i promjene apetita. Tijelo ponekad javlja žudnje za svježim namirnicama, što se zna izmjenjivati s traženjem slatkog.
Preduhitrite negativne promjene
Za promjenu godišnjeg doba karakteristično je povećanje temperature, premda to u današnjem svijetu globalnih klimatskih poremećaja ne mora značiti isto što i nekada, kada smo imali postepeno dizanje dnevne temperature i više snijega. U ovo vrijeme, planeta nam češće daje skokove u jedan ili dva dana iz jednog godišnjeg doba u drugo. U svakom slučaju, ono što se nije promijenilo je postupno povećanje količine dnevnog svjetla. Sa ili bez kalendarskog pomicanja sata naprijed nazad. Pritom, čini se, nema dovoljno vremena za metabolizam da se prilagodi na promjenu.
S proljećem više vremena provodimo vani, umjesto zimskog boravka u kući i zatvorenom. U tijelu se žlijezde pokušavaju prilagoditi novim uvjetima, što znači više angažmana hipofize, štitnjače i nadbubrežne žlijezde, među ostalim. U mijenama doba svojstvena je promjena odnosa serotonina i melatonina. Neki za njihovu ravnotežu i izmjenu tijekom dana i noći koriste usporedbu za sunce i mjesec. Za vrijeme noći i tamnog razdoblja, razina melatonina je povišena.
Isto, ali obratno, vrijedi za serotonin tijekom dana. Serotonin je kao neurotransmiter uključen u regulacije brojnih tjelesnih procesa. Raspoloženje, rad probavnog trakta, osjećaj zadovoljstva nakon jela, metabolizam kosti i druge. Melatonin najvećim dijelom dolazi od proizvodnje u hipofizi od serotonina, ali manjim dijelom i u retini oka i drugim organima.
Nedostatak serotonina može značiti žudnju za ugljikohidratima, probleme sa spavanjem i poremećaje cirkadijalnog ritma. Ako dođe do promjene odnosa serotonina i melatonina u tijelu, zbrčkaju se i signali za sitost i hranjenje (posredno vezani s hormonima leptinom, odnosno grelinom). Neuspješnom metaboličkom sinkroniziranju dodatno asistira i mišićna aktivnost. Preko zime smo slabije bili aktivni, a na proljeće se opseg kretanja poveća, što će zahtijevati adaptaciju mišića na višu razinu aktivnosti. Zato je važno preduhitriti ove promjene i krenuti na vrijeme s vježbanjem kako bi tonus mišića bolje pripremili za ono što kalendarski dolazi.
Kod proljetnog umora zaboravite na detoks
Kraj zime ujedno znači i prazna skladišta vitamina D. Sunca je više, ali još uvijek nema onih sunčanih zraka koje nam trebaju da bi proizvodili vitamin D. Kroz COVID-19 vrijeme naučili smo bolnu lekciju njegove važnosti. Kod određenih bolesti, poput multiple skleroze ili poremećaja u radu štitnjače, tim više je izražena osjetljivost tijela na njegov mogući manjak.
Dosta je pisano o vitaminu D i imunitetu, raspoloženju, radu mišića, metabolizmu kalcija, i često se navode njegovi izvori u hrani. Stoga samo podsjetnik na ozbiljnije izvore – prvi je riba, a u manjoj su količini tu gljive, mliječni proizvodi i jaja. Što, naravno, nije izlika ni poticaj da za uskršnje blagdane možete jesti 10 jaja dnevno pod agendom obnove vitamina D. Ne zaboravimo za blagdane okrijepiti tijelo i s nešto više porcija svježe salate.
Ponuda svježe hrane u proljeće nije previše bogata po širini izbora, ali je značajno iskoristiti ono što se nudi. Prije svega, svježe povrće gdje ćemo dobiti dnevne količine nekih B vitamina, te A i C. Sezonski lovostaj sitne plave ribe je gotov, i sad je najbolje vrijeme za sve što u svom sastavu pružaju srdela i druga jadranska riba. Jedinstven sadržaj vitamina D, B kompleksa, cinka i kalcija, te izvrstan proteinski profil, idu u prilog upravo rješenjima u prehrani koja trebamo u borbi protiv proljetnog umora. Sve to blago još oplemeniti svježim povrćem, a omega-3 iz ribe nismo ni spomenuli.
Proteini ribe su tu za kompenzaciju mišićne kondicije, a svi drugi navedeni nutrijenti bitni su za proizvodnju navedenog ključa – serotonina. On se proizvodi iz triptofana uz pomoć cinka, magnezija (svo zeleno povrće ga ima), vitamina C, B1, B6, folata i B12, te drugih vitamina posredno. Triptofan je aminokiselina prisutna u kompletnim proteinima, pa nam u proljeće umjesto škrobastih ugljikohidrata i šećera, prvi u mislima trebaju biti proteinske malomasne namirnice te svježe zeleno povrće. Kod vegana će u prosjeku time problem proljetnog umora moguće biti izraženiji, zbog inače nerijetkog deficita proteina u veganskoj prehrani.
Stoga, kod proljetnog umora zaboravite na detoks, trebaju vam proteini i vitamini. Ova kombinacija će odraditi još bolji posao, ako uz njih osiguramo dovoljno omega-3 masnih kiselina. Ovog proljeće ne zaboravite jesti više svježeg, sezonskog, po mogućnosti domaćeg povrća.
Obroci od izbora za proljetni umor:
- svježe salate, proljetne juhe bogate sezonskim povrćem, zeleni smoothie, lako kuhano povrće za prilog, proljetne rolice punjene povrćem (springrolls)
Proljetne namirnice od izbora:
- potočarka, mladi kelj (čimulica), baby špinat, zelena salata, matovilac, mlada mrkva, mladi luk, rotkvice, medvjeđi luk, mladi češnjak
Korisne promjene životnog stila:
- ići spavati na vrijeme, kloniti se plavih ekrana i monitora prije spavanja, uvesti redovite šetnje u prirodi ili parkovima, početi vježbati, provoditi više vremena na zraku i u prirodi, manje sjediti u zatvorenom
Pročitaj i ovo:
- Nutricionist Branimir Dolibašić: “Ljudi su zbunjeni preporukama oko unosa proteina – evo koliko ih uistinu treba unositi”
- Nutricionist Branimir Dolibašić: „Pravo je vrijeme za intermitentni post!“
- Branimir Dolibašić: “Kasni večernji obroci moraju se vraćati s kamatama”
Naturala Life br. 14
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili ga kupi na odabranim prodajnim mjestima i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu. Online izdanje čitaj besplatno na servisu Issuu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!