Konzumacija zaslađenih ili umjetno zaslađenih pića i prerađenog mesa može povećati rizik od srčanih bolesti, stoji u harvardskoj studiji koja je objavljena u časopisu The Lancet. Istraživači su pratili prehrambene navike više od 200.000 zdravstvenih radnika tijekom gotovo tri desetljeća, prateći njihov unos ultraprerađenih namirnica kako bi utvrdili povezanost s razvojem srčanih bolesti i moždanog udara.
Koje su ultraprerađene namirnice opasne?
- Kruh i žitarice (s podskupinama žitarica za doručak, tamnog/cjelovitog kruha i kruha od rafiniranih žitarica)
- Umaci, namazi i začini
- Pakirani slatki zalogaji i deserti
- Pakirane slane grickalice
- Pića zaslađena šećerom
- Prerađeno crveno meso, perad i riba
- Gotova jela ili podgrijana jela
- Deserti na bazi jogurta/mliječnih proizvoda
- Žestoka pića
- Umjetno zaslađena pića
Tri najpopularnije vrste ultraprerađenih namirnica su kruh i žitarice, slatki zalogaji i deserti te gotova jela. Istraživači su utvrdili da nisu svi ultraprerađene namirnice loše. Štoviše, slane grickalice, žitarice za doručak i deserti na bazi jogurta/mliječnih proizvoda povezani su s nižim rizikom od srčanih bolesti, a ultraprerađen kruh i žitarice za doručak povezani su s nižim rizikom od moždanog udara.
Posebno upozorenje na ove dvije vrste namirnica
Stručnjaci već dugo upozoravaju na zaslađene gazirane napitke i prerađeno meso. Previše dodanog šećera može dovesti do kronične upale srca i krvnih žila te povećati rizik od dijabetesa!
S druge strane, prerađeno meso konzervirano je soljenjem, sušenjem, dimljenjem ili dodavanjem kemijskih konzervansa. Sol može povećati krvni tlak dok zasićene masti mogu povisiti kolesterol. Premda ova studija ima neka ograničenja, uključujući nedostatak informacija o tome kako je hrana napravljena, istraživači kažu da ova otkrića upućuju na to da se konzumacija bezalkoholnih pića i prerađenog mesa trebaju smanjiti.
“Smanjenje sadržaja natrija, zasićenih masti, dodanih šećera i kozmetičkih aditiva koji nisu bitni za ljudsko zdravlje u kruhu od cjelovitih žitarica, žitaricama i nekim slanim grickalicama može povećati inače nutritivnu vrijednost ovih proizvoda”, naglašavaju autori studije.
Pročitaj i ovo:
- Salo oko trbuha: Ovo je najbolja hrana za gubitak visceralne masnoće
- Superhrana za žene: Evo koje namirnice trebate uvesti u jelovnike
- Prehrana za balansiranje hormona: Svaka faza ciklusa ima svoje namirnice