Iako je tart tradicionalno francusko jelo, već se dobrano udomaćio i na našim prostorima. Odlikuje ga prilično jednostavna i brza priprema te mogućnost igranja sa slatkim i slanim okusima. Kombinacija prhkog tijesta i različitih nadjeva svrstao ga je u sam vrh omiljenih slastica, a sigurni smo da će vas ovaj u nastavku potpuno oduševiti. Iako odskače od uobičajenog oblika, košarice ga čine posebnim i kao naručenim za opuštena druženja s prijateljima, a usto ne sadrži gluten. Pa, krenimo!
Sastojci i koraci pripreme
Količina sastojaka je dovoljna za 5 tartova, promjera 10 cm. Ostatak tijesta sam koristila za ukrase od tijesta. Ugrijte pećnicu na 180°C i krenite s izradom košarica.
Sastojci za košarice
- 150 g bezglutenskog brašna (mješavina)
- 1 čajna žlica praška za pecivo
- 1/2 čajne žlice ksantan gume
- 1/2 čajne žlice soli
- 50 g maslaca
- 50 ml mliječnog kefira
- 1 jaje
Priprema
U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, ksantan gumu i sol. Dodajte maslac pa umiješajte prstima u brašno dok ne postane grudičasto (trljajte brašno i maslac između dlanova).
Zatim dodajte jaje i kefir. Umiješajte sve u tijesto koje se ne lijepi za prste, a po potrebi dodajte još brašna.
Tijesto podijelite na 5 loptica. Svaku lopticu razvaljajte u krug malo veći od kalupa, zatim tijesto stavite u kalup i odrežite dio tijesta koji izlazi izvan kalupa. Tako ponovite za preostala 4 kalupa.
Pecite u ugrijanoj pećnici oko 15 minuta ili dok tijesto nije poprimilo zlatno žutu boju. Dok se tijesto peče napravite umak.
Sastojci za punjenje
- 250 g borovnica (svježe ili smrznute)
- 3 jušne žlice meda
- 1 čajna žlica cimeta
- ½ čajne žlice agar praha
- 1 jušna žlica tapioka brašna pomiješana s 1 žlicom vode
- 1 čajna žlica ekstrakta vanilije
Priprema
U manjem loncu ugrijte borovnice, med, cimet i agar prah oko 8 minuta uz miješanje. Zatim dodajte vaniliju i tapioku umiješanu s vodom. Sve pomiješajte i kuhajte još par minuta.
Toplu smjesu rasporedite u pet košarica i pustite da se ohlade te ih možete poslužiti. Ne trebaju stajati u frižideru.
Možete im dodati malo maslaca od badema ili lješnjaka. Poslužite uz kavu ili čaj i uživajte!
Pročitaj i ovo:
- Vedrana Orlović: Fritule bez glutena s domaćim mliječnim kefirom
- Vedrana Orlović: Bezglutenski kruh s bundevom i mliječnim kefirom
- Vedrana Orlović: Bezglutenska galette s Izabela grožđem
Naturala Life br. 14
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili ga kupi na odabranim prodajnim mjestima i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu. Online izdanje čitaj besplatno na servisu Issuu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!