Griz je vrlo svestrana namirnica od koje možete napraviti pudinge, njoke, valjuške i još mnogo toga, može biti i doručak i glavno jelo i predjelo i desert, a najpoznatiji recept je vjerojatno griz na mlijeku. Ipak, griz od pšenične krupice i nije najzdraviji izbor na svijetu, ali ne očajavajte! Postoji još mnogo žitarica, a mi vam donosimo po jedan recept s pirovim, rižinim i ječmenim grizom.
Doručak: pirov griz na zobenom mlijeku sa šljivama
Ovaj recept je odličan izbor kada želite pojesti brz i lagan doručak, ali i slatki međuobrok. Ova količina sastojaka će vam biti dostatna za jednu porciju, a vrijeme pripreme i kuhanja je oko 10 minuta.
Sastojci:
- ½ čajne žličice mljevenog korijandera
- 1 ½ šalica zobenog mlijeka (ili drugog mlijeka po želji)
- 3 velike žlice pirovog griza
- 1 velika žlica javorovog sirupa (ili zaslađivača po želji)
- ¼ šalice preprženih oraha (ili drugih orašastih plodova)
- 1 šljiva, otkoštena i nasjeckana
Priprema:
U malom lončiću na srednjoj temperaturi zagrijte zobeno mlijeko. Kada mlijeko zakuha, u lončić dodajte pirov griz i korijander. Miješajte oko minutu, maknite s vatre i pustite da se ohladi. Zagrijte tavu i dodajte orahe i javorov sirup te ih kuhajte dok se javorov sirup ne karamelizira. Servirajte griz u zdjelici s narezanim komadićima šljive i prelijte ga karameliziranom mješavinom javorovog sirupa i oraha. Dobar tek!
Ručak: marokanska tchicha juha od ječmenog griza
Ječmeni griz je bogat vlaknima i jednako dobro podnosi i slatka i slana jela. U ovom receptu vam predstavljamo marokansku tchicha juhu bogatu šarolikom paletom okusa. Ova tchicha juha je vegetarijanska, ali se u nju mogu dodati meso ili riba. Vrijeme pripreme sastojaka je 10 minuta, a kuha se oko sat vremena. Od ove količine sastojaka ćete dobiti 5 porcija.
Sastojci:
- 1 šalica ječmenog griza
- 1 mali luk, sitno nasjeckan
- 4 češnja češnjaka, nasjeckana
- 1 srednje velika tikvica
- 2 mrkve srednje veličine
- 3 stabljike celera
- 1 rajčica, naribana
- 1 velika žlica paste od rajčice
- 1 velika žlica mljevene paprike
- 2 velike žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 čajna žličica soli
- ¼ čajne žličice crnog papra
- ¼ čajne žličice kurkume u prahu
- ¼ čajne žličice đumbira u prahu
- ¼ čajne žličice korijandera u prahu
- 1 čajna žličica sušenog peršina
Priprema:
Na srednjoj vatri u dubljoj tavi ili većem loncu zagrijte maslinovo ulje. Dodajte luk, češnjak, mrkvu, tikvice, celer, pastu od rajčice, sol, papar, đumbir, kurkumu, prah korijandera, sušeni peršin i mljevenu papriku i kuhajte sve na srednjoj jačini oko 10 minuta.
Nakon deset minuta u tavu dodajte naribanu rajčicu i pustite sve da krčka još 5 minuta. U drugom loncu ili kuhalu za vodu zagrijte vodu do kuhanja; povrće u tavi pokrijte kipućom vodom i ostavite sve da kuha 20-30 minuta.
Dok se juha kuha, pustite ječmeni griz da se namače u vodi. Nakon što se juha skuha, isperite griz vodom – nastavite s ispiranjem sve dok voda ne bude u potpunosti čista i prozirna.
Iz juhe izvadite stabljike celera – više vam nisu potrebne, možete ih staviti u kompost. Potom iz juhe izvadite mrkvu i tikvice i usitnite ih u procesoru hrane dok ne dobijete pire. Ulijte pire natrag u povrtnu juhu pa dodajte isprani ječmeni griz. Kuhajte sve na vatri srednje jačine oko 30 minuta. Povremeno promiješajte juhu kako se ječam ne bi zalijepio za dno lonca.
Po želji dodajte još začina ili kipuće vode, ako vam juha postane previše gusta. Poslužite i uživajte!
Večera: čokoladni rižin griz
Ako ne jedete gluten, rižin griz je pravi izbor za vas. Ovaj lagani čokoladni desert nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Sastojci su dostatni za jednu porciju, a vrijeme pripreme je oko 7 minuta. Također, po želji u recept možete dodati i malo maslaca od kikirikija.
Sastojci:
- 1 žličica kakao praha ili 1 mjerica proteina od čokolade
- 0,5 dl vode
- 2,5 dl kokosovog mlijeka
- 0,5 dl rižinog griza
- ½ velike žlice meda ili javorovog sirupa
- pola banane, narezane na ploške
- kokosove pahuljice (za ukras)
Priprema:
U manjem loncu zakuhajte vodu. Kada zakipi, dodajte kokosovo mlijeko – nastavite kuhati na jačoj vatri dok i ono ne zakipi. Potom smanjite temperaturu. U lončić dodajte rižin griz i miješajte dok smjesa ne postane gušća. Tada maknite smjesu s vatre, dodajte kakaov prah i med te miješajte dok se sve ne poveže. Servirajte s bananom i pahuljicama kokosa.