Chia puding je ukusan i zdrav obrok bogat nutrijentima te je odličan izvor proteina, ali svoju popularnost duguje tome što se lako i brzo priprema, kao i svojoj fleksibilnosti: ovisno o dodacima s kojim ga spremate, njegov se okus u potpunosti transformira. Čokoladan, osvježavajući i voćni, s orašastim plodovima – varijacije okusa su bezbrojne! Provjerite ovih 5 recepata za ovaj zdrav i slastan puding – među njima će se sigurno naći vaš omiljeni!
Priprema baze
Sve što vam je potrebno za napraviti chia puding su chia sjemenke i tekućina (najčešće biljno mlijeko po izboru). Chia sjemenke mogu biti bijele i crne, ali razlika je samo u boji – sadrže iste nutrijente. Obje vrste su pune proteina, omega-3 masnih kiselina, kao i vlakana koje vam pomažu da se osjećate sito cijeli dan.
Za pripremu jednostavno pomiješajte 3 velike žlice chia sjemenki sa ¾ šalice biljnog mlijeka po izboru i ostavite da odstoji 15 minuta na sobnoj temperaturi. Nakon toga će se zgusnuti i dobiti teksturu pudinga. Ako želite, možete zajedno s chia sjemenkama u mlijeko umiješati i med ili drugi zaslađivač, te kap-dvije ekstrakta vanilije za aromu.
Kad je vaš puding gotov slijedi izbor dodataka, što može biti prava zabava! Evo par provjerenih recepata i kombinacija dodataka.
Banana i orasi
Klasik među receptima za chia puding, kombinacija banane i nekog od orašastih plodova vas nikada neće iznevjeriti okusom, kao ni nutritivnom vrijednošću.
- 3 velike žlice chia sjemenki
- ¾ šalice biljnog mlijeka (preporuka: bademovo)
- 1 banana, prepolovljena
- ½ čajne žličice mljevenog cimeta
- sjeckani orasi
Polovicu banane zgnječite vilicom i dodajte pomiješajte s chia sjemenkama, bademovim mlijekom i cimetom i pustite da odstoje 15 minuta. Kada je vrijeme za posluživanje, ostatak banane izrežite na ploške i ukrasite puding njima, kao i sjeckanim orasima.
Maline i limun
Ako ste više raspoloženi za osvježavajući puding, ova kombinacija je za vas.
- 3 velike žlice chia sjemenki
- ¾ šalice biljnog mlijeka (preporuka: bademovo)
- 1 velika žlica javorovog sirupa ili meda
- naribana korica jednog limuna
- ¼ šalice svježih malina i još par za ukras
Pomiješajte chia sjemenke, javorov sirup i većinu naribane limunove korice i pustite da odstoji 15 minuta. Na dno zdjele za serviranje stavite maline i zgnječite ih vilicom dok ne dobijete teksturu džema. Prelijte “džem” od malina chia pudingom kojeg ste prethodno pomiješali te vrh pospite ostatkom naribane limunove korice i dekorirajte preostalim malinama.
Kokos, vanilija i indijski oraščići
Za ovaj bogat chia puding će vam biti potrebne:
- 3 velike žlice chia sjemenki
- 2 velike žlice javorovog sirupa
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- ¾ šalice kokosovog mlijeka iz konzerve
- 1 velika žlica maslaca indijskih oraščića
- naribani kokos ili pahuljice kokosa za ukras
Pomiješajte chia sjemenke, javorov sirup, ekstrakt vanilije i kokosovo mlijeko. Ostavite smjesu da odstoji 10-15 minuta dok se ne zgusne. Prije posluživanja puding obavezno promiješajte, a na vrh dodajte maslac od indijskih oraščića i kokosove pahuljice.
Okus tamna čokolada
Ima li išta bolje od čokolade za doručak? Sastojci koji su vam potrebni za ovaj chia puding od tamne čokolade su:
- 3 velike žlice chia sjemenki
- 2 velike žlice kakao praha
- 2 velike žlice javorovog sirupa
- ¾ šalice bademovog mlijeka
- jogurt od kokosa, nasjeckani lješnjaci i komadići tamne čokolade za ukras
Pomiješajte chia sjemenke, kakao prah, javorov sirup i bademovo mlijeko u zdjeli. Kao i u prethodnim receptima, smjesu pustite da odstoji 15 minuta dok se ne zgusne te je pomiješajte prije dekoriranja i posluživanja. Prelijte puding jogurtom od kokosa, pospite nasjeckanim orašastim plodovima i komadićima čokolade ili naribane čokolade.
Jagoda cheesecake
Šećer dolazi na kraju – zašto ne biste doručkovali puding s okusom cheesecakea od jagode? Za njegovu pripremu vam treba:
- 3 žlice chia sjemenki
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- ¼ šalice punomasnog kokosovog mlijeka
- ½ šalice bademovog mlijeka
- 2 velike žlice džema od jagoda
- svježe jagode i bademi za ukras
Pomiješajte chia sjemenke, ekstrakt vanilije te kokosovo i bademovo mlijeko. Ostavite smjesu 15 minuta da se zgusne i promiješajte prije posluživanja. Polovicu pudinga prelijte u zdjelu za posluživanje te na njoj u ravnomjernom sloju rasporedite džem od jagoda. Potom dodajte ostatak pudinga, te ga ukrasite svježim jagodama i bademima. Dobar tek!
Pročitaj i ovo:
- Vedrana Orlović: Chia puding i mliječni kefir kao zvijezde triju zdravih prijedloga za doručak
- Ljubav na prvi pogled: točka, točka, točkica i nastaje ChiaCups šalica!
- Sara Kostović: Chia puding s mljevenim orasima i voćem